Ένας αιώνας ή αλλιώς 100 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από ένα από τα πιο… περίεργα και «ασήμαντα» περιστατικά που ενδέχεται να επηρέασε την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας. Με τέτοιο τρόπο που να οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ουσιαστικά να «ευθύνεται» για τη μικρασιατική καταστροφή!
Ο λόγος φυσικά για τον βασιλιά Αλέξανδρος Α’ της Ελλάδας ο οποίος σαν σήμερα το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου 1920 τραυματίστηκε θανάσιμα στο βασιλικό κτήματα στο Τατόι.
Ενώ ο Αλέξανδρος έκανε περίπατο στο δάσος του Τατοΐου, όπου βρίσκονταν τα θερινά ανάκτορα. Τότε, όπως αναφέρει mixanitouxronou συνέβη ένα επεισόδιο που τερμάτισε τη ζωή του και σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις και την τύχη όλης της χώρας. Τον δάγκωσε μια μαϊμού, που αρπάχτηκε με το σκύλο του.
Αρχικά, το τραύμα από το δάγκωμα δεν ανησύχησε τους γιατρούς. Περνώντας όμως οι μέρες, η υγεία του βασιλιά κλονιζόταν. Το τραύμα μολύνθηκε προκαλώντας και άλλες επιπλοκές που σταδιακά οδήγησαν σε σηψαιμία. Ο Αλέξανδρος υπέφερε από φρικτούς πόνους…
Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε οι γιατροί να ακρωτηριάσουν τον βασιλιά για να του σώσουν τη ζωή, ωστόσο κανείς δεν πήρε αυτή την απόφαση, καθώς κρίθηκε ότι ένας μη αρτιμελής βασιλιάς θα αποδυνάμωνε την ισχύ του θρόνου. Ο Αλέξανδρος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η σύζυγός του Ασπασία Μάνου ήταν τριών μηνών έγκυος. Το τελευταίο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε θεωρείται ατυχές και απρεπές για το πρόσωπο του νεαρού βασιλιά…
Βασιλιάς Αλέξανδρος: Οι προλήψεις του
Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πίστευαν σε προλήψεις. Έτσι, όταν ο βασιλιάς ένιωθε ότι πλησίαζε το τέλος του, ανέφερε πως η βαριά αρρώστια του οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε σπάσει μπροστά του ένας καθρέφτης. …
Ο βασιλιάς θεωρούσε γρουσουζιά και ένα άλλο περιστατικό. Λίγο πριν από το επεισόδιο με τη μαϊμού είχε λάβει μια επιστολή από τον πατέρα του Κωνσταντίνο, την οποία αφού τη διάβασε, την έκαψε με ένα σπίρτο. Με το ίδιο σπίρτο όμως άναψε το τσιγάρο του, αλλά και το τσιγάρο του ανθρώπου που του είχε φέρει την επιστολή. Λίγες ώρες πριν πεθάνει, ανάμεσα στα παραληρήματά του, ανέφερε πως δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει το ίδιο σπίρτο για να ανάψει τα τσιγάρα….
Ο θάνατός του έφερε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τον Ελευθέρια Βενιζέλο και τον πατέρα του Κωνσταντίνο Α’ να εμπλέκονται σε μια κατάσταση που μπορεί και να ευθύνεται για την μικρασιατική καταστροφή.
Κι αυτά την ώρα που ο Βενιζέλος με τη Συνθήκη των Σεβρών πέτυχε τους εθνικούς στόχους και υλοποίησε τα όνειρα εκατοντάδων ετών. Η Ελλάδα, ήταν πλέον η χώρα «των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων».