Η ποιότητα του ελαιολάδου αναμένεται να είναι καλή για το Ηράκλειο, τονίζει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στο neakriti.gr. Όπως ανέφερε, το φετινό λάδι θα είναι ποιοτικό για δύο πολύ ξεκάθαρους λόγους: Ο πρώτος αφορά στην υπευθυνότητα που επέδειξαν οι μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι συστηματικά ράντιζαν τις καλλιέργειές τους και ο δεύτερος στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών, εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενδεχομένως να είναι αισθητά περιορισμένη κατά 20 με 25% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην συγκομιδή της ελιάς είναι δύο: Ο πρώτος σχετίζεται με το συστηματικό πότισμα του ελαιόδεντρου και ο δεύτερος έχει να κάνει με το μεγάλο εχθρό της ελιάς, τον δάκο. «Η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει για μερικούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν έρθει σε επικοινωνία με κάποιους οίκους ελαιολάδου και έχει ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς που θα παράξει το αγουρέλαιο. Η χρονική περίοδος έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου θα είναι αρχές Νοεμβρίου. Αναμένουμε πως το ελαιόλαδο φέτος θα είναι ποιοτικό και θα σημειώσει ανοδικές τιμές. Η ποιότητα του ελαιολάδου θα είναι καλή, καθώς οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές ράντιζαν με συστηματικό τρόπο τα δένδρα και θα υπάρχει περιορισμός του δάκου. Επίσης, σε αυτό συνετέλεσαν και οι καιρικές συνθήκες. Οι καύσωνες του καλοκαιριού συνέδραμαν στη δυσκολία της ωοτοκίας του δάκου. Ο δάκος δυσκολεύεται να αναπαραχθεί κάτω από ακραίες ζέστες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.
Μείωση 20-25% της παραγωγής του Ηρακλείου – Πού θα κυμανθούν οι τιμές
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα ελαιολάδου από την περυσινή περίοδο. Θα υπάρξει μείωση της παραγωγής και μάλιστα θα είναι της τάξης του 20-25% για την περιφέρεια Ηρακλείου. Προσωπικά το αποδίδω στις ανομβρίες και στην έλλειψη βροχοπτώσεων. Δυστυχώς, οι καύσωνες δεν προκάλεσαν ζημίες μόνο στην παραγωγή του σταφυλιού, αλλά και στην παραγωγή της ελιάς. Εύκολα προκύπτει από τα συμφραζόμενα πως η μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθεμάτων, θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής του λαδιού», τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.
Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, ενδεχομένως να επιφέρει υψηλότερες τιμές. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το κυμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, την έλλειψη σε εργατικά χέρια, αλλά και τη στάση αναμονής που κρατούν πολλές χώρες εισαγωγείς, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να εξαντλήσουν τις ποσότητές τους κατά την κρίση της πανδημίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.
Αυτή την στιγμή η τιμή του λαδιού κυμαίνεται περίπου στα τρία ευρώ το κιλό και σε κάθε περίπτωση, επαΐοντες του χώρου αναφέρουν ότι οι τιμές θα κυμανθούν από 3,10 έως 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα από αυτές των προηγούμενων ετών.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews