Γεύση - Ψυχαγωγία

28η Οκτωβρίου: Ελληνικές ταινίες που μπορείτε να δείτε με τα παιδιά

28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40 πάντα θα μας εμπνέει. Ενέπνευσε, όμως, και τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, καθώς γυρίστηκαν μία σειρά από ταινίες, αφιερωμένες στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην περίοδο της Κατοχής και στην ελληνική Αντίστασης.

Λαμπερά ονόματα της εποχής εκείνης πρωταγωνίστησαν στις λεγόμενες και «εποχικές» ταινίες, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Κώστας Καζάκος και πολλοί άλλοι.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, είπαμε να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο γνωστές παλιές ελληνικές ταινίες που είναι αφιερωμένες στο Έπος του ’40. Ταινίες που μεγαλώσαμε με αυτές και μπορούν να μεγαλώσουν και τα δικά μας παιδιά. Ταινίες που όσες φορές και αν τις έχουμε δει, δεν τις βαριόμαστε ποτέ.

Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)

Σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος

Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καρράς κ.α.

Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη επισκέπτεται το χώρο συγκέντρωσης που την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν. Θυμάται τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου που γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον Ορέστη. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Θυμάται τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί με τον Ορέστη, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, αλλά και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε, όμως, και το χαμό του Ορέστη, που εκτελέστηκε από Έλληνες αντάρτες που τον πέρασαν για Γερμανό, αλλά και το παιδί που είχε αποκτήσει μαζί του…

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος

Παίζουν: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Λυκούργος Καλλέργης κ.α.

Μία νέα γυναίκα, που πιστεύει ότι έχει χάσει τον αγαπημένο της σε αερομαχία κατά την διάρκεια της Γερμανικής εισβολής, δέχεται να πάρει μέρος στην ελληνική αντίσταση.

Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο (1970)

Σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης

Παίζουν: Ζωή Λάσκαρη, Χρόνης Εξαρχάκος, Παντελής Ζερβός, Γιάννης Φέρτης κ.α.

Η Μάρθα, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας και ο Πάνος είναι μια παρέα συμφοιτητών. Το πάρτυ που δίνει στο σπίτι της η Μάρθα, το διαδέχεται το επόμενο πρωινό η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα αγόρια θα φύγουν για το μέτωπο, ενώ η Μάρθα θα γίνει εθελόντρια νοσοκόμα και θα μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί και ο Κώστας τραυματισμένος. Λίγους μήνες αργότερα θα βρεθούν όλοι στην Αθήνα συνεχίζοντας τις σπουδές τους, αλλά και οργανώνοντας μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία ο Κώστας δεν δέχεται να μπει γιατί ο πατέρας του ποτέ δεν έκρυψε τα φιλογερμανικά αισθήματά του. Όταν η οικογένειά του αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, ο Κώστας πιάνει δουλειά σαν μεταφραστής στη γκεστάπο.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)

Σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος

Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Άγγελος Αντωνόπουλος κ.α.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, σε ένα μικρό χωριό έρχεται με μετάθεση μια νέα και ορεξάτη δασκάλα, η Μυρτώ, για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο δάσκαλο που συνταξιοδοτείται. Οι χωριανοί όμως δεν βλέπουν με καλό μάτι τις νέες εκπαιδευτικές μεθόδους της δασκάλας, και η γενική κατακραυγή κορυφώνεται, όταν η Μυρτώ συνδέεται ερωτικά με τον Στέφανο, τον γιο του προέδρου της κοινότητας. Την ημέρα του γάμου τους, αρχίζει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώνεται. Η Μυρτώ παραμένει πιστή στο έργο της, έχοντας στο πλευρό της την ηθική υποστήριξη ενός παλιού της φίλου και συναδέλφου, του Άγγελου. Μετά την απελευθέρωση, ο Άγγελος εκφράζει τα αισθήματά του στη Μυρτώ, εκείνη δέχεται να τον παντρευτεί, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν επιστρέφει ο Στέφανος, που όλοι νόμιζαν ότι είχε πεθάνει.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ