Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης που σχεδιάζουν περαιτέρω κλιμάκωση αν δεν δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης σε χιλιάδες δικαιούχους.
Αίτημα που εντάσσεται στο τρίπτυχο του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν θέσει και περιλαμβάνει την πληρωμή των επιδοτήσεων με το περυσινό καθεστώς, την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες και την ενίσχυση των παραγωγών για την κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής που έχει εκτοξευθεί.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις διαρκείας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά. Στο Ηράκλειο αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Ηρακλείου Λασιθίου και Ρεθύμνου θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο και με μηχανοκίνητη πορεία θα κατευθυνθούν αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στην συνέχεια στην Περιφέρεια, για να καταθέσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας. Θα καταλήξουν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία, όπως έχουν πει, θα χρησιμοποιήσουν ως “στρατηγείο” για την λήψη αποφάσεων κλιμάκωσης του αγώνα τους εφόσον χρειαστεί. Ανάλογη κινητοποίηση με πρώτο σταθμό την Αντιπεριφέρεια και κατάληξη τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γιάννης Βερυκάκης.
Σημειώνεται ότι ήδη από χθες έχει σταλεί και εγγράφως αίτημα για συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο μεταξύ, χαραμάδα φωτός για την επίλυση μέρους των προβλημάτων έχει διαφανεί μετά την έκδοση χθες νέας εγκυκλίου από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την διόρθωση των ΑΤΑΚ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «Κατά παρέκκλιση για το έτος 2021 δύναται να μεταβληθούν τα στοιχεία του ΑΤΑΚ χωρίς περαιτέρω έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως εξής: Ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τον ΑΤΑΚ που έχει ήδη καταχωρίσει καθώς και το ποσοστό ιδιοκτησίας στον πίνακα “Στοιχεία ιδιοκτήτη” της Καρτέλας “Ιδιοκτησία”. Επίσης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχιο. Διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να αλλάξει καθεστώς ιδιοκτησίας και κατά τον έλεγχο της εγκυρότητας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία των ΑΤΑΚ που ήταν στην περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο που υπέβαλε την ΕΑΕ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνας Χιλετζάκης, αναμένεται το άνοιγμα του συστήματος προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη σε ποιο βαθμό επιλύονται τα προβλήματα. Όπως ο ίδιος ανέφερε, από τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης που ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους στην Ένωση Ηρακλείου 5.100 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε 35.000 αγροτεμάχια, έχουν πρόβλημα. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 9.000 σε όλη την Κρήτη.
#pgnews