Λιγότερες από δύο εβδομάδες απέμειναν μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων για τους μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι φοιτητές αγωνιούν για το πότε το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, ώστε να μπουν μέσω διαδικτύου στον λογαριασμό τους και να δουν σε ποια σχολή προτίμησής τους έχουν εισαχθεί.
Οι βάσεις δε θα παρουσιάσουν αξιοσημείωτες μεταβολές, με εξαίρεση το δεύτερο επιστημονικό πεδίο, όπου η δυσκολία των θεμάτων στη Φυσική και στη Χημεία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των βάσεων.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μάνο Καζαντζάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος έδωσε τις εκτιμήσεις του στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως υπάρχουν βασικά θέματα, όπως οι καινούργιες σχολές που υπάρχουν, οι οποίες είναι 130, και 28 είναι εντελώς καινούργια τμήματα. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε πως ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα νέα Πανεπιστήμια που πέρυσι ήταν ΤΕΙ.
Μείωση στο πρώτο πεδίο
Στο πρώτο πεδίο, όπως οι αναλυτές επισημαίνουν, τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν κατανοητά και αναμενόμενα. Το διδαγμένο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν ήταν απλές, ενώ το παράλληλο μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε ήταν απόσπασμα από τον “Προμηθέα Δεσμώτη” του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο.
Το αδίδακτο κείμενο από τον “Κυνηγετικό” του Ξενοφώντα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηματική ερώτηση που ζητήθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών, ήταν καλά διατυπωμένη.
«Με βάση τις βαθμολογίες, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο δεν περιμένουμε πολύ μεγάλες μεταβολές των βάσεων. Θα υπάρχει μια σχετική μείωση, αλλά όχι πάρα πολύ μεγάλη. Οι βαθμολογίες είναι ίδιες με τις περυσινές», σχολίασε σχετικά με τις βάσεις του πρώτου πεδίου ο κ. Καζαντζάκης.
Ο ίδιος μίλησε για το δεύτερο και τρίτο πεδίο. Σε αυτά τα δύο πεδία, τα θέματα της Φυσικής και της Χημείας παρουσίασαν αυξημένη δυσκολία, πράγμα που θα οδηγήσει στην πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε: «Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο περιμένουμε μια μεγάλη πτώση των βάσεων, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη στα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, οι μαθητές έχουν γράψει λίγο καλύτερα στη Βιολογία και σαφώς χειρότερα στη Φυσική και στη Χημεία. Αναμένουμε πτώση των βάσεων, η οποία δε θα είναι τόσο μεγάλη όσο στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο».
Στην Πληροφορική τα θέματα ήταν βατά
Τέλος, στις σχολές του 4ου πεδίου αναμένονται βάσεις εισαγωγής στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στο ίδιο επίπεδο με τις περσινές, ενώ δε θα είναι απίθανο να καταγραφεί και άνοδος στις σπουδές υψηλού ενδιαφέροντος. Ο λόγος είναι τα εύκολα θέματα στο μάθημα της Πληροφορικής.
Ο κ. Καζαντζάκης σχολίασε τις βάσεις του 4ου πεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο 4ο επιστημονικό πεδίο δε θα είναι τόσο οι επιδόσεις που θα καθορίσουν τις βάσεις, όσο ο αριθμός των εισακτέων, που είναι 3.000 περισσότερες θέσεις για τα παιδιά αυτά, πράγμα που οδηγεί σε πτώση των βάσεων ιδίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια».
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Πού σπάνε τα… κοντέρ οι προτιμήσεις
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων, έτσι όπως αποτυπώνονται στο μηχανογραφικό δελτίο, δε χτυπάει “κόκκινο” μόνο σε νομικές, ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές. Στρατιωτικές, αστυνομικές και σχολές πυροσβεστών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο οι πρώτες προτιμήσεις.
Ο κ. Καζαντζάκης σχολίασε τις βάσεις στα ειδικά μαθήματα αλλά και στις στρατιωτικές σχολές που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον, λέγοντας: «Αναμένουμε πτώση στην Αγγλική Φιλολογία και αύξηση της βάσης στη Γερμανική Φιλολογία, γιατί οι μαθητές έγραψαν καλύτερα φέτος. Έτσι κάπως κινήθηκαν τα πράγματα. Στις στρατιωτικές σχολές δε θα έχουμε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, αλλά κάποιες αυξομειώσεις των βάσεων».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr