Ο «ανθός του τυριού», με γλυκιά, δροσερή και βουτυράτη γεύση, μπαίνει σε σαλάτες και επιδόρπια ενώ ταιριάζει με ψητά λαχανικά. Κλεισμένος μέσα σε φύλλα ζύμης, πρωταγωνιστεί και σε πολλά γλυκά.
Παρασκευάζεται σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, στα Επτάνησα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Προέρχεται από τυρόγαλα ενός άλλου τυριού, με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος και καμιά φορά κρέμας γάλακτος. Υπάρχουν δύο τύποι ανθότυρου. Το φρέσκο και το ξηρό ή Ανθότυρος. Το φρέσκο, με κρεμώδη υφή, είναι λευκό και μαλακό, με ελάχιστο αλάτι και χωρίς «επιδερμίδα». Διαφέρει από τη μυζήθρα. Είναι πιο ώριμο και πιο παχύ τυρί, γιατί γίνεται με τυρόγαλο που προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα.
Το αποξηραμένο ανθότυρο είναι πιο αλμυρό, κατάλληλο να τριφτεί και να νοστιμίσει ζυμαρικά και πίτες. Στην Κρήτη φτιάχνουν ένα εξαιρετικό ανθότυρο. Ελαφρώς αλατισμένο και ωριμασμένο 1-2 μήνες είναι αρκετά πικάντικο και τρώγεται σαν ορεκτικό. Τότε αποκτά και «επιδερμίδα». Πολλοί παραγωγοί, μάλιστα, όταν ωριμάσει καλά, το διατηρούν μέσα σε ελαιόλαδο. Η γεύση του μεταμορφώνεται και γίνεται ένα πιπεράτο τυρί.
Καλτσούνια με ανθότυρο
Γνωστά και ως «λυχναράκια», ανάλογα με την περιοχή που φτιάχνονται, αυτά τα υπέροχα κρητικά κεράσματα είναι από αυτά που όσα και να φτιάξεις, ποτέ δεν είναι αρκετά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο
Μία πεντανόστιμη παραλλαγή για τα κλασικά κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο, που θα κάνουν αυτό το γεύμα το αγαπημένο των παιδιών. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Μελιτζάνες παπουτσάκια με απάκι και ξηρό ανθότυρο
Μελιτζάνες παπουτσάκια σε μία παραλλαγή με απάκι και ξηρό ανθότυρο. Αυτό το πιάτο κάνει το καλοκαίρι νοστιμότερο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ξινόχοντρος με μελιτζάνες, ανθότυρο και βασιλικό
Ένα νόστιμο πιάτο με ξινόχοντρο και μελιτζάνες που θα φτιάξετε τα μεσημέρια του καλοκαιριού και θα απολαύσετε με ανθότυρο και καλό ζυμωτό ψωμί. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Τερίνα ψητών λαχανικών με σάλτσα πικάντικης ντομάτας και ανθότυρο
Μια τερίνα που το ανοιξιάτικο τραπέζι -και όχι μόνο- θα αγαπήσει πολύ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Σπαγγέτι φαγόπυρου με σπανάκι, ανθότυρο και τρίμμα φουντουκιού
Μακαρονάδα χωρίς γλουτένη αλλά με πλούσια γεύση! Σπαγγέτι από φαγόπυρο θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ρολάκια κοτόπουλου με αρωματικά και πέννες με πέστο ανθότυρου
Μία ολοκληρωμένη πρόταση για το μεσημεριανό σας γεύμα, με ρολά κοτόπουλου γεμιστά με αρωματικά και μακαρονάδα με εναλλακτικό πέστο με ανθότυρο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κέικ φυσαρμόνικα με ψητές ντομάτες, κρεμμύδι και ανθότυρο
Ένα πληθωρικό αλμυρό κέικ που θα φτιάξετε για σνακ αν θέλετε να περιποιηθείτε εσάς και τους αγαπημένους σας δεόντως… Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Τάρτα σπανάκι με ανθότυρο
Οι τάρτες είναι εξαιρετικά σνακ. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα τη φτιάξετε πολλές φορές. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Κρέμα ανθότυρου με ξύσμα λεμονιού και φράουλες
Γλυκό και διαίτης δεν υπάρχει. Μπορείτε, όμως να αποφύγετε τις λιπαρές κρέμες και να προτιμήσετε ένα φρέσκο, μαλακό τυρί, όπως ο ανθότυρος, που έχει λιγότερα λιπαρά. Εδώ συνδυάζεται αρμονικά με λεμόνι και φράουλες. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
olivemagazine.gr
#pgnews