Η αναστολή σύμβασης εργαζόμενου στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου μας έρχεται σε συνέχεια των μέτρων «υποχρεωτικότητας» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η υποχρεωτικότητα και οι ποινές, όπως η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών σε συγκεκριμένες ομάδες, είναι ένας ακόμα κρίκος της αποθέωσης της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η αναστολές συμβάσεων εργαζομένων έρχονται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί μέχρι και σήμερα επιστημονική, εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση στο προσωπικό των δομών Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς την υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων , την παρακολούθηση και την πλήρη επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, την στιγμή που τα μόνα πρωτόκολλα που τηρούνται στο άνοιγμα του τουρισμού είναι τα πρωτόκολλα κερδοφορίας των μονοπωλίων του Τουρισμού, «κουνάει το δάκτυλο» στον λαό και στους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν την πολιτική της, διαφορετικά τους περικόπτει τον μισθό ή ανοίγει τον δρόμο για την απόλυσή τους.
Τα εμβόλια αποτελούν κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, καθώς έχουν βοηθήσει στην εξάλειψη μιας σειράς ασθενειών. Παρόλα αυτά η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ,όσο και στο ζήτημα του εμβολιασμού είναι αυτές που υποδαυλίζουν τον ανορθολογισμό. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτές τις θεωρίες , αφού τις αναδεικνύει σαν βολικό αντίπαλο.
Όπως φάνηκε από τις τελευταίες ανακοινώσεις, η «υποχρεωτικότητα» αξιοποιείται για να ανοίξουν επικίνδυνα κανάλια σε βάρος εργασιακών δικαιωμάτων, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών και των εργολάβων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Κι όλα αυτά στο όνομα της «προστασίας των ευπαθών ομάδων» από την πανδημία. Αν ήθελε ουσιαστικά η κυβέρνηση να προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους, θα στελέχωνε τα εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και δεν θα ανάγκαζε ηλικιωμένους ανθρώπους από την Ύπαιθρο να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να πάνε στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. Αντίστοιχα θα εξασφάλιζε έγκαιρα όλα τα ασφαλή και διαθέσιμα εμβόλια, θα στελέχωνε τα συνεργεία του ΕΟΔΥ με συνεχείς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι εργαζόμενοι στην Υγεία, ή οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον επισιτισμό –τουρισμό.
Οι πραγματικές αιτίες λοιπόν που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της «ανταποδοτικότητας» που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου ζητά την άμεση ανάκληση της αναστολής της σύμβασης του συγκεκριμένου εργαζόμενου. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να σταματήσει να ενισχύει την λογική της «ατομικής ευθύνης» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να διεκδικήσει ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Δήμο Κισσάμου.
ΚΙΣΑΜΟΣ 19-8-2021
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Φραγκιουδάκης Γιώργος