Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο, με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΑ να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τελέστηκε χθες το πρωί στην Κάρπαθο το μνημόσυνο του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα της Καρπάθου στις 23 Μαΐου του 2006.
Από το μνημείο στη θέση Πηγάδια, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αναφέρθηκαν ακόμα στη γενναιότητα και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνησης των ιπτάμενων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
«Στις 23 Μαΐου του 2006, ο Κώστας Ηλιάκης ανήλθε στο πάνθεο των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, συνεπής στον όρκο τήρησης του Συντάγματος», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση. Και δυστυχώς πολλές φορές μέχρι θυσίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη».
Ο κ. Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι 167 πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας έπεσαν την ώρα του καθήκοντος από το 1974 μέχρι σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το αύριο των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας».
Ταυτόχρονα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, έστειλε σαφές μήνυμα σε όλους όσοι επιβουλεύονται την ελευθερία της πατρίδας μας και την εθνική μας κυριαρχία.
«Τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας είναι το καύσιμο στους κινητήρες των αεροσκαφών μας κι αυτά που οδηγούν τις σκέψεις, τις προσπάθειες και τις ενέργειες όλων των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που δουλεύουν μέρα και νύχτα για να πετούν τα αεροπλάνα μας και να αναχαιτίζουν αυτούς που δε σέβονται το διεθνές δίκαιο και νομίζουν ότι μπορούν να το αμφισβητούν. Είναι γελασμένοι και αν ποτέ τολμήσουν, θα μας βρουν εκεί, στους ουρανούς του αρχιπελάγους, δυνατούς και αποφασισμένους».
Ο ΑΓΕΑ μίλησε όμως με συγκίνηση και υπερηφάνεια για το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους τους στίχους ενός τραγουδιού που γαλούχησε, όπως είπε, γενιές και γενιές ικάρων και συνεχίζει ακόμα να σφυρηλατεί την προσωπικότητά τους και να δείχνει από τι υλικό είναι φτιαγμένοι: «Κι αν η μοίρα το θελήσει μια μέρα να πεθάνω, θέλω του χάρου το φιλί μες στο αεροπλάνο».
«Τέτοια είναι η φτιαξιά των αεροπόρων μας, γεμάτοι πάθος, ηρωισμό, πόνο, ιδρώτα και αίμα. Έτσι ήταν φτιαγμένος και ο Κώστας Ηλιάκης», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.
Στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε χθες το πρωί στο μνημείο του ήρωα σμηναγού στην Κάρπαθο, το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, τοπικές Αρχές και μέλη της οικογένειας του αδικοχαμένου πιλότου. Ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχαήλ Φελλουζής τόνισε πως «ο Κώστας Ηλιάκης χάρισε τη ζωή του σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που καθημερινά διεξάγεται στο Αιγαίο τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας του οποίου είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε σε ετοιμότητα, στο πλαίσιο πάντα του αγώνα για τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων».
Ο Κώστας Ηλιάκης ήταν μόλις 36 ετών και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, 5 και 2 ετών. Επισήμως, ο θάνατός του αποδόθηκε σε «δυστύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου. Οι μαρτυρίες όμως και οι απόρρητες αναφορές αποκαλύπτουν ότι ο Έλληνας σμηναγός δέχτηκε δολοφονική επίθεση από το τούρκικο μαχητικό που τον καταδίωκε.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Καρπάθου στον χώρο του Μνημείου, στα Πηγάδια Καρπάθου, με τη συνδιοργάνωση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Δήμου Χανίων. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Τσαπάκος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ημέρας, «ως ημέρας μνήμης και προσήκοντος σεβασμού για την αυτοθυσία του ήρωα σμηναγού, στο όνομα της πατρίδας και στην υπεράσπιση των εθνικών ιδανικών».
Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Στέλιος Μιχαηλάκης και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μιλτιάδης Κλωνιζάκης.
Το χρονικό της μοιραίας αερομαχίας – Τουρκικό F-16 διεμβόλισε το μαχητικό του Κώστα
Ήταν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, όταν δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλει στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίστηκαν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300, τις οποίες ήθελαν να φωτογραφήσουν.
Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε τη μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. Ένα από τα δύο τουρκικά F-16, που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές, έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλισε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη. Ήταν 12:42 της 23ης Μαΐου του 2006. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο. Για περίπου 30 λεπτά, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr