ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Kρήτη: Αναζητούνται 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες για να καλυφθούν ελλείψεις στα ξενοδοχεία

Κρίσιμο ζήτημα και για την αγορά της Κρήτης αποτελεί η κάλυψη θέσεων εργασίας στον τουρισμό, καθώς οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία του νησιού ανέρχονται περίπου στις 5.000.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδας, βρέθηκε το προγούμενο διάτημα η μεταξύ τους συνεργασία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα εξεύρεσης του απαραίτητου προσωπικού για τον ελληνικό τουρισμό, ενόψει της επερχόμενης θερινής σεζόν.

Στο τραπέζι το συζητήσεων έπεσε το θεμα της παραγωγική αξιοποίησης μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετείχαν με φυσική παρουσία στην Εβδομάδα Καριέρας για τη Φιλοξενία και τον Τουρισμό, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη ανήλθαν στους 350, οι οποίοι ζαζί με άλλους 300 που συνδέθηκαν διαδικτυακά, έλαβαν μέρος σε συνεντεύξεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr είπε ότι «θα μπορούσαμε, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να καλύψουμε μέρος των εργασιακών κενών στο τουρισμό με μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άτομα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού φτάνουν τις 5.000 στην Κρήτη, ενώ στην Ρόδο «αγγίζουν» τις 8.000.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, έχει ζητήσει από το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που έχουν εν μέρει εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου.

Παράλληλα, η απάντηση από την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη, φαίνεται να είναι θετική και μέσω επιστολής της, αναφέρει πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες λόγων των προβλημάτων από την έλλειψη προσωπικού, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με την εμπλοκή διεθνών οργανισμών που θα διασφαλίσουν την διαδικασία επιλογής προσωπικού με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Β. Κικίλιας: 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό

Στην υποδοχή Ουκρανών προσφύγων και την παροχή φροντίδας, άδειας παραμονής και εργασίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχουν 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από την εγχώρια αγορά. «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι, με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το ΠΔ 80/2006, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να καθορίσει τους ακριβείς όρους και συνθήκες.

«Φυσικά όλο αυτό επηρεάζει και την καρδιά της οικονομίας μας που είναι ο Τουρισμός. Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ανάλογα λοιπόν με τις εξελίξεις, γίνεται και η προεργασία για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως το όποιο πρόβλημα προκύψει», τόνισε.

Στέλιος Βοργιάς: Το τουριστικό προϊόν θέλει επαγγελματίες

Ερωτηθείς για το θέμα, ο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, απαντώντας εστίασε στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους. «Είναι λυπηρό να υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν, καθώς αυτό απαιτεί επαγγελματίες, εκπαίδευση και δεξιότητες από την ίδια την φύση της δουλειάς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε να μην φεύγει ο κόσμος του τουρισμού σε άλλους κλάδους. Ζητάμε τις πρέπουσες συνθήκες εργασίες, συλλογικές συμβάσεις και την κάλυψη των υπερωριών».

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, είναι η εκπαίδευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάρτιση την οποία δεν έχουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Παράλληλα, όπως είπε «θα πρέπει να υπάρχουν για όλους ίσες γραμμές σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και εργασίας και να μην πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως έχουμε δει στο παρελθόν για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Βοργιάς υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών χωρίς έλεγχο θα πλήξει τους ίδιους καθώς εκείνοι θα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, ενώ θα υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός και υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. «Δεν μπορεί οι παράγοντες του νησιού να μετατρέψουν σε μια μέρα ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σε ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μια τέτοια απόφαση θα γυρίσει μπούμερανγκ στο τουριστικό προϊόν την Κρήτης».

Νίκος Κοκολάκης: Να διασφαλίσουμε το αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν της Κρήτης

«Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Κρήτης διαθέτουν ένα άκρως εξειδικευμένο προσωπικό, με μετεκπαίδευση, γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο του τουριστικού προϊόντος», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Ο κ. Κοκολάκης έκανε επίσης αναφορά στην αξία των σεμιναρίων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν παρακολουθήσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «μας διακατέχει το αίσθημα της φιλοξενίας, έχουμε την κουλτούρα και παράλληλα με την εργασία προωθούμε τον πολιτισμό και αναδεικνύουμε τον τόπο μας. Εφόσον μπορούν να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις στην πρόσληψη των εργαζομένων και πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο όπως όλους τους υπόλοιπους, καλώς να έρθουν, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

«Εμείς παλεύουμε και αγωνιούμε για την ποιότητα του τουρισμού στην Κρήτη. Η ευθύνη για την διασφάλιση του αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος και οι αποφάσεις είναι στα χέρια της κυβέρνησης και των ξενοδόχων».

Στην αυριανή μας κινητοποίηση θα θίξουμε όλα τα ανοιχτά προβλήματα του τουριστικού κλάδου, της αβεβαιότητας που προκύπτει από την Ουκρανική κρίση για την φετινή σεζόν, την παράταση του ταμείου ανεργίας, τις συλλογικές συμβάσεις και την αναβάθμιση των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης.

«Δεν υπάρχει πολιτική για τον τουρισμό. Αν είχαμε φροντίσει να αξιοποιηθούν οι σχολές, να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές του ξενοδοχειακού κλάδου δεν θα είχαμε έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Μέσω του προγράμματος «Ηλιος» θα καλυφθούν οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Σημειώνεται πως ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου έχουν ξεκινήσει έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εφαρμογής του προγράμματος «Helios», το οποίο υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με στόχο την απορρόφηση στην αγορά εργασίας, των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας δια της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσής τους, μέσω:

  • της υποστήριξης της στέγασης,
  • των μαθημάτων ένταξης (ελληνική γλώσσα, κοινωνικές δεξιότητες κ.ά.),
  • της προώθησης στην αγορά εργασίας, μέσω συνεδρίων εργασιακής συμβουλευτικής και
  • της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής.

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Ηλιος»

  • οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας που έχουν αναγνωριστεί από 01/01/2018 και
  • οι οποίοι διέμεναν κατά την αναγνώρισή τους στα στεγαστικά σχήματα του συστήματος υποδοχής (πρόγραμμα ESTIA, πρόγραμμα FILOXENIA, Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, Κ.Υ.Τ, κ.τ.λ.).

Το Πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection):

  • Yλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο οποίος λαμβάνει απευθείας χρηματοδότηση για το πρόγραμμα από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για όλους τους ενήλικες δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από 1/1/2018 και οι οποίοι διέμεναν κατά την αναγνώρισή τους στα στεγαστικά σχήματα του συστήματος υποδοχής (πρόγραμμα ESTIA, πρόγραμμα FILOXENIA, Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, Κ.Υ.Τ, κ.τ.λ.).

Ο ρόλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης, στην παρούσα φάση του προγράμματος είναι η παρακολούθηση μέσω της σύστασης άτυπων ομάδων εργασίας, ανά άξονα παρέμβασης και η υποστήριξη για την επιτυχή υλοποίησή του.

H υλοποίηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2019, ενώ το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να απορροφήσει τον πληθυσμό των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που αναγνωρίζεται στην ελληνική επικράτεια. Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της στέγασης σε 5.000 νοικοκυριά, αριθμός που αντιστοιχεί σε 11.200 άτομα ανάλογα με τη σύνθεση του κάθε νοικοκυριού.

Δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος διεξάγονται δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, επαγγελματικών ενώσεων και εργοδοτών, προκειμένου να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών στις τοπικές κοινωνίες.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ