Μάχη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει οι καζανάρηδες της Κρήτης, οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί για να διαφυλάξουν την παραδοσιακή ονομασία “τσικουδιά” για τα δικά τους αποστάγματα, όπως ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη
Μπορεί να φαίνεται εξωφρενική η προοπτική η παραδοσιακή αυτή ονομασία να δεσμευθεί για χρήση αποκλειστικά και μόνο στους συστηματικούς ποτοποιούς και οι μικροί αποσταγματοποιοί να κληθούν να βρουν μια άλλη, διαφορετική ονομασία, ωστόσο το ενδεχόμενο είναι ορατό. Σε δεύτερο χρόνο, όπως διαφαίνεται, οι καζανάρηδες θα κληθούν να δώσουν άλλη μια, ακόμη πιο κρίσιμη μάχη, για το δικαίωμά τους στην εμπορία του αποστάγματος από τα στράφυλα, ωστόσο χρονικά προηγείται η μάχη για τη διατήρηση του ονόματός της τσικουδιάς….
Γι αυτόν τον σκοπό θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και παράλληλα συλλέγουν υπογραφές ώστε, εν συνεχεία, να απευθυνθούν στο Υπουργείο, διεκδικώντας να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην ονομασία “τσικουδιά” που ήδη χρησιμοποιούν.
Όπως επισημαίνει στο ekriti.gr o απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης, η “τσικουδιά” αποτελεί μέρος της άυλης κληρονομιάς της Κρήτης, ένα στοιχείο της ταυτότητας του νησιού και των παραγωγών του προϊόντος , η οποία διακυβεύεται μετά από μονομερή πρωτοβουλία του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2017, χωρίς να απορρέει από οδηγία ή κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Μάλιστα, αυτή η πρωτοβουλία, θεωρήθηκε ως βάση συζήτησης με την ηγεσία του Υπουργείου από τον νυν πρόεδρο του Συλλόγου Τάσο Βρέντζο, κατά παράβαση του καταστατικού του Συλλόγου και χωρίς τη συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κ Φραγκιαδάκη.
Για τη διεκδίκηση της διατήρησης του ονόματος, μικροί αποσταγματοποιοί από όλην την Κρήτη έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του Συλλόγου και έχουν συνασπιστεί γύρω από τη νέα επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για αυτόν τον σκοπό.
#pgnews