Τη δεκαετία του 1960 η Coca Cola έκανε θραύση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα ωστόσο μπορούσαν να την προμηθευτούν μόνο όσοι είχαν γνωστούς στις αμερικανικές βάσεις (κυρίως του Ελληνικού).
Όπως διαβάζουμε στο υπέροχο vintage site, konserva.gr μολονότι πήρε από το 1964 έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, στην Ελλάδα παρέμεινε «απαγορευμένη» έως το 1969 για προστασία της νεολαίας από τον «αμερικανικόν τρόπον ζωής» και της ντόπιας βιομηχανίας από τον ανταγωνισμό.
Το κενό αυτό, στην αγορά του αναψυκτικού, εκείνη την εποχή, ήρθε να καλύψει η ζυθοποιία «ΦΙΞ», με το άγνωστο στις μέρες μας Τam-Tam. Οι πρεσβύτεροι θυμούνται ότι επρόκειτο για την ελληνική «απάντηση» της Coca Cola, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του ’60.
Οι διαφημίσεις της εποχής για το αναψυκτικό είναι χαρακτηριστικές και έχουν μείνει στη μνήμη πολλών, ενώ τα μηνύματα που πέρναγαν ήταν ξεκάθαρα.
«Εμείς το λέμε Tam-Tam. Ζήτω τα νιάτα, ζήτω το Tam-Tam», ανέφερε η διαφήμιση με μια νεαρή γυναίκα στην παραλία να φοράει μαγιό και να κρατάει ένα ποτήρι και ένα μπουκάλι του αναψυκτικού.
Στους θερινούς κινηματογράφους διαφημιζόταν με την επιγραφή: «Διάλειμμα για να πιείτε Tam-Tam».
Άλλη διαφήμιση ενημερώνει το κοινό ότι «Ναι, εμείς το λέμε ταμ-ταμ, το ίδιο πράγμα που άλλοι μπορούν να ονομάσουν ευτυχία, ξενοιασιά, χαρά της ζωής. Γιατί εμείς βρίσκουμε πιο σύντομες λέξεις για να εκφράσουμε κάτι που μας αρέσει».
Ωστόσο τα αμερικάνικα αναψυκτικά απολάμβαναν τεράστια φήμη στην Ελλάδα πριν ακόμα από την έλευση τους και η εισαγωγή της Coca Cola στην αγορά (1969) αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το Tam-Tam.
Ίσως να είχε διαφορετική τύχη με ένα άλλο (ελληνικό) όνομα και διαφορετικό μπουκάλι, καθώς ήταν εμφανές από που ήταν εμπνευσμένη η συσκευασία.
Άπαξ και κυκλοφόρησε η Coca Cola, το αναψυκτικό της «ΦΙΞ» έμοιαζε με απομίμηση. Όταν πια μπήκε και η Pepsi στο παιχνίδι (1974), το Tam-Tam έσβησε, καθώς ο κόσμος στράφηκε μαζικά προς τη συνταγή από την Αμερική.
#pgnews