Τετάρτη, 24 Απρίλιος 2019
Δήμος Κισάμου: "Tα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν"

Δήμος Κισάμου: "Tα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν"

Η φράση «Verba volant, scripta manent» (στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν"), είναι λατινική παροιμία που συμβουλεύει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο που δεν μπορεί νa αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού λόγου που μπορεί αντίθετα ακόμα και να ανακληθεί ή να διαψευστεί ως μηδέποτε γενόμενος.

Ψάχνοντας πρόσφατα το αρχείο μου, βρήκα ένα σχόλιο που είχα γράψει λίγες μέρες μετά τις Δημοτικές εκλογές του 2014.

Το αναδημοσιεύω αυτούσιο, χωρίς περαιτέρω σχόλια:
"Οι δεύτερες Καλλικρατικές εκλογές ανήκουν πια στην Αυτοδιοικητική ιστορία και μετά τους πανηγυρισμούς και τα όσα ευχάριστα ή δυσάρεστα συνέβησαν, η σκέψη των νεοεκλεγέντων δημοτικών αρχών βρίσκεται στην επόμενη μέρα, ή για να ακριβολογούμε στην 1η Σεπτεμβρίου οπότε και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Η νέα δημοτική αρχή Κισάμου έχει μπροστά της πέντε ολόκληρα χρόνια για να «τρέξει» και να υλοποιήσει το πρόγραμμα που παρουσίασε στις πρόσφατες εκλογές.
Ο τόπος αυτός χρειάζεται όραμα, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται ευθύνη. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η νέα δημοτική αρχή μπορεί (ελπίζουμε ότι θέλει) να αντεπεξέλθει στις δύσκολες υποχρεώσεις που θα αναλάβει σε τρεις περίπου μήνες.

Οι πρώτες Καλλικρατικές εκλογές του 2010 χαρακτηρίζονταν τότε ως ορόσημο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και έτσι ήταν... Οι δημοτικές αρχές που εξελέγησαν το 2010 έπεσαν κατ’ ευθείαν στα βαθιά έχοντας αρχικά να αντιμετωπίσουν ένα νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο και λίγο αργότερα τη βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε φυσικά και τους Δήμους.
Γι αυτό δεν θα πρέπει να είμαστε αφοριστικοί με τις πρώτες Καλλικρατικές δημοτικές αρχές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν νέες, πολύ δύσκολες αλλά και απρόβλεπτες λόγω οικονομικής κρίσης, καταστάσεις. Και μάλιστα μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια.
Λάθη και παραλείψεις φυσικά και έγιναν, όμως παρ’ όλα αυτά ο «Καλλικράτης» λειτουργεί. Όπως λειτουργεί...

Στις νέες δημοτικές αρχές πέφτει τώρα ακόμα μεγαλύτερο βάρος καθώς δεν θα έχουν την άμεση πίστωση χρόνου που είχαν οι προηγούμενες, όμως έχουν πέντε ολόκληρα χρόνια μπροστά τους για να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά. Και το Μάιο του 2019 οι όποιες δικαιολογίες δεν θα έχουν κανένα μα κανένα αντίκρυσμα.

Η Κίσαμος αν και -κατά κοινή ομολογία- δεν βρίσκεται, παρά τις μεγάλες δυνατότητες της, στο σημείο που της αξίζει, έχει προοδεύσει δραστικά τα τελευταία χρόνια, αναπτυσσόμενη κυρίως λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η νέα δημοτική αρχή καλείται να συνεχίσει το όποιο καλό έργο της προηγούμενης, όπου αυτό υπάρχει, και να το συμπληρώσει. Να το εμπλουτίσει. Να το επιταχύνει.
Παράλληλα, καλείται να ρίξει το βλέμμα της σ’ εκείνους που δεν είχαν την τύχη να έχουν μέχρι σήμερα τη στήριξη της Πολιτείας, ενώ τη χρειάζονται.

Να ρίξει το βλέμμα της στους αγρότες, που συνεχίζουν να είναι «ριγμένοι» απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Να ρίξει το βλέμμα της στη νεολαία, που πασχίζει να βρει το δρόμο της σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει ανάγκη από όλη τη συμπαράσταση που μπορεί να της δώσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να ρίξει το βλέμμα της στους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους, που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει προς το χειρότερο καθημερινά και διψούν για παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή τους.

Να ρίξει το βλέμμα της σ’ αυτούς που επέλεξαν τον τόπο τους για να επενδύσουν το μέλλον τους.

Χρειάζεται όραμα για τον τόπο, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται ευθύνη. Και θέλω να πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή Κισάμου διαθέτει ανθρώπους εργατικούς, με πείρα αλλά και ενθουσιασμό, με διάθεση για προσφορά και με προσωπικό ήθος.

Αυτή η νέα δημοτική αρχή θα κληθεί να διαχειριστεί τα απλά καθημερινά προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης έτσι ώστε η Κίσαμος να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και με οδηγό ένα όραμα για μια καλύτερη Αυτοδιοίκηση, για μια καλύτερη Κίσαμο, να δουλέψουν όλοι σκληρά για να φέρουν τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Όσοι μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο με παρωχημένες αντιλήψεις και με στόχους που περιορίζονται στα δικά τους μικροσυμφέροντα ή για να εξυπηρετήσουν φίλους και συγγενείς εν είδει κομματαρχών παλαιάς κοπής, μόνο ζημιά θα κάνουν στον τόπο τους αλλά και στους συνδημότες που τους εμπιστεύθηκαν. Στο δημοτικό συμβούλιο έχουν θέση μόνο εκείνοι που μοιράζονται το όραμά μας. Μόνο εκείνοι που έχουν αναλογιστεί το μέγεθος της ευθύνης που επωμίστηκαν".

Aυτά έγραφα τον Μάιο του 2014... 


ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ
Banner εκλογολόγος
ΒΛΑΝΤΑΣ manoudakis