Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

“Παράδεισος του χοχλιού η Κρήτη” – Αδύνατο να αφανιστούν – Πόσα είδη συναντάμε στο νησί

Κανένα κίνδυνο δεν διατρέχουν οι πληθυσμοί των σαλιγκαριών στην Κρήτη σύμφωνα με τον πρώην Δ/ντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μωυσή Μυλωνά που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Όπως εξήγησε οι χοχλιοί δεν πρόκειται να εξαφανιστούν γιατί είναι εύκολο είδος και αναπαράγεται πολύ εύκολα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι κάθε σαλιγκάρι γεννά 100 ή περισσότερα, όταν οι συνθήκες είναι ευνοικές, ενώ βρίσκουν καταφύγιο στο περιβάλλον της Κρήτης, κι έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος για αφανισμό.

Στην Κρήτη – είπε ο κ. Μυλωνάς – απαντώνται 160 διαφορετικά είδη σαλιγκαριών, εκ των οποίων τα 80 είναι ενδημικά (βρίσκονται δηλαδή μόνο στην Κρήτη).

Τα πιο γνωστά είναι αυτά των κρητικών χοχλιών (χοντρός και λιανός), τα μουρμούρια, οι μπαρμπαρόσοι με το μαύρο κέλυφος και τα χοχλιδάκια, όλοι με καταγωγή από την Βόρεια Αφρική και οι οποίοι έχουν αποικίσει όλο τον κόσμο.

Τα δε χοχλιδάκια – ο παλιός, δημοφιλής μεζές των ρακάδικων – έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Μεσόγειο

Πριν εμφανιστούν αυτά τα είδη στην Κρήτη προυπήρχαν άλλα, όπως είναι οι αρχόντισσες ( με διαφορετικό χρώμα και χείλος), οι πληθυσμοί των οποίων έχουν περιοριστεί τώρα στην Ανώπολη Σφακίων, στα Λευκά Όρη και σε άλλες παρθένες περιοχές.

Μουρμούρα – το σαλιγκάρι του χειμώνα

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα σε 30 νησιά του Αιγαίου, από το Π.Κ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας για την πορεία των ειδών των σαλιγκαριών τα τελευταία 40 χρόνια.

Χαρακτήρισε την Κρήτη ως τον παράδεισο των σαλιγκαριών, λέγοντας ότι στην συγκεκριμένη μελέτη έχουν ενταχθεί 30 σταθμοί στο νησί.

Βάσει των όσων έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής από τα δείγματα που έχουν ληφθεί, οι πληθυσμοί των σαλιγκαριών, έχουν δεχθεί την ανθρώπινη επίδραση με αποτέλεσμα, μέσα στην 40ετία να έχουν σημειωθεί δραματικές αλλαγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαντορίνη όπου σε σύνολο 30 ειδών, τα 10 είναι καινούργια και έχουν εισβάλει στο νησί από άλλες περιοχές, με τα ενδόδημα να κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Κέα, όπου λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα, το περιβάλλον του νησιού έχει διαμερισματοποιηθεί από την υψηλή συγκέντρωση ανθρώπινης δραστηριότηατς.

Καλύτερα είναι τα πράγματα σε Ανάφη και Κάλυμνο καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές για 4 περίπου 10ετίες.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ