Πάνε περίπου 4,5 χρόνια από τότε που οι κυβερνήσεις προωθούσαν διαφημίσεις στα ΜΜΕ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αλλά φαίνεται ότι τα υπερ-εμβόλια ενδεχομένως να συνδέονται με πολλούς θανάτους στη Δύση.
Σύμφωνα με ολλανδική έρευνα καταγράφηκαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια θάνατοι από το 2020, με την τάση να συνεχίζεται παρά την κυκλοφορία των εμβολίων και τα περιοριστικά μέτρα.
Όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, οι ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, αφού ανέλυσαν τα δεδομένα από 47 δυτικές χώρες κατέληξαν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν εν μέρει να ευθύνονται για την υπερβολικό αριθμό θανάτων μετά την πανδημία.
Τα «άνευ προηγουμένου» στοιχεία «έγιναν σοβαρές ανησυχίες» για τους επιστήμονες και γι’ αυτό κάλεσαν τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν πλήρως τις υποκείμενες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών βλαβών από τα εμβόλια.
«Αν και παρασχέθηκαν εμβόλια για τον κορωνοϊό για την προστασία των πολιτών από τη μόλυνση και τον θάνατο από τον κορωνοϊό, έχουν επίσης τεκμηριωθεί ύποπτα ανεπιθύμητα συμβάντα» αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Public Health.
Ο αριθμός περιλαμβάνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό, αλλά και τις «έμμεσες επιπτώσεις των στρατηγικών υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και της μόλυνσης»
«Τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι πολίτες έχουν αναφέρει σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους μετά τον εμβολιασμό σε διάφορες επίσημες βάσεις δεδομένων στον Δυτικό Κόσμο».
Οι επιστήμονες μάλιστα τόνισαν ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονιζόταν από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης σε καθημερινή βάση ότι κάθε θάνατος από τον κορονοϊό είχε σημασία και κάθε ζωή άξιζε προστασία μέσω μέτρων περιορισμού και εμβολίων κατά του κορονοϊού. Στον απόηχο της πανδημίας, θα πρέπει να ισχύει το ίδιο ήθος».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία υπήρχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι το 2020, στο απόγειο της πανδημίας, αλλά και 1,2 εκατομμύρια το 2021 και 800.000 και το 2022 μετά την εφαρμογή των μέτρων.
Οι ερευνητές είπαν ότι ο αριθμός περιλαμβάνει τους θανάτους από τον κορωνοϊό, αλλά και τις «έμμεσες επιπτώσεις των στρατηγικών υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και της μόλυνσης».
Προειδοποίησαν ότι οι παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο περιλαμβάνουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και αιμορραγία στον εγκέφαλο, καρδιαγγειακά νοσήματα, πήξη, αιμορραγίες, γαστρεντερικά συμβάντα και πήξη του αίματος.
Γερμανοί ερευνητές έχουν επισημάνει ότι η εμφάνιση υπερβολικής θνησιμότητας στις αρχές του 2021 στη χώρα συνέπεσε με την κυκλοφορία των εμβολίων, για τα οποία η ομάδα είπε ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».
Ωστόσο, πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες δεν έχουν γίνει διαθέσιμα στο κοινό, με τις χώρες να διατηρούν τις δικές τους βάσεις δεδομένων βλαβών, οι οποίες βασίζονται στην αυτοαναφορά από το κοινό και τους γιατρούς, προειδοποίησαν οι ειδικοί.
Καθυστερήσεις σε άλλες θεραπείες
Οι ερευνητές είπαν ότι είναι «πιθανό» ότι ο αντίκτυπος των μέτρων περιορισμού, η περιορισμένη υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνικοοικονομική αναταραχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν σε θανάτους, αν και ήταν αποδεκτό ότι ήταν δύσκολο να αποδειχθεί.
Ο επικεφαλής ιατρός στο Check4Cancer και επισκέπτης καθηγητής χειρουργικής καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν, Γκόρντον Γουίσαρτ, προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η καθυστέρηση της διάγνωσης του καρκίνου θα οδηγούσε σε θανάτους.
«Προβλέφθηκε νωρίς στην περίοδο της καραντίνας ότι η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για παθήσεις εκτός κορονοϊού θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία κρίσιμων για τον χρόνο καταστάσεων όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η άνοια και ότι αυτό θα οδηγούσε σε υπερβολική θανάτους από αυτές τις συνθήκες», είπε.
Τα στοιχεία του Βρετανικού Συστήματος Υγείας δείχνουν ότι ανά 100.000 άτομα η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 521 το έτος πριν από το lockdown και στη συνέχεια μειώθηκε σε 456 το 2020-2021, υποδηλώνοντας ότι περίπου 45.000 καρκίνοι χάθηκαν το πρώτο έτος πανδημίας.
Το ποσοστό επίπτωσης αυξήθηκε σε 540 ανά 100.000 τον επόμενο χρόνο, υποδηλώνοντας ότι πολλοί καρκίνοι διαγνώστηκαν αργά, όταν η θεραπεία θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική.
Μιλώντας για την πιθανότητα βλάβης του εμβολίου, ο Γουίσαρτ πρόσθεσε: «Οι συγγραφείς έχουν δίκιο να επισημαίνουν ότι πολλές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο μπορεί να μην έχουν αναφερθεί και επισημαίνουν το γεγονός ότι η ταυτόχρονη εμφάνιση υπερβολικής θνησιμότητας και εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη Γερμανία αξίζει περαιτέρω έρευνας από μόνη της.
«Η έρευνα παρέχει περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, αλλά είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με το συμπέρασμά τους ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της υπερβολικής θνησιμότητας για την καλύτερη προετοιμασία για τη μελλοντική διαχείριση των κρίσεων πανδημίας».
πηγή: in.gr