Γεύση - Ψυχαγωγία

8 κορυφαίες τροφές για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους και βασική πηγή ενέργειας. Βρίσκονται σε τρόφιμα που τρώμε, για παράδειγμα στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα μαγειρικά έλαια.

Σύμφωνα με το NHS Cambridge University Hospitals, κατά τη διάρκεια της πέψης, τα τριγλυκερίδια απορροφώνται από το έντερο και μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, όπου είτε προσλαμβάνονται από τα κύτταρα και χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος..

Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που προκαλεί πολύ πόνο και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ συνοδεύονται από αλλαγές στους μηχανισμούς πήξης του αίματος.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τριγλυκεριδίων στο σώμα.

Πρωτεΐνη σόγιας

Ανασκόπηση 46 μελετων έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας, συμπεριλαμβανομένης της απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας και των ισοφλαβονών σόγιας, μείωσε σημαντικά τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας ήταν η πιο αποτελεσματική ποσότητα για τη μείωση αυτών των λιπών στο αίμα.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα, είναι σημαντικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών που μειώνουν τα τριγλυκερίδια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος υγιούς λίπους. Εκτός από το ότι είναι απαραίτητα για υγιείς κυτταρικές μεμβράνες, βοηθούν επίσης στη μείωση των φλεγμονών, στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και του εγκεφάλου, και στη μείωση της χοληστερόλης.

Η τακτική κατανάλωση αυτών των λιπαρών ψαριών, αντί για άπαχα ψάρια ή άπαχο κρέας, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με πολλά λιπαρά και πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, των τρανς λιπαρών και των υδατανθράκων με αβοκάντο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη αβοκάντο, δοκιμάστε να φτιάξετε γουακαμόλε και χρησιμοποιήστε το ως ντιπ σε τάκος, τυλιχτά ή σε σαλάτες. Μπορείτε επίσης να προσθέστε αβοκάντο κομμένο σε κύβους ή σε φέτες στα αγαπημένα σας πιάτα για μια επιπλέον ενίσχυση των υγιεινών λιπαρών.

Κινόα

Η κινόα είναι ένας τύπος σπόρων που προέρχεται από το φυτό Chenopodium quinoa που καλλιεργείται στη Νότια Αμερική.

Έχει γίνει δημοφιλές για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και μέταλλα. Διαθέτει ακόμη αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συνδέονται και οι δύο με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 1/4 φλιτζανιού (50 γραμμάρια) κινόα την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε ενήλικες υπέρβαρους και παχύσαρκους. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί σε μελέτες σε ποντίκια με παχυσαρκία.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το πλιγούρι βρώμης, το φαγόπυρο, το κριθάρι και το κεχρί, έχουν αναγνωριστεί για τον πιθανό ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει κακή φήμη ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, ωστόσο συνεχίζει να διερευνάται για τις πιθανές προστατευτικές του επιδράσεις έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Μελέτη του 2018 σε 91 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αποκάλυψε ότι η ημερήσια πρόσληψη 50 γραμμαρίων λαδιού καρύδας είχε παρόμοια αποτελέσματα με το ελαιόλαδο στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα βότανο και κοινό καρύκευμα με θεραπευτικά αποτελέσματα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Για παράδειγμα, το σκόρδο επαινείται για τις αντι-υπερλιπιδαιμικές του ιδιότητες, με άλλα λόγια, την αποδεδειγμένη ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Σε μελέτη σε 40 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η λήψη 100 mg ανά kg σωματικού βάρους ωμού, θρυμματισμένου σκόρδου δύο φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια.

Σε μια άλλη μελέτη, η λήψη 2 γραμμαρίων σκόνης σκόρδου την ημέρα για 40 ημέρες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μεταξύ άλλων μεταβολικών δεικτών.

Σταυρανθή λαχανικά

Το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικό και ισοθειοκυανικό. Παλαιότερες και νεότερες μελέτες έχουν επισημάνει τον ρόλο τους στη μείωση του οξειδωτικού στρες και τις δυνατότητές τους για μείωση του κινδύνου καρκίνου.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ