Κοντά στο Πάσχα θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των θερμοκηπιακών προϊόντων που… «θα τρίβουμε τα μάτια μας» και θα οφείλονται κυρίως στη μειωμένη παραγωγή, η οποία έχει σχέση με την αδυναμία των παραγωγών να βγάλουν τις ποσότητες που ζητούν οι καταναλωτές. Αυτή τη δυσάρεστη εκτίμηση κάνει στη «ΝΚ» σήμερα ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, που επισημαίνει ότι τις τελευταίες μέρες κάπως οι τιμές στα εκτός εποχής κηπευτικά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πριν από δεκαπέντε μέρες εξαιτίας της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας.
«Κοντά στο Πάσχα θα έχουμε τις μεγάλες ανατιμήσεις», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, που μας προετοιμάζει «ψυχολογικά» για τα χειρότερα – σε ό,τι αφορά την ακρίβεια – που «έρχονται» δυστυχώς, με την κατάσταση να επηρεάζεται δραματικά τόσο από την πρόσφατη κακοκαιρία που έχει δημιουργήσει «πληγές» στην παραγωγή, όσο και από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και του κόστους των καυσίμων!
«Οι αυξήσεις είναι στα περισσότερα είδη των οπωροκηπευτικών. Αλλά οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στα θερμοκηπιακά προϊόντα και οφείλονται κυρίως στην κακοκαιρία. Δηλαδή, στην ενεργειακή κρίση μπορεί να οφείλεται ένα 10%. Το υπόλοιπο οφείλεται στην κακοκαιρία. Και αυτό εξηγείται ως εξής: Στα θερμοκηπιακά είδη, εκεί που ήταν να μαζέψει ο παραγωγός 50 κλούβες, μαζεύει δέκα κλούβες μόνο. Το αποτέλεσμα; Όταν δεν υπάρχει διατίμηση στα προϊόντα και η ζήτηση είναι μεγάλη, οι τιμές αυξάνονται. Άμα δεν μπορεί ο παραγωγός να πουλήσει ένα είδος γιατί η ζήτηση είναι μικρότερη από την προσφορά, τότε αρχίζει και μειώνεται η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
«Φέτος ήταν βαρύς ο χειμώνας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν διάφορα προϊόντα. Δηλαδή, τα προϊόντα που καλλιεργούνται έξω από τα θερμοκήπια, όπως μαρούλια, σπανάκια και άλλα. Έγιναν ζημιές. Από την άλλη, στα θερμοκηπιακά είδη, με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή, τα φυτά δε “δουλεύουν”. Δεν παράγουν, δε μεγαλώνουν, παθαίνουν ζημιές και έτσι, ειδικά τα θερμοκηπιακά είδη, πήραν 100% “πάνω”!».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χαλκιαδάκης φέρνει ως παράδειγμα τα αγγούρια, τις ντομάτες, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Μάλιστα, είναι τα είδη εκείνα στα οποία και ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι οι τιμές τους θα είναι ακόμα πιο «τσουχτερές» όσο φτάνουμε στα Πάσχα.«Χρονικά, να πούμε ότι μέχρι πριν από 10-15 μέρες οι τιμές ήταν ακόμη πιο ψηλές. Τώρα πάνε να χαμηλώσουν λίγο. Διότι ο καιρός έχει “γλυκάνει” και έχουν αρχίσει να βγαίνουν κάποια προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τα σημερινά είδη, τα κολοκύθια, που πριν από 10 με 15 μέρες η τιμή τους ήταν πάνω από 3 ευρώ και στη λαϊκή και στα μαγαζιά, τώρα ομαλοποιήθηκαν και κατέβηκαν περίπου στα 2 με 2,50 ευρώ. Στα αγγούρια είχαμε την πιο μεγάλη τιμή και υπάρχει και τώρα. Ήταν πριν από 15 μέρες γύρω στα 2 έως 2,50 ευρώ το κιλό και τώρα κατέβηκαν γύρω στα 1,80 με 2 ευρώ το κιλό. Οι μελιτζάνες ήταν γύρω στα 4 ευρώ και έπεσαν γύρω στα 2 με 2,50 ευρώ το κιλό. Οι πιπεριές το ίδιο. Οι ντομάτες είχαν φτάσει στο 1,80 ευρώ το κιλό και τώρα έχουν πέσει στο 1,20 με 1,50 ευρώ το κιλό. Λίγο κατέβηκαν οι τιμές»…
Ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης αναφέρει για τα μαρουλοειδή: «Είχαμε αδιαπραγμάτευτα το σπανάκι στα 3 ευρώ. Τώρα κατέβηκε γύρω στα 2 ευρώ. Μπρόκολα-κουνουπίδια κατέβηκαν. Είχαμε πριν από 15 μέρες τιμή 3 ευρώ το κιλό και τώρα έχει πέσει η τιμή γύρω στα 2 ευρώ»…
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στα μανάβικα έχουμε μια μικρή μείωση σε σχέση με πριν 15 μέρες που είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά τώρα που μας έτυχε η κακοκαιρία, δε φαίνονται ξεκάθαρα οι αυξήσεις που σίγουρα θα υπάρχουν από την ενεργειακή κρίση. Γιατί τα μεταφορικά είναι ανεβασμένα. Γιατί τα λιπάσματα είναι ανεβασμένα. Και πιστεύω ότι οι τιμές δε θα κατέβουν ποτέ στα επίπεδα που ήταν παλιά. Δηλαδή, μην περιμένουμε να δούμε το αγγουράκι να κατέβει στα 60 με 80 λεπτά το κιλό που ήταν παλιά τέτοια εποχή. Πιστεύω ότι, σε σχέση με άλλες χρονιές, θα έχουμε στο αγγουράκι παραπάνω ένα εικοσάλεπτο στο κιλό αλλά και σε όλα τα είδη»…
Στα εσπεριδοειδή
Αύξηση στα πορτοκάλια, μείωση στο λεμόνια
Όπως διευκρινίζει ο κ. Χαλκιαδάκης, οι ανατιμήσεις δεν μπήκαν σε προϊόντα «ψυγείου», όπως είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Μάλιστα, στα εσπεριδοειδή έχουμε κι εκεί αυξήσεις στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, αλλά στα λεμόνια έχουμε μείωση της τιμής. «Στο λεμόνι, η τιμή μειώνεται συνεχώς. Σήμερα επειδή υπάρχουν ντόπια λεμόνια, η τιμή είναι κάτω από ένα ευρώ, ενώ παραμένει στα επίπεδα που ήταν πριν από 15 μέρες και μειώνεται σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια θα έχουμε ανατιμήσεις και αυτό θα φανεί και το Πάσχα. Ήδη στα πορτοκάλια έχουμε τιμή γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό. Επειδή με τον χιονιά και τον αέρα έπεσαν πολλά πορτοκάλια, καταστράφηκε η παραγωγή και περιμένουμε κοντά στο Πάσχα μεγάλη αύξηση. Πέρυσι ήταν στα 70 λεπτά και πριν από 15 μέρες ήταν στα 80 με 90 λεπτά το κιλό. Στα μανταρίνια η τιμή είναι γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό και πριν από 15 μέρες περίπου το ίδιο»…
Στα μαρούλια, πριν από 15 μέρες η τιμή ήταν στο 1 ευρώ. Και τώρα πέφτει στα 60 με 70 λεπτά. Σε ό,τι αφορά την πατάτα, σήμερα υπάρχει μόνο Μεσαράς και αιγυπτιακή. Η Μεσαράς πωλείται γύρω στο 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό και η αιγυπτιακή γύρω στα 90 λεπτά το κιλό. Πατάτες δεν υπήρχαν πριν από 15 μέρες ντόπιες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ όσες έβγαιναν είχαν την ίδια τιμή.
«Αλλά τώρα να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί κοντά στο Πάσχα μπορεί να έχουμε “εκρηκτικές” τιμές. Επειδή πιστεύω ότι δε θα υπάρχει επάρκεια θα έχουμε αυξήσεις. Μάλιστα, ήδη μέχρι πριν από 15 μέρες ήταν καλύτερα να αγόραζες κρέας από το να αγόραζες κηπευτικά, με 3 ευρώ το μπρόκολο και το κουνουπίδι», κατέληξε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews