ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αγροτικές επιδοτήσεις: «Ψαλίδι» και στη δεύτερη δόση – Τα ποσά που καταβλήθηκαν

Μειωμένες για μια ακόμη φορά είναι οι επιδοτήσεις των ανθρώπων της υπαίθρου, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις που γίνονται από έμπειρα αγροτικά στελέχη της Κρήτης, όπως είναι ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, που λέει ότι σήμερα αναμένεται επίσημα, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, να μπορέσει ο κόσμος να «τσεκάρει» τα στοιχεία πληρωμών και να εντοπίσει την αλήθεια.

Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, κάνουν λόγο για δεκάδες διαπιστωμένες περιπτώσεις, ήδη, αγροτοκτηνοτρόφων που αδικήθηκαν για δεύτερη φορά, αντί να λάβουν τα χρήματα που περίμεναν με την καταβολή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη χθες, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης διευκρίνισε πως με το άνοιγμα του συστήματος αναφορικά με τις επιδοτήσεις θα μπορεί να ελεγχθεί το ποσό που πήρε ο κάθε ενδιαφερόμενος, αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης κι αν έγινε η διόρθωση των λαθών, καθώς οι διαμαρτυρίες είναι δεκάδες.

«Το σύστημα θα ανοίξει την Παρασκευή παραμονή Χριστουγέννων», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μέχρι το βράδυ σήμερα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα προβλήματα των νέων πληρωμών. «Στη συνέχεια θα κάτσουμε και θα τα βάλουμε κάτω. Και θα βλέπουμε την καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό και βάσει του συστήματος, που θα είναι ανοιχτό, θα ανοίγουμε την εφαρμογή σαν Ένωση Ηρακλείου και θα βλέπουμε το πρόβλημα του κάθε παραγωγού. Είμαστε αποδέκτες παραπόνων από παραγωγούς που δεν πληρώθηκαν καθόλου την προκαταβολή. Και δεν πληρώθηκαν και τώρα. Είμαστε αποδέκτες παραπόνων και από παραγωγούς που έχουν χάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ, με πήρε τηλέφωνο παραγωγός που έπαιρνε επιδότηση 10.000 ευρώ. Στην πρώτη δόση τού βάλανε μόνο 2.500 ευρώ. Και τώρα του βάλανε 1.300 ευρώ. Και δεν του έβαλαν ούτε το “πρασίνισμα”. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα αξιολογηθούν, να δούμε αρχικά ποιοι είναι οι κωδικοί που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα. Είναι τελικά το περιβόητο ΑΤΑΚ; Είναι οι Νatura;».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κάλεσε τον παραγωγικό κόσμο της Κρήτης να είναι ενωμένος, καθώς οι υποσχέσεις περί διόρθωσης του ΑΤΑΚ αλλά και των Δασικών Χαρτών δεν τηρήθηκαν, αφού τα Δασαρχεία κατέθεσαν στα κτηματογραφικά γραφεία τους αρχικούς τους χάρτες!

Ο Μύρων Χιλετζάκης ευχήθηκε, μάλιστα, πίσω από όλα αυτά να μην υπάρχουν σκοπιμότητες προκειμένου να δοθούν τα χρήματα που κόβουν σε παραγωγούς άλλων περιφερειών της χώρας και για προϊόντα που δεν αποτελούν τρόφιμα για τις ανάγκες του λαού μας, όπως σιτηρά ή ψυχανθή. Και αυτό, αν συμβαίνει, γίνεται πιθανότατα για ψηφοθηρικούς λόγους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ.

«Οικονομικός πόλεμος»

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις σε βάρος του νησιού μας. «Το 2015 δόθηκαν 350 εκατομμύρια ευρώ στο νησί μας σε αγροτοκτηνοτρόφους. Σήμερα οι πληρωμές ανέρχονται στα 240 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η Κρήτη έχει χάσει 110 εκατομμύρια ευρώ. Και κάποιες άλλες περιφέρειες της χώρας, που μας κουνάνε το δάκτυλο επιλεκτικά και δεν παράγουν, αρχίζουν και παίρνουν τις δικές μας επιδοτήσεις»… Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε ως «καλλιέργειες- “φαντάσματα”» πολλές καλλιέργειες στην υπόλοιπη Ελλάδα που «έχουν “αρπάξει” τις δικές μας επιδοτήσεις». «Πού είναι τα ψυχανθή της χώρας μας; Γιατί ακριβαίνει το ψωμί;», είπε μεταξύ των άλλων. «Να σταματήσουν να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας λένε ότι η Κρήτη δεν παράγει»…

«Έχω δεχτεί πολλά παράπονα»

«Υπάρχει θέμα. Και είναι τα προβλήματα πολλά», λέει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης. «Ούτε το 10% των περιπτώσεων δεν έχουν διορθώσει. Έχω και περίπτωση νεοεισερχόμενου κτηνοτρόφου που, ενώ δεν του βάλανε καθόλου λεφτά, φαίνεται στον λογαριασμό του ότι του έχει τραβήξει ο ΕΛΓΑ 500 ευρώ. Εμείς συνεχίζουμε την επικοινωνία μας με όλο τον κόσμο και καταγράφουμε την κατάσταση»…

Πάντως, δηλώνει με απόλυτο τρόπο ότι ο κόσμος που δεν πληρώθηκε την πρώτη δόση προφανώς δεν έχει πάρει ούτε την εκκαθάριση. «Δεν έχουν φτιάξει ούτε τη Νatura, ούτε τον ΑΤΑΚ. Και δεν έφτιαξαν ούτε τα μη επιλέξιμα βοσκοτόπια»…

Ο Γρύλλος Παπαδάκης τονίζει, τέλος, ότι η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή δε βιάζεται να πάρει αποφάσεις. Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε σύσκεψη στην αίθουσα της ΕΑΣΗ για να εξετάσει την κατάσταση και να πάρει τις πρώτες αποφάσεις για την περαιτέρω δράση της.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβλήθηκαν συνολικά «άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις 2021, συνολικού ποσού 851.647.764,36 ευρώ. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν:

* Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 332.332.959,15 ευρώ σε 594.463 δικαιούχους, που αντιστοιχεί στο συνολικό δικαιούμενο ποσό (100%). Από το ανωτέρω αναφερόμενο ποσό βασικής ενίσχυσης, που χορηγείται σήμερα (σ.σ. προχθές), περίπου το ποσό των 31 εκατ. ευρώ αφορά δικαιώματα που προέρχονται από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2021. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς ανέρχεται στο ποσό των 965.767.722,59 εκατ. ευρώ.

* “Πράσινη” ενίσχυση ύψους 491.308.426,18 ευρώ σε 600.137 δικαιούχους.

* Ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.006.379,03 ευρώ σε 64.881 δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό καθαρό ποσό των 833.189.688,42 ευρώ, που καταβάλλεται σήμερα, προκύπτει από το μικτό ποσό των 851.647.764,36 ευρώ, μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού περίπου 1,66%, λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας [για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Καν. (Ε.Ε.) 1306/2013] και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από την Παρασκευή 24/12/21 (σ.σ. σήμερα) να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής “Καρτέλα του Αγρότη” (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής “Δημοσιοποίηση Πληρωμών” (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών (TAXISnet) ή να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210/88.02.000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Επισημαίνεται τέλος ότι το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο μέχρι 31/1/2022».

Εθνικό απόθεμα

Σε περαιτέρω έλεγχο 5.642 αιτούντες δικαιωμάτων

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2021 σε 30.398 δικαιούχους, η αξία των οποίων ανέρχεται περίπου σε 31 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί επόμενη επεξεργασία, όπου θα εξεταστούν και 5.642 αιτούντες δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2021, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε περαιτέρω έλεγχο.

Οι κατηγορίες ελέγχου ενδεικτικά αφορούν: στις άδειες παραμονής μόνιμων διαμενόντων με επιχειρηματική δραστηριότητα, σε καταγγελίες, στη δήλωση ιδιωτικών βοσκοτόπων χωρίς ζώα, σε νομικά πρόσωπα με οικονομικό διαχειριστή που δεν υπέβαλε ΕΑΕ 2021, σε αποδέκτες δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από περισσότερους από δύο μεταβιβαστές, στη δήλωση μεγάλου ζωικού κεφαλαίου, σε αιτούντες με μισθωμένα αγροτεμάχια σε περιοχές πρώην μη επιλέξιμων βοσκοτόπων και σε μεγάλες ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις.

Οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Καρτέλα του Αγρότη”, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης Εθνικού Αποθέματος 2020.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ