Νομός Χανίων

Χανιά: Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση – Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, ζητούν η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τοπικά συνδικαλιστικά σωματεία και σύλλογοι φορέων απεξάρτησης.

Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΕΣΥ, ψυχιατρικών, συμβουλευτικών δομών και υπηρεσιών απεξάρτησης στα Χανιά, καλούν τους πολίτες σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο στις έντεκα το πρωί στην αντιπεριφέρεια, ο σύλλογος οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Μιλούν για ένα καταστροφικό σχέδιο νόμου που καταργεί το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΑΚΑΝΑ και τα προγράμματα απεξάρτησης του ΕΣΥ.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που είναι σε διαβούλευση, καταργεί το υφιστάμενο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας καθώς και Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Καζούλη, πρόεδρο των εργαζομένων του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, «οι ψυχιατρικές κλινικές που σήμερα υπάγονται στα νοσοκομεία, θα υπαχθούν στις ΥΠΕ με ότι αυτό συνεπάγεται».

Στο επίμαχο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων, που θα συνενώσει όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα και στους οποίους βρίσκουν διέξοδο χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και οι οικογένειες τους. «Καλούμε όλους τους πολίτες και συστρατευόμαστε κι εμείς με το ΚΕΘΕΑ και την ψυχική υγεία, για να πούμε όχι στο κλείσιμο των δημόσιων δομών, του ΚΕΘΕΑ ,στη μετακίνηση συναδέλφων και εμπορευματοποίηση οποιασδήποτε μορφής υγείας», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων κ. Βαρδής Γεωργιακάκης.

Εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, του τοπικού παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών και δομών ψυχικής υγείας, έκαναν λόγο για ένα σχέδιο νόμου, που στην εφαρμογή του, θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους και τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, προς όφελος τελικά των ιδιωτών.

Μέλη του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη επεσήμαναν ότι «το σχέδιο νόμου σαρώνει και διαλύει ένα ακμαίο δίκτυο υπηρεσιών, ριζωμένο στις τοπικές κοινωνίες, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Συρρικνώνει δε τις σημερινές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, δημιουργώντας τις συνθήκες για την είσοδο ιδιωτών».

Ο κ. Αντώνης Καζούλης πρόεδρος των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας Χανίων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο στα μέσα του καλοκαιριού, με σκοπό να αιφνιδιάσει και να μην αφήσει περιθώρια αντίδρασης. «Πιστή στη λογική «κόστους – οφέλους», κλιμακώνει την επίθεση στη δημόσια ψυχική Υγεία. Ήδη οι ιδιωτικές κλίνες φτάνουν τις τέσσερις χιλιάδες επτακόσιες, ενώ οι δημόσιες είναι μόλις εννιακόσιες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι λαικές οικογένειες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές έρχονται αντιμέτωπες με τρομερά αδιέξοδα, λυγίζουν κάτω από το οικονομικό και ψυχικό φορτίο που επωμίζονται ήδη λόγω των λιγοστών δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η κυβέρνηση άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά πόσο εύκολα χειραγωγήσιμος είναι ένας άνθρωπος, στην χρήση και στην εξάρτηση», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Προσθέτει μάλιστα πως «το αρμόδιο υπουργείο, σε πλήρη αντιστοιχία με τις αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης, προχωράει σε αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα, αποκόβοντας τους εργαζομένους από την δημόσια και δωρεάν θεραπεία και ίαση».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ