Θα αρχίσουν ξανά προσεχώς οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό της Κρήτης με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια; Θα υπάρξει και πάλι πολιτική παρέμβαση και θα δοθεί, με κάποια νομοθετική ρύθμιση ή άλλη φόρμουλα, νέα αναστολή όπως αυτή διάρκειας 8 μηνών που είχε δοθεί μέσω τροπολογίας στις αρχές της περασμένης άνοιξης;
Οι απαντήσεις παραμένουν άγνωστες. Αν και τυπικά η 8μηνη αναστολή των κατεδαφίσεων εκπνέει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (συγκεκριμένα έχει ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου), δεν υπάρχει μέχρι στιγμής (τουλάχιστον δεν υπήρχε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου) κάποια επίσημη ενημέρωση ή κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, με συνέπεια όλοι να βρίσκονται εν αναμονή.
Σε φάση αναμονής είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία, εφόσον δε δοθεί επισήμως με νομοθετικό τρόπο άλλη αναστολή, οφείλει να δώσει εντολή στον ανάδοχο εργολάβο που προέκυψε μέσα από σχετικό διαγωνισμό να στείλει αυτομάτως, από την 1η Νοεμβρίου, τις μπουλντόζες για τις πρώτες κατεδαφίσεις. Σε φάση αναμονής μαζί με την Αποκεντρωμένη είναι φυσικά και ο ανάδοχος, ο οποίος ουσιαστικά προχώρησε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου σε μιάμιση όλη κι όλη κατεδάφιση, και έκτοτε, αναγκαστικά, περιμένει το πολιτικό και διοικητικό «πράσινο φως» για να αναλάβει δράση. Την ίδια ώρα σε αναμονή, έχοντας τη δική τους εύλογη αγωνία, είναι και οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων, κατά βάση επιχειρηματίες που έχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή επιχειρήσεις εστίασης σε παραλιακά σημεία ανά το νησί.
Χάρη στην 8μηνη αναστολή, οι επιχειρηματίες μπόρεσαν να δουλέψουν κανονικά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο και να καλύψουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο είναι προφανές ότι θα ήθελαν να συνεχιστεί το καθεστώς αναστολής των κατεδαφίσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί επιχειρηματίες από την περιοχή πρωτίστως της Ιεράπετρας, αλλά και του Μεραμβέλλου, έχουν κάνει σχετικές κρούσεις και οχλήσεις προς την πολιτική ηγεσία κεντρικά, ζητώντας νέα παράταση, δίχως να έχουν λάβει ωστόσο συγκεκριμένη απάντηση.
Την εικόνα αυτή έδωσε, ερωτηθείσα σχετικά από τη «ΝΚ», η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. «Υπάρχει ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη, με διασφαλισμένα κονδύλια ύψους 1,15 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει ένας εργολάβος κανονικά ενεργός, αλλά σε αναμονή εδώ και ένα 8μηνο.
Όπως είναι γνωστό, η αναστολή κατεδαφίσεων, που έχει δοθεί από τις αρχές της άνοιξης με νομοθετική ρύθμιση, ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν έχουμε κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση, οι κατεδαφίσεις πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά. Εμείς τουλάχιστον αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε βάσει καθήκοντος και αυτό θα κάνουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάντως κάποια ενημέρωση και είμαστε σε αναμονή, όπως και ο ανάδοχος εργολάβος, ο οποίος παρεμπιπτόντως έως τώρα δε λαμβάνει αποζημίωση για το γεγονός ότι μένει άπραγος χωρίς δική του υπαιτιότητα, αλλά ενδέχεται να εγείρεται θέμα αποζημίωσης εφόσον δοθεί και νέα παράταση στην αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων», σημείωσε η Μαρία Κοζυράκη.
Τα 400 πρωτόκολλα και η πανδημία
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, με την περίφραξη τότε μιας τουριστικής κατοικίας στην περιοχή της Ελούντας, είχε ανοίξει η «αυλαία» των πολυσυζητημένων κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων στο νησί μας, στο πλαίσιο της εργολαβίας που έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε ανάδοχο εργολάβο για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ουσιαστικά στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου δόθηκε συνέχεια στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων που διακόπηκε απότομα πριν από μια 4ετία.
Στις 27 Νοεμβρίου του 2017, μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.
Από τα 400 και πλέον πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν, τον περασμένο χειμώνα εκτελέστηκε μόλις ενάμισι, καθώς λίγες μέρες μετά την έναρξη των κατεδαφίσεων εδώ στην Κρήτη, και μετά από έντονες αντιδράσεις των τουριστικών επιχειρηματιών, αυτές μπήκαν μπήκαν σε αναμονή, όπως σε όλη τη χώρα.
Με τροπολογία, συνυπογραφόμενη από μια πλειάδα υπουργών και υφυπουργών, η οποία πέρασε από τη Βουλή, οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων με βάση πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν επί χρόνια “πάγωσαν” για 8 μήνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, «αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, λόγω ειδικών συνθηκών με την πανδημία της COVID-19. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί η πανδημία καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews