ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων σε μια εβδομάδα

Έντονη πίεση δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των διασωληνωμένων ασθενών κορωνοϊού στις ΜΕΘ, οι οποίοι αυξάνονται σε καθημερινή βάση, την ώρα που οι απλές νοσηλείες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με μικρές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις το Σάββατο 14/8 οι διασωληνωμένοι ήταν στους 236, με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 65 έτη, ενώ οι εισαγωγές βρίσκονταν στις 285, καταγράφοντας αύξηση 11.76%.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, φθάνοντας χθες (21/8) στους 317 διασωληνωμένους, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη, ενώ έγιναν 280 νέες εισαγωγές.

Αναλυτικά, η αύξηση που καταγράφηκε όλη την εβδομάδα στους ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Σάββατο (21/8): 317
  • Παρασκευή (20/8): 296
  • Πέμπτη (19/8): 286
  • Τετάρτη (18/8): 282
  • Τρίτη (17/8): 258
  • Δευτέρα (16/8): 250
  • Κυριακή (15/8): 241
  • Σάββατο (14/8): 236

    Αύξηση 154% μέσα σε ένα μήνα

Πάνω από 300 διασωληνωμένοι είχαν καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 321 διασωληνωμένους, στις 18 του μήνα 307 και στις 19/6 ήταν 301.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα μήνα πριν, οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 125, με την αύξηση να αγγίζει το 154,6%.

Επιπλέον, το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1η/8 έως 21/8, οι νεκροί ήταν 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Παρατηρήθηκε αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 135%.

Πίεση στα νησιά

Μεγάλη πίεση ασκείται και στα «κόκκινα» νησιά, με την Κρήτη και τη Ρόδο να είναι στην κορυφή, καταγράφοντας τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων και γεμάτα νοσοκομεία.

Ανάχωμα για το ΕΣΥ το 55% των εμβολιασμένων

Παρά την εκτόξευση των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία της επικράτειας και την αύξηση των εισαγωγών, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι αντίστοιχος με εκείνον του χειμώνα, που οδήγησε σε lockdown και σε πλήθος περιοριστικών μέτρων, το ΕΣΥ, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, φαίνεται να αντέχει.

Αυτό, όπως επισημαίνουν οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περισσότεροι από 5 εκατομ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Και παρά το γεγονός ότι, σε ορισμένες νοσοκομειακές μονάδες, δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες και η πίεση είναι τέτοια που αναγκάζει ειδικούς και κυβέρνηση να βγάζουν από το συρτάρι σενάρια έκτακτης ανάγκης, εάν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, όπως λένε οι επιστήμονες, η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη.

Η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου θα κρίνει τη συνέχεια

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιβεβαιωθούν δηλαδή οι φόβοι των ειδικών για επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, έχοντας στις αποσκευές τους τον ιό, οι οποίοι στη συνέχεια θα μολύνουν ανεμβολίαστους, διπλασιάζοντας σε χρόνο-ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα, τότε τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά.

«Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, αυτή η πίεση αυξάνεται. Όμως, δόξα τω Θεώ, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, η πίεση, με αντίστοιχα κρούσματα που υπήρχαν τότε, είναι υποπολλαπλάσια. Φτάνει σε ένα ποσοστό κατά 60%-70% λιγότερο και στις μονάδες και στις κλινικές, το οποίο έχει να κάνει με το ότι έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ταυτόχρονα έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός που προφυλάσσει τις ευαίσθητες ομάδες», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Και προσέθεσε: «Αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από 3.000-4.000 δούμε μεγαλύτερους αριθμούς, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στον αριθμό των εισαγωγών, των νοσηλειών και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, και στους θανάτους. Γιατί υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων, άνω των 40-50 ετών, που τροφοδοτεί το σύστημα υγείας, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος με αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων να έχουμε και αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, πράγμα που – προς το παρόν – δεν είναι έντονο αλλά αρχίζει και φαίνεται».

Η εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη «είναι η μόνη λύση για να απελευθερωθούμε οριστικά και να λειτουργήσουμε υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά και να μην αφήσουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, με πρόβλημα την πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων, δυσκολότερων από αυτές που υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Στοχευμένα lockdown

Το απευκταίο σενάριο του απότομου διπλασιασμού των κρουσμάτων, με την επιστροφή των παραθεριστών και την έναρξη των φθινοπωρινών δραστηριοτήτων, θα χρειαστεί ειδικό χειρισμό και στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ότι η οικονομία δεν θα μπει ξανά σε lockdown, ενώ και η εκπαίδευση έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει φέτος δια ζώσης.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ