Με τα σχολεία να έχουν ανοίξει και τα πανεπιστήμια να έπονται και να δημιουργούν επιπλέον φόβους για αύξηση της διασποράς, η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να γίνουν οι ένα εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί που αποτελούν ήδη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον στόχο για να κτιστεί το τείχος ανοσίας. Πλην της νεολαίας που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε αυτήν τη φάση για διασπορά του κορωνοϊού χαμηλά σε εμβολιασμό είναι και οι ηλικίες 70-74 που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μόλις 69%.
Ο πίνακας που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η «Κ» δείχνει πως ο ρυθμός εμβολιασμού με την πρώτη δόση έχει παγιωθεί πέριξ των 20.000 νέων εμβολιασμών ημερησίως. Και αναφερόμαστε στην πρώτη δόση, καθώς αυτή είναι η κρίσιμη που επεκτείνει πληθυσμιακά το τείχος ανοσίας.
Οπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα της «Κ», στις 3 Αυγούστου είχαμε 14.529 νέα «τσιμπήματα» με την πρώτη δόση, στις 4 Αυγούστου 13.578, στις 5 Αυγούστου 12.134, ενώ την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου ο ημερήσιος αριθμός νέων εμβολιασμών έπεσε, όπως ήταν λογικό, κάτω από τους 10.000, φτάνοντας ακόμα και στους 7.095 στις 14 Αυγούστου. Την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε σταδιακή άνοδο των εμβολιασμών, για να φτάσουμε πάλι στο ψυχολογικό όριο των πάνω από 20.000 νέων εμβολιασμών στις 27 Αυγούστου με 20.700 νέα «τσιμπήματα».
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ωστόσο, παρά την καθολική επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, δεν έφερε την εκτόξευση που αναμενόταν. Οι δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου κύλησαν στο ίδιο μοτίβο όπως μπορείτε να δείτε στον αναλυτικό πίνακα, καθώς οι νέοι εμβολιασμοί είναι περίπου 20.000 ημερησίως, άλλοτε λίγο χαμηλότερα και άλλοτε λίγο ψηλότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και τα νέα ραντεβού που έχουν κλειστεί μέχρι το τέλος του μήνα, παρά την ελαφριά άνοδο, δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα των περίπου 20.000-25.000 νέων εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει πως γίνονται περίπου 120.000 νέοι εμβολιασμοί την εβδομάδα και για να φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο με αυτόν τον ρυθμό θέλουμε περίπου επτά με οκτώ εβδομάδες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο στόχος των 7 με 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμών με μία δόση μπορεί να πιαστεί τον Νοέμβριο, αργότερα του αναμενομένου. Τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όπως φάνηκε και πέρυσι, είναι η κρίσιμη περίοδος που το κρύο είναι πλέον αισθητό, οι πολίτες βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και η απειλή ενός νέου κύματος είναι υπαρκτή. Συνεπώς η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν αγώνα δρόμου ώστε ο Νοέμβριος να βρει τη χώρα θωρακισμένη.
Το θέμα της πορείας των εμβολιασμών συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, καθώς το υπουργείο θα έχει την ευθύνη της πορείας των εμβολιασμών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού.