Αιτήσεις για να επιλέξουν προσωπικό βοηθό που θα τους εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση, για να βελτιώσουν τη διαβίωσή τους, μπορούν να υποβάλουν τα άτομα που έχουν αναπηρία 67% και άνω, ηλικίας 16 έως 65 ετών, τα οποία δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους ή εκπροσώπους τους, έως τις 15 Μαΐου 2022, στη διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr.
Παράλληλα, θα υπάρχει τηλεφωνική εξυπηρέτηση στον αριθμό 210-7000240.
Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία από προσωπικό βοηθό της επιλογής τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους», δήλωσε σχετικά η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν 1.000 δικαιούχοι με αναπηρία που χρήζουν προσωπικού βοηθού στον Νομό Αττικής. Από τον Ιανουάριο του 2023 θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας και το 2024 θα λειτουργεί πανελλαδικά.
Επιλογή
Οι αιτούντες θα επιλεγούν με αξιολόγηση από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο και θα έχουν συγκεκριμένες ώρες προσωπικής βοήθειας ανά μήνα, που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό.
Το ποσό αυτό θα το αξιοποιούν για την πληρωμή προσωπικού βοηθού της επιλογής τους. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, στο οποίο εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως προσωπικοί βοηθοί και θα αξιοποιούνται αφού περάσουν από κάποια ειδική εκπαίδευση από το υπουργείο.
Οι αιτούντες αξιολογούνται ανάλογα με τη βαρύτητα της αναπηρίας, με 60% αν έχουν κινητική αναπηρία, με 35% για νοητική ή/και αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία και με 5% για αισθητηριακή αναπηρία (τυφλοί, κωφοί και τυφλο-κωφοί).
Επτά κατηγορίες
Η αξιολόγηση τους κατατάσσει σε μία από τις 7 κατηγορίες με βάση τις οποίες θα προκύπτει αν έχουν αυξημένη ή όχι ανάγκη προσωπικού βοηθού.
Με βάση την κατάταξή τους θα παίρνουν πόντους και βάσει των πόντων θα προκύπτει και το ποσό που θα λαμβάνουν για τον βοηθό τους.
Η σειρά κατάταξης και οι πόντοι έχουν ως εξής:
- Καμία ανάγκη, μηδέν πόντοι.
- Περιστασιακή – μη καθημερινή ανάγκη, μηδέν πόντοι.
- Πολύ μικρή ανάγκη, μηδέν πόντοι.
- Μικρή ανάγκη, ένας πόντος.
- Μέτρια ανάγκη, δύο πόντοι.
- Μεγάλη ανάγκη, τρεις πόντοι.
- Απόλυτη και διαρκής εξάρτηση, τέσσερις πόντοι.
Οι αμοιβές των βοηθών θα προκύπτουν από έναν ειδικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τη σειρά κατάταξης και τους πόντους του αναπήρου και το πλήθος που είναι στην ίδια κατηγορία. Η ενίσχυση ξεκινά από την κατηγορία 4, που έχει έναν πόντο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταταγούν στις κατηγορίες 1, 2 και 3 μπορεί να επιλέξουν βοηθό, αλλά δεν θα είναι δωρεάν, γιατί δεν θα έχουν αυξημένη ανάγκη όπως οι άλλες κατηγορίες.
Το βασικό ποσό ξεκινά από την κατηγορία 4 και κλιμακώνεται ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης.
Για παράδειγμα, στους αναπήρους της κατηγορίας 7 (απόλυτη και διαρκής εξάρτηση) θα δίδεται το 8πλάσιο ποσό που αντιστοιχεί στην κατηγορία 4. Αν, δηλαδή, ένα άτομο με μικρή ανάγκη (κατηγορία 4) δικαιούται 100 ευρώ το μήνα για προσωπικό βοηθό, ο ανάπηρος της κατηγορίας 7 θα παίρνει 800 ευρώ.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ έως και το 2027. Για τη βοήθεια στα 1.000 άτομα που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση του έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ.
#pgnews