Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018
Μπλεκ - Ζαγκόρ - Όμπραξ... τι σας θυμίζουν;

Μπλεκ - Ζαγκόρ - Όμπραξ... τι σας θυμίζουν;

Ήταν τότε αρχές δεκαετίας του ΄70 που κυκλοφόρησαν αυτά τα περιοδικάκια με το μικρό σχήμα, για να κρύβονται εύκολα από γονείς και δασκάλους, και με τα κοκκινοπορτοκαλί χρώματα στο εσωτερικό τους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στ. Ανεμοδουράς αναγκάστηκε να βρει μια καινούργια έκδοση να αντικαταστήσει το δημιουργημά του που σταμάτησε εξαιτίας άνωθεν εντολών από το τότε καθεστώς. Εννοούμε βέβαια τον θρυλικό Μικρό Ήρωα που έκλεισε χτυπημένος βάρβαρα από την δικτατορία. 

Εξετάζοντας διάφορες εκδοχές κατάληξε σε μία που είχε τα περισσότερα συν. Τον  Μπλεκ  (IlGrande Blek). Πράγματι το  Ιταλικό  αυτό κόμικ ήταν ότι έπρεπε. Πρωταγωνιστής ένας Αμερικάνος ήρωας, που πολεμούσε για την ελευθερία του. Aν και Ιταλικό λοιπόν δημιούργημα δεν πρόδιδε καθόλου τις ρίζες του και όλοι το θεωρούσαν Αμερικάνικο. Έτσι και το καθεστώς έμεινε ήσυχο αλλά και το επαναστατικό πνεύμα του δημιουργού έδρασε. Στην πορεία και βλέποντας την επιτυχία που είχε συνέχισε με τα άλλα δύο περιοδικά. Ο Μπλεκ συμπλήρωσε 340 τεύχη στο μικρό σχήμα, ενώ ο Ζαγκόρ έφτασε τα 260 και ο Ομπραξ μόλις (!) στα 236.Σιγά σιγά όλα τα αγόρια διαβάζανε τις περιπέτειες του  Μπλέκ  (μαζί του ο  Ρόντυ  και ο καθηγητής  Μυστήριος), του  Ζαγκόρ  (μαζί του ο  Τσίκο) και του  Κάπταιν Μάρκ (μαζί του ο Μίστερ Μπλούφ  με το σκύλο του Φλοκ και ο Θλιμμένος Μπούφος, ο ινδιάνος ορκισμένος εχθρός του Φλόκ). 
Επίσης εκτός από τούς κεντρικούς ήρωες υπήρχαν και οι περιπέτειες του  Κάπταιν Μίκυ  (μαζί του ο Τσικουδιάς και ο Αφαιμάξης), του  Όμπραξ  (μαζί του ο Βαρώνος και ο Φαγάνας). Τις εκδόσεις συμπλήρωναν μία πλειάδα ακόμα "χάρτινων" ηρώων Ιταλικής κυρίως προέλευσης. Ο  Μικρός Ρεηντζέρ  Ρίγκο Τέλλερ, ο επίσης μικρός Τομ με τον βοηθό του Ντάστυ, ο  Τάργκα, ο ντετέκτιβ  Κάννον  και αρκετοί άλλοι πετυχημένοι και μη μας κρατούσαν παρέα.

Όλοι μας είχαμε μάθει πλέον τούς Λύκους του Οντάριο, τούς Αμερικάνους Πατριώτες και την επανάσταση τους ενάντια στούς κακούς Άγγλους, τα καραβάνια και τους πιονέρους, τα Τοτέμ και τις φυλές των Ινδιάνων, τούς βάλτους της Φλώριντα και τα άγρια τοπία της Αμερικής αλλά είμασταν πολύ μικροί για να ξέρουμε τίς ιστορικές και γεωγραφικές λεπτομέρειες που αποτελούσαν το υπόβαθρο και το σκηνικό που διαδραματίζονταν οι περιπέτειες των αγαπημένων μας ηρώων. Δεν είχε όμως αυτή μας η άγνοια καμιά απολύτως σημασία. Σημασία είχε το Ταξίδι που μας πήγαιναν αυτά τα θρυλικά πλέον κόμικς και η  φαντασία του καθενός  μας.

Blek M 1972 12
 
Zagor 002
Omprax 001


ΠΗΓΗ: mycomics.gr
perrakis600