«Κάθε λίγα μέτρα εδώ στην Κρήτη βλέπεις και ένα ταλαιπωρημένο σκύλο στη ζέστη, σε ένα οικόπεδο ή στην άκρη του δρόμου, δεμένο με αλυσίδα». Λίγα λεπτά πριν κλείσω το κείμενο και τη συνέντευξη με τον Τάκη Προεστάκη, άλλο ένα βίντεο ανέβηκε στη σελίδα του αναδεικνύοντας τη σκληρή πραγματικότητα και ζωή για κάθε αδέσποτο στην Κρήτη και σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Δεν έχει σημασία ο τόπος. Το βίντεο δείχνει τη σκυλίτσα Φρίντα, όπου μετά από καταγγελία πολίτη και τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας της Ιεράπετρας ελευθερώθηκε από τις αλυσίδες της. Το σκυλί μεταφέρθηκε στον Δήμο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το Takis Shelter, ένα μοναδικό καταφύγιο για αδέσποτα ζώα στην Ιεράπετρα της Κρήτης, ίσως η τελευταία τους ευκαιρία για να βρουν ένα σπίτι και μία νέα ζωή. Από το βίντεο και τα λεγόμενα του Τάκη, η Φρίντα είναι τριών χρόνων και δεν ξέρει να περπατήσει καλά… Ίσως ήταν δεμένη με αλυσίδες για μία ζωή.
Το καταφύγιο Takis Shelter βρίσκεται σε ένα ορεινό σημείο κοντά στη Ιεράπετρα και σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 420 σκυλιά, 55 γάτες και κατσίκες. «Άνοιξα το καταφύγιο πριν από επτά χρόνια. Μέχρι τότε δούλευα για 20 χρόνια στη νύχτα. Είχα δικό μου κλαμπ και συναναστρεφόμουν με πολύ κόσμο. Γυναίκες, ποτά, μεθύσια. Κοιμόμουν το πρωί και ήμουν ξύπνιος τη νύχτα. Αλάνι. Κάποια στιγμή τα βαρέθηκα όλα αυτά. Σιχάθηκα. Δεν μου έχει μείνει ούτε ένας φίλος από τη νύχτα, δεν θυμάμαι το όνομα καμίας κοπέλας που γνώριζα στο κλαμπ. Σε αντίθεση, θυμάμαι με το όνομά τους όλα τα σκυλιά στο καταφύγιο, ένα προς ένα» μας λέει ο Τάκης, σε μία φάση στη ζωή του που εσωτερικά έψαχνε για κάτι άλλο. Πού να ήξερε πως λίγο καιρό αργότερα θα φρόντιζε εκατοντάδες αδέσποτα από όλη την Κρήτη και η ζωή και η καθημερινότητά του θα αποκτούσαν άλλη διάσταση.
«Μία μέρα βρήκα ένα ταλαιπωρημένο, κοκκαλιάρικο σκυλί με σπασμένο πόδι στη χωματερή και ξαφνικά βρέθηκα να πηγαίνω εκεί κάθε μέρα για να το ταΐζω και να το φροντίζω. Κάποια στιγμή το ένα σκυλί στη χωματερή έγιναν εβδομήντα και δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είχα 185 χιλιάρικα από το κλαμπ που έκλεισα και τα έριξα όλα για να ανοίξω το καταφύγιο, σε ένα χωράφι 6 στρεμμάτων, λίγο πιο πέρα από τη χωματερή. Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω και τι ανάγκες είχε ένα καταφύγιο» συνεχίζει την αφήγησή του για αυτό το κάλεσμα που τον οδήγησε να ανοίξει το καταφύγιο αδέσποτων σκύλων και ξαφνικά να αλλάξει η δική του ζωή και η ζωή εκατοντάδων αδέσποτων.
Τα χρέη και οι υποχρεώσεις άρχισαν να συσσωρεύονται σταδιακά. Όση βοήθεια αν υπήρχε από εθελοντές και μέσα από κάποιες ελάχιστες δωρεές («σχεδόν όλοι οι εθελοντές είναι ξένοι, δεν πολυέρχονται Έλληνες, ελπίζω τώρα που θα ανοίξουν οι πτήσεις να έρθουν να μας βοηθήσουν κάποιοι νέοι εθελοντές»), τα 185 χιλιάδες ευρώ που έβαλε αρχικά ο Τάκης για το καταφύγιο, εξανεμίστηκαν γρήγορα και στη θέση τους άρχισε να δημιουργείται ένα τεράστιο χρέος και αδιέξοδο για τον ίδιο. Το μόνο που δεν σκέφτηκε ήταν να τα παρατήσει. «Έφτασα σε ένα σημείο να χρωστάω 50 χιλιάρικα, με κυνηγούσαν οι τοκογλύφοι, κοιμόμουν σε ένα μικρό κοντέινερ στο καταφύγιο, μέσα στη ζέστη στους 40 βαθμούς, οι δικοί μου άνθρωποι ήθελαν να με στείλουν σε ψυχολόγο, μου έλεγαν “τι είναι αυτά που κάνεις”».
Δεν ξέρουμε πραγματικά πού θα βρισκόταν το Takis Shelter, ούτε ο ίδιος το γνωρίζει φαντάζομαι, αν δεν υπήρχε μία δημοσιογράφος από την Daily Mail για να αναδείξει την ιστορία του πριν από πέντε χρόνια και μέσα από ένα αποκλειστικό θέμα στη δημοφιλή βρετανική εφημερίδα. Το ενδιαφέρον από τον κόσμο ήταν καθολικό, το θέμα έγινε viral μέσα σε λίγα λεπτά και οι δωρεές από κάθε γωνιά του πλανήτη άρχισαν να «πέφτουν» σαν βροχή. «Από τα μηδενικά ποσά ή τα 10-20 ευρώ που λαμβάναμε κάθε μέρα από δωρεές μέσα από τη σελίδα μας, ξαφνικά δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Κάποιος έστειλε 1.000 ευρώ, κάποια άλλη 2.000 ευρώ, άλλοι ακόμα περισσότερα. Μέχρι και αυτοκίνητο μου πήραν. Ξεχρέωσα τα 50 χιλιάρικα που είχαν μαζευτεί και κοίταζα την επόμενη μέρα με περισσότερη αισιοδοξία». Μετά την Daily Mail, τρία χρόνια αργότερα, ακολούθησε ένα βίντεο στο δημοφιλές site για ζώα, The Dodo. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 130 εκατομμύρια views, ένα από τα πιο viral βίντεο του Dodo. Παρακάτω βλέπουμε τη YouTube εκδοχή του. Όταν το ίντερνετ χρησιμοποιείται για καλό σκοπό και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, μικρά θαύματα μπορούν να συμβούν.
Τα 6 στρέμματα έχουν γίνει 33, με τον Τάκη να φεύγει από το κοντέινερ που έμενε τα πρώτα χρόνια –παρέα με κάποια ανάπηρα σκυλάκια– και να χτίζει ένα σπίτι στον χώρο του καταφυγίου. Οι συνήθειες και υποχρεώσεις του όμως δεν έχουν αλλάξει. «Δουλεύω από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 τη νύχτα. Πέφτω στο κρεβάτι κομμάτι και πάλι από την αρχή». 420 σκυλιά, γάτες και κατσίκες, μόνο εύκολο δεν είναι να τα φροντίζει ένας άνθρωπος, με την πολύτιμη βοήθεια κάποιων εθελοντών (και όχι όλους τους μήνες). Μόνο τα έξοδα για τροφές και λοιπές υποχρεώσεις ξεπερνάνε τα 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
«Δεν άλλαξε κάτι σε εμάς και στη ζωή εδώ. Το καταφύγιο είναι κοντά στο βουνό. Το μόνο αρνητικό ότι δεν υιοθετήθηκαν σκυλιά αυτό το διάστημα. Κατά τα άλλα, δεν άλλαξε κάτι» απαντάει ο Τάκης στην ερώτηση αν η περίοδος της καραντίνας άλλαξε κάτι στις συνθήκες και την καθημερινότητα στο καταφύγιο, καταλήγοντας σε κάτι που πρέπει να προσέξουμε όλοι και να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο. «Στο καταφύγιο φροντίζουμε άρρωστα, χτυπημένα, ταλαιπωρημένα ζώα. Κύριο μέλημά μας είναι όλα αυτά τα σκυλιά να βρουν ένα νέο σπίτι. Από τα περισσότερα από 300 σκυλιά που έχουν υιοθετηθεί από το καταφύγιο, τα 297 τα έχουν υιοθετήσει ξένοι, Ευρωπαίοι, όχι Έλληνες».
Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη σε θέματα φροντίδας και γενικότερης πολιτικής για τα αδέσποτα ζώα. Τα τελευταία χρόνια, με νέους ανθρώπους σαν τον Τάκη και πολλούς άλλους να αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, τα πράγματα κάπως αλλάζουν, έστω αργά. Τα πρόστιμα είναι πλέον πολύ αυστηρά για κάποιον που κακοποιεί κάποιον σκύλο ή κάποιο άλλο ζώο, αλλά όπως λέει ο Τάκης, «Είναι καθαρά θέμα παιδείας και ενημέρωσης».
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Takis Shelter για να μάθετε τα τελευταία νέα για το καταφύγιο και τα ζωάκια που κατοικούν εκεί. Υιοθετήστε κάποιο σκύλο οι ίδιοι ή μέσα από μία μικρή δωρεά οι τετράποδοι φίλοι μας θα έχουν μία καλύτερη ζωή.
#pgnews