ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου λόγω έλλειψης σπορέλαιων – Πώς διαμορφώνεται

Όταν «χρειάζεται» να γίνει… πόλεμος σε μια χώρα παραγωγής σπορελαίων, για να «καταλάβει» η Κρήτη ότι πλέον θα πρέπει να στραφεί εξ ολοκλήρου στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο και παράγει, για να καλύψει τις ανάγκες της σε λάδι, τότε προφανώς και αναδεικνύεται το μόνιμο «αγκάθι» της ξέφρενης κατανάλωσης σπορελαίων στο νησί μας, που χαρακτηρίζεται και ως «η μάνα του ελαιολάδου»… Αυτή η κατάσταση, πάντως, διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, με τις τιμές στο ηλιέλαιο ήδη να προσεγγίζουν στα ράφια τις τιμές του ελαιολάδου.

Στην αγορά της Κρήτης, ήδη γίνονται σημαντικές προσπάθειες στήριξης της τοπικής οικονομίας, τόσο στο ελαιόλαδο όσο και σε άλλα προϊόντα, μέσα από τις ντόπιες παραγωγές, αφού ήδη σε μια σειρά αγαθών που θα τα φέρναμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία υπάρχουν τόσο σημαντικές ελλείψεις, όσο και κούρσα τιμών προς τα πάνω.

Από τις 4 Μαρτίου, η Ένωση Βιομηχανιών Φυτικών Ελαίων της Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει ότι τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιέλαιου στην Ε.Ε. – που κατανάλωνε 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιελαίου μηνιαίως πριν από τον πόλεμο – θα διαρκέσουν από 4 έως 6 εβδομάδες. Πέραν αυτής της περιόδου, είναι πιθανό ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας ακατέργαστου ηλιελαίου και περιορισμένων εναλλακτικών λύσεων να οδηγήσει σε έλλειψη εξευγενισμένου/εμφιαλωμένου ηλιελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά, και αυτό θα γίνει αισθητό ακόμη και στον τελικό καταναλωτή.

Δέκα ημέρες μετά από εκείνη την ανακοίνωση, η τιμή καταγράφει σημαντική αύξηση και δε φαίνεται να υποχωρεί από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την επόμενη σοδειά. Η ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει υποχωρήσει και ήδη ευρωπαϊκά σούπερ-μάρκετ, κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν βάλει πλαφόν στην πώληση ηλιελαίων.

Ο επιμέρους δείκτης του FAO για τα εδώδιμα έλαια αυξήθηκε 8,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, κυρίως μετά την άνοδο των τιμών ηλιελαίου, σογιέλαιου και φοινικέλαιου. Η Ουκρανία και η Ρωσία εκπροσωπούν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

«Χρυσή ευκαιρία»

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, μιλώντας στη «ΝΚ», τόνισε την ανάγκη «να δούμε σαν “χρυσή ευκαιρία” για το δικό μας ελαιόλαδο την κρίση στο ηλιέλαιο».

Σύμφωνα με την ίδια, «με τη βοήθεια των εμπλεκόμενων φορέων, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε, να προβάλουμε και να αναδείξουμε το λάδι μας ως κύριο προϊόν που θα το χρησιμοποιούμε παντού. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και με τους φορείς, τόσο τους αγροτικούς όσο και της εστίασης. Και θεωρούμε ότι το κρητικό ελαιόλαδο πλέον μπορεί να κατακτήσει την αγορά και να χρησιμοποιηθεί τόσο από επιχειρηματίες όσο και από επισκέπτες μας στην Κρήτη, τόσο στην εστίαση όσο και στα ξενοδοχεία». Εξάλλου, όπως είπε, η υπόθεση αυτή έρχεται να αναδείξει και την αξία μιας σειράς άλλων ντόπιων προϊόντων, που μπορούν να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του πληθυσμού μας αντικαθιστώντας τα ξενόφερτα προϊόντα. «Για παράδειγμα στα ποτά. Είναι αδιανόητο, σε εκδηλώσεις που κάνουν στην ύπαιθρο του νομού και ιδιαίτερα σε παραδοσιακά χωριά που βγάζουν σταφύλια, κρασί και ρακή, να έχουμε στα τραπέζια των εκδηλώσεων ουίσκι και άλλα ποτά τα οποία εισάγουμε, ενώ έχουμε δικά μας ποτά. Άρα, είναι μια “χρυσή ευκαιρία” τώρα να αναδείξουμε όλα αυτά τα προϊόντα και να τα εντάξουμε στον σχεδιασμό και των τοπικών φορέων αλλά και των αγροτικών φορέων», υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί η Μαρία Αντωνακάκη, «ήδη λόγω των ελλείψεων στο ηλιέλαιο η τιμή αγοράς του έχει φτάσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την τιμή του κρητικού ελαιολάδου. Επομένως, εμείς αναζητούμε τρόπους διαπραγμάτευσης και συνεργασίας με τους παραγωγούς, προκειμένου να χρησιμοποιούν οι χώροι μας αποκλειστικά και μόνο το ελαιόλαδο. Εμείς θέλουμε μέσα από την προσπάθεια αυτή να αναδείξουμε την κρητική κουζίνα. Να αναδείξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό, τόσο μέσα από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγουμε στο νησί μας, όσο και μέσα από τα άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, τονίζει ιδιαίτερα και την τεράστια υπεροχή του ελαιολάδου έναντι του ηλιέλαιου, ως προς τη διατροφική του αξία. «Έτσι, μπαίνοντας το ελαιόλαδο στις επιχειρήσεις μας, αναβαθμίζονται και οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πελάτες μας. Και είναι πολύ σημαντικό να το δουν αυτό και οι ξένοι επισκέπτες μας».

Πάνω από 3,60 ευρώ – «Έρχεται αύξηση των τιμών παραγωγού»

Για αξιόλογη αύξηση των τιμών παραγωγού στο κρητικό ελαιόλαδο μέσα στο προσεχές διάστημα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης. Ήταν ο πρώτος, μάλιστα, που μίλησε στη «ΝΚ» για το ορατό ενδεχόμενο αύξησης της τιμής παραγωγού ελαιολάδου, λόγω της μείωσης της προσφοράς του ηλιελαίου και της αύξησης της τιμής του.

«Είναι μονόδρομος αυτή η εξέλιξη. Και πιστεύω ότι τα λάδια τώρα θα αρχίσουν να διαμορφώνονται από τα 3,60 ευρώ το κιλό κι επάνω. Μάλιστα, σπορέλαια πια δε βρίσκεις. Αλλά θα πρέπει να μπει μπροστά και να προωθήσει το δικό μας ελαιόλαδο το ίδιο το κράτος», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περογιαννάκης.

«Όλα τα κρητικά προϊόντα θα πρέπει τώρα να βρουν τον δρόμο τους. Είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε πρόκειται για κρασί, για τσικουδιά ή ελαιόλαδο», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Στο μεταξύ, στους 3.098.500 τόνους προβλέπεται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).

Η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, για να φτάσει τους 3.266.500 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Την ίδια στιγμή, τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, για όγκο 3.010.000 τόνων. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την Ε.Ε.

Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, 2,9% πάνω, δηλαδή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ