Aνεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Ο πήχης των εισπράξεων ανεβαίνει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 55% αυτών του 2019.
Σήμερα υπάρχει μία ομοβροντία εκτιμήσεων που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο των πήχη των προσδοκιών ακόμη και στα 12 δισ., που αντιστοιχούν ακόμη και στο 65% του 2019, στην περίπτωση που «ούριος άνεμος» που πνέει αυτή την στιγμή στον ελληνικό τουρισμό, συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα καλά μαντάτα έχουν φανεί από τον Ιούνιο, όπου η κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε εντυπωσιακά. Ιούλιο και Αύγουστο η τάση αυτή όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά.
Ολοι βλέπουν ακόμη ψηλότερα για το 2021
Σε εκείνο που όλοι συγκλίνουν, είναι ότι ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης για έσοδα στο 50% αυτών του 2019, φαίνεται να εκπληρώνεται και πλέον ο στόχος ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές ανατροπές το αμέσως προσεχές διάστημα.
Παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν στα 9 έως 10 δια. ευρώ, ενώ δεν απέκλειαν να πάνε ακόμη ψηλότερα, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.
Οπως δήλωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, η πρόβλεψη για έσοδα στο 50% των εσόδων του 2019 «φαίνεται να έχει πιαστεί».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα μαρτυρά ότι και ο Σεπτέμβριος θα εξελιχθεί σε έναν καλό μήνα, ειδικά στην περίπτωση της Νότιας Ελλάδας, λόγω καιρικών συνθηκών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, που σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δηλώνει ότι «το Μάιο λέγαμε ότι αν καταφέραμε να φτάσουμε το 40% των κρατήσεων του 2019, θα ήμασταν πολύ τυχεροί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50% ή και το 60%, εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη όσον αφορά στην πανδημία».
Στον άτυπο αυτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για το πού θα κάτσει τελικά η «μπίλια» των εισπράξεων του τουρισμού εφέτος, ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης εμφανίζεται ακόμη πιο αισιόδοξο και κάνει λόγο για ανάκτηση του 60% της κίνησης και των εσόδων του 2019.
Μεγάλη ώθηση στον ΑΕΠ
Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα «τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος, νούμερο αδιανόητο μερικούς μήνες πριν. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ανδρ. Ανδρεάδης ήταν εξαρχής ο πλέον αισιόδοξος, σε σχέση με τους υπολοίπους παράγοντες του κλάδου. Είχε δηλώσει ότι είμαστε κοντά στον στόχο των 9 δισ. ευρώ (50% του 2019) χάρη στην αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης. «Κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου (9 δισ. ευρώ)», τόνιζε σε προηγούμενη ανάρτησή του.
Να θυμίσουμε ότι οι αρχικές προβλέψεις του καλού σεναρίου τόσο από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου όσο κι από πλευράς της τουριστικής αγοράς έκαναν λόγο για ανάκτηση του 45% με 50% αφίξεων κι εσόδων του 2019. Το ρεαλιστικό, αν όχι δυσμενές σενάριο των τουριστικών φορέων, το οποίο λάμβανε υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα του Μαΐου προέβλεπε ανάκτηση έως και 40% των εσόδων του 2019 δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ.
#pgnews