Μπορεί οι ανατιμήσεις στο ηλιέλαιο να λειτουργούν υπέρ της αύξησης της ζήτησης στο ελαιόλαδο, αλλά μέχρι στιγμής στην Κρήτη δε φαίνεται αυτή η κατάσταση να έχει επηρεάσει σημαντικά προς τα πάνω τις τιμές των ανθρώπων που μοχθούν για την παραγωγή του προϊόντος.
Είναι χαρακτηριστικό το δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης της 5ης Απριλίου 2022, όπου δε φάνηκε να επηρεάστηκαν αισθητά οι τιμές παραγωγού από τις πρόσφατες αυξήσεις των σπορελαίων. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά πως οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως χαρακτηρίζονται τα επίπεδα των σημερινών τιμών.
Αναλυτικότερα, βάσει του δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι μέγιστες τιμές σε όλες τις χώρες διατηρήθηκαν ίδιες με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι ελάχιστες παρουσίασαν κάποια πτώση στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Κρήτη, η ελάχιστη τιμή παραγωγού από τα 3,30 ευρώ το κιλό υποχώρησε στα 3,20 ευρώ το κιλό. Στην Πελοπόννησο διατηρήθηκε στα 3,30 ευρώ το κιλό. Στα νησιά από 3,20 αυξήθηκε στα 3,30 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία από 4,10 έπεσε στα 3,65 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία από 3,45 πήγε στα 3,30 ευρώ το κιλό και στην Τυνησία κρατήθηκε στα 3,38 ευρώ το κιλό.
Η πρόβλεψη της Κομισιόν
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Κομισιόν (όπως διαβάζουμε στον “Αγροτύπο”): Αν και η συγκομιδή για το 2021/2022 αναμένεται να φτάσει τα 2,3 εκατ. τόνους (αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) και τα αποθέματα στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι είναι αυξημένα κατά 5%, οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε καλά επίπεδα σε Ισπανία και Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου κυμαίνονται από 3,20-3,30 ευρώ το κιλό (12% αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές στην Ιταλία (14%).
Επίσης, αύξηση παρουσιάζει η αξία των ελαιολάδων που πάνε για εξαγωγή (4 ευρώ το κιλό έφτασε η μέση τιμή στην Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο).
Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει είναι η αύξηση της παραγωγής στην Τυνησία κατά 70% (+100.000 τόνους), αλλά και του Μαρόκου κατά 25% (+40.000 τόνους). Σταθερή, πάντως, παραμένει η παραγωγή της Τουρκίας.
Οι εξαγωγές ευρωπαϊκού ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ μπορεί να ήταν μειωμένες κατά 8% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί το 2022 επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα της αμερικανικής αγοράς. Μικρή μείωση κατά 3% αναμένεται να παρουσιάσουν οι εξαγωγές προς ασιατικές αγορές λόγω της υψηλής τιμής και προβλέπεται να φτάσουν στους 780.000 τόνους.
Από την άλλη, η οικονομική κρίση των καταναλωτών της Ε.Ε. αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον τους προς το τυνησιακό και μαροκινό ελαιόλαδο, λόγω των χαμηλότερων τιμών εξαιτίας του μειωμένου κόστους παραγωγής.
Το θετικό είναι ότι, λόγω υψηλότερης τιμής των άλλων ελαίων (ηλιέλαιο κ.ά.), αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ευρώπη κατά 7%. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η χρήση του στη μαγειρική στο σπίτι, στην εστίαση και στην παραγωγή κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αυτό θα κρατήσει και σε καλά επίπεδα την τιμή του, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση.
Γιατί όχι ελαιόλαδο; – Πιο υγιεινό από το ηλιέλαιο
Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και πρόσφατα, μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στους παραγωγικούς φορείς των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε και μίλησε για τη δυνατότητα καλλιέργειας ηλίανθου για την παραγωγή ηλιελαίου, σε έκταση 300.000 στρεμμάτων στη χώρα μας, όταν θα μπορούσαμε αντίθετα να δίναμε έμφαση στην παραγωγή του ελαιολάδου, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση που έχει μείνει ακάλυπτη από τις ελλείψεις στο ηλιέλαιο.
Μάλιστα, ειδικοί επιστήμονες τονίζουν κατηγορηματικά ότι το ελαιόλαδο είναι εξόχως καλύτερο και πιο υγιεινό από το ηλιέλαιο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται πολύ πιο καλά και στο τηγάνισμα. Όπως ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι καλό για όλες τις χρήσεις και σήμερα θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να δίναμε έμφαση σε αυτό το εκπληκτικό προϊόν της ελληνικής φύσης και να σταματούσαμε ή έστω να μειώναμε δραστικά τη χρήση όλων των σπορελαίων.
Όπως δήλωνε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο διατροφολόγος-διαιτολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης, «το ελαιόλαδο είναι πολύ ανώτερο από τα σπορέλαια. Έχω πει πολλές φορές ότι και για τα τηγανίσματα πρέπει να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. Δεν το κουβεντιάζουμε καθόλου. Και θα σας θυμίσω και διάφορες εκδηλώσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, μέσα από τις οποίες ανακοινώναμε ότι, ειδικά για τα τηγανίσματα, το ελαιόλαδο είναι πιο κατάλληλο, γιατί δεν οξειδώνεται τόσο εύκολα όπως τα σπορέλαια. Ειδικά τα σπορέλαια σε τηγάνισμα, σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν έρχεται σε επαφή με το άμυλο, που είναι η πατάτα, δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες και έτσι λοιπόν σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε το δικό μας λάδι, το ελαιόλαδο».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews