Saturday, 23 Μαρτίου 2019
Το παζλ του ανασχηματισμού και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Το παζλ του ανασχηματισμού και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Ανασχηματισμό σε… δόσεις κάνει ήδη πρωθυπουργός αλλάζοντας πρώτα τον παραιτηθέντα υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Πάνος Σκουρλέτης και στη συνέχεια αλλάζοντας τους αρχηγούς της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πέρασε στην αντικατάσταση του Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας κ. Γ. Καπάκη τοποθετώντας στη θέση του τον κ. Γ. Ταφίλλη επικεφαλής μέχρι πρότινος του κέντρου μελετών ασφάλειας.

Ο κ. Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο αλλαγών που κάνει θέλει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις πολιτικές ευθύνες που έτσι και αλλιώς υπάρχουν και να έχει στη συνέχεια καθαρό το πεδίο αλλαγών σε πολιτικό επίπεδο στην κυβέρνηση του.
Ορισμένοι από τους υπουργούς που ήδη έφυγαν για λίγες ημέρες διακοπών φαίνεται πως είναι οι τελευταίες με την ιδιότητα του υπουργού καθώς όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, “ο ανασχηματισμός θα γίνει κοντά στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο” όπως είπε γεγονός που σημαίνει ότι χρονικά τοποθετείται γύρω στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία δηλαδή που και τυπικά ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας βρίσκεται με το μπλοκάκι στο χέρι αφού δεν απέχει από την ημερομηνία ορόσημο παρά δύο εβδομάδες. Σβήνει, γράφει, ονόματα υπουργών και υφυπουργών που είτε θέλει να τους μετακινήσει σε διαφορετικό πόστο από εκεί που είναι σήμερα, είτε θέλει να τους θέσει εκτός και να βάλει νέα πρόσωπα σε ρόλους κλειδιά.
Θέλει να δώσει από τις αλλαγές αυτές μια νέα ώθηση στην εικόνα της κυβέρνησής του που θα τον οδηγήσει προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.Οι κατηγορίες πάνω στις οποίες σβήνει και γράφει ο πρωθυπουργός είναι τρεις:

Οι αμετακίνητοι υπουργοί, αυτοί που θα φύγουν και εκείνοι που θα μετακινηθούν σε άλλο πόστο.
Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται πως ανήκει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός άμυνας και συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Καμμένος αλλά και ο υπουργός οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος εκτός και αν ο ίδιος θέλει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο γιατί θεωρεί ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην οδό βουλής βγάζοντας τη χώρα απο το βραχνά των μνημονίων.
Στην ίδια κατηγορία επίσης -εκτός απροόπτου βέβαια- εντάσσονται η υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Δημ. Βίτσας.

Στη δεύτερη κατηγορία εκείνη δηλαδή που ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να θέσει εκτός του κυβερνητικού σχήματος είναι ορισμένοι εκ των οποίων το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Ενας εξ αυτών ο κ. Π. Κουρουμπλής που την τελευταία περίοδο η εικόνα του στο Μέγαρο Μαξίμου θόλωσε εξ αιτίας των δηλώσεων του την ώρα των πυρκαγιών.
Στη συνέχεια την πόρτα της εξόδου φαίνεται να δείχνει και στον κ. Τσιρώνη καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει αλλαγές στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει και τον υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Μερικές αλλαγές δεν αποκλείεται να κάνει ο κ. Τσίπρας και στο υπουργείο εργασίας καθώς η κ. Θεανώ Φωτίου με την κ. Έφη Αχτσιόγλου δεν τα πάνε και τόσο καλά μεταξύ τους.
Ερωτηματικό παραμένει για το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας στο υπουργείο υγείας. Κυρίως σε ότι έχει σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πολάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός είναι για τον κ. Τσίπρα υπερόπλο, όμως στην περίπτωση με τις πυρκαγιές και τις δηλώσεις με τη βεντέτα που έχει ανοίξει με μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, δεν ξέρει αν είναι προτιμότερο να τον αφήσει ανέγγιχτο ή να τον θέσει εκτός. Τον χρειάζεται πάντως για την προεκλογική μάχη απέναντι στον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Ν.Δ.
Επίσης δεν έχει καταλήξει ακόμη και στην περίπτωση του κ. Γ. Σταθάκη ο οποίος είναι επικεφαλής του υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Μία ακόμη περίπτωση στην ίδια κατηγορία είναι και εκείνη του υπ. Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει τις επόμενες αλλαγές που σχεδιάζονται στην εκπαίδευση και γι αυτό δεν έχει πειστεί ακόμη αν πρέπει να βάλει ή όχι κάποιον άλλον στη θέση του.

Είναι και κάποιοι ωστόσο υπουργοί που θέλουν να μετακινηθούν σε διαφορετικά πόστα από τα σημερινά. Οι κύριοι Παππάς και Σπίρτζης είναι δυο εξ αυτών που φαίνεται να επιθυμούν την μετακίνηση τους σε άλλο υπουργείο. Λέγεται πως ο πρωθυπουργός προορίζει σε αυτούς τους δύο υπουργούς από μία θέση σε κάποια από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία. Άλλωστε επιθυμία και των δύο είναι να αποχωρήσουν από το υποδομών και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής στα οποία είναι επικεφαλής μέχρι σήμερα.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο πρώτος τη τάξη υπουργός κ. Π. Σκουρλέτης. Ο υπουργός εσωτερικών που ανέλαβε προσωρινά και τις αρμοδιότητες του κ. Ν. Τόσκα, φαίνεται ότι και ο ίδιος επιθυμεί την μετακίνηση του σε άλλο υπουργείο. Λόγο του ότι όμως είναι από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, με πλούσια εμπειρία, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να τον μετακινήσει από την πλ. Κλαθμώνος γιατί εκτός των άλλων έχει μπροστά του πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Εθνικές εκλογές ευρωεκλογές και εκλογές για την Τ.Α.
Στην ίδια κατηγορία φαίνεται να ανήκει και ο κ. Κοντονής που μάλλον αναζητά κάποιο άλλο υπουργείο από τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.

Υπάρχει και μία τέταρτη κατηγορία που ο πρωθυπουργός έχει συμπληρώσει μαζί με τις τρείς άλλες προηγούμενες.
Εκείνους που μετακομίζοντας σε άλλα υπουργεία τους αναβαθμίζει παράλληλα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κ.κ. Σαντορινιός, Φάμελος, Χαρίτσης και Πιτσιόρλας.
Όλα αυτά φυσικά αλλάζουν καθώς δημιουργούνται λόγω μετακινήσεων των προσώπων διάφορες καραμπόλες στο παζλ του ανασχηματισμού και ως εκ τούτου μέχρι την ανακοίνωσή του, τίποτα δεν θεωρείται σταθερό σε ότι αφορά τις επιλογές του κ. Τσίπρα παρά μόνο πληροφορίες ως προς το τι σκέφτεται να κάνει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι την τελική ανακοίνωση του ανασχηματισμού, οι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα στα γραφεία τους αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
53708104_10218823086073301_6626308662761619456_n.jpg