ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: «Χρυσή» ευκαιρία για το ελαιόλαδο – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

«Ευκαιρία» για το ελαιόλαδο «βλέπει» τώρα μέσα από έκθεσή της και η Κομισιόν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που σηματοδοτεί το ιστορικό ρεκόρ του ηλιέλαιου, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, δε σταματούν οι ανατιμήσεις στους ελαιούχους σπόρους και κατά συνέπεια στα σπορέλαια που παράγονται από αυτούς. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ypaithos.gr, οι τιμές των ελαιούχων σπόρων στην Ε.Ε. έχουν πάρει την ανιούσα από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά, υπερβαίνοντας πλέον τα 1.000 ευρώ/τόνο!

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στην ελαιοκράμβη, οι εκτάσεις που σπάρθηκαν στην Ε.Ε. τη χειμερινή περίοδο «έπιασαν» υψηλό τετραετίας, φτάνοντας τα 55 εκατ. στρέμματα και, ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να είναι φέτος αυξημένη κατά 1 εκατ. τόνους (+6,5% σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας τους 18,1 εκατ. τόνους.

Η γη που βρίσκεται σε αγρανάπαυση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Κομισιόν, στον ηλίανθο, οι πολύ ελκυστικές τιμές, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση αναμένεται να φέρουν αύξηση 4,5% στις εκτάσεις, που πλέον τοποθετούνται στα 47 εκατ. στρέμματα. Ως εκ τούτου, η παραγωγή ηλιέλαιου αναμένεται να φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των 4,2 εκατ. τόνων.

Η δε παραγωγή ελαιούχων σπόρων στο σύνολο της Ε.Ε. για τη σεζόν 2022/2023 αναμένεται να σημειώσει αύξηση 6,4% σε ετήσια βάση αγγίζοντας τους 32,2 εκατ. τόνους, για πρώτη φορά από το 2017.

Επί του παρόντος, πάντως, και ειδικά σε ό,τι αφορά τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές της Κομισιόν παραδέχονται ότι ρεαλιστικά δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν οι ελλιπείς έως ανύπαρκτες εισαγωγές ηλιέλαιου από την Ουκρανία, οι οποίες διοχετεύονταν τόσο στην εστίαση όσο και στη βιομηχανία τροφίμων (μαργαρίνες, μπισκότα κ.λπ.). Θεωρούν, ωστόσο, πολύ πιθανό η κατάσταση αυτή να «γεννήσει» ευκαιρίες για το ελαιόλαδο, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

«Αντέχουν» οι τιμές στο ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού, όπως αναφέρει η έκθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, παραμένουν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, με το έξτρα παρθένο στην ιβηρική χώρα να βρίσκεται στα 3,20-3,30 ευρώ/κιλό (+12% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας), σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου οι τιμές είναι 14% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι τιμές εξαγωγής κινήθηκαν σε εξίσου ικανοποιητικά επίπεδα το 2021, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2021 τα 4.000 ευρώ/τόνο μεσοσταθμικά, αυξημένες κατά 25% σε ετήσια βάση. Οι αυξήσεις αυτές, πάντως, παραμένουν συγκριτικά χαμηλότερες από εκείνες που παρατηρούνται σε άλλα φυτικά έλαια. Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, το ελαιόλαδο προβάλλει πλέον ως μια ελκυστική εναλλακτική, όχι μόνο για την κατανάλωση στο σπίτι, αλλά και για την εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων, εξ ου και αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 7% στην κατανάλωση για το σύνολο της Ε.Ε. Σε επίπεδο παραγωγής, και παρά τις μάλλον απαισιόδοξες αρχικές προβλέψεις, η σεζόν 2021/2022 υπολογίζεται ότι “έδωσε” 2,3 εκατ. τόνους, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Η πτώση 22% στην Ελλάδα αντισταθμίστηκε και με το παραπάνω από την εντυπωσιακή αύξηση 106% της παραγωγής στην Πορτογαλία, ενώ αυξήσεις 7% και 10% καταγράφηκαν σε Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα.

Δεδομένων των αυξήσεων παραγωγής σε χώρες όπως η Τυνησία (+100.000 τόνοι ή 70% σε ετήσια βάση) και το Μαρόκο (+40.000 τόνοι ή 25%), δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ή διαθεσιμότητας για την παγκόσμια αγορά.

Συμβουλές – Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε την πρόταση του ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Φασσέα, για τις εναλλακτικές λύσεις ελαίων για τηγάνισμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι τόσο στη φριτέζα. Επομένως, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο. Όμως, δεν κάνουν όλα τα είδη ελαιόλαδου. Υπάρχουν πέντε διαβαθμίσεις ελαιόλαδου. Για το τηγάνισμα δε θα χρησιμοποιήσουμε το “αγουρέλαιο”, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο δηλαδή, γιατί, μόλις περάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου, χάνει τα πολύτιμα στοιχεία του, αλλά και τη γεύση του. Η πατάτα τηγανίζεται στους 170-190οC. Υπάρχει όμως ένας τύπος ελαιόλαδου – πολύ παρεξηγημένος – που αντέχει μέχρι τους 240 βαθμούς. Είναι το επεξεργασμένο, ή ραφιναρισμένο, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Η τιμή του είναι πιο χαμηλή από αυτήν του σκέτου ελαιόλαδου, περίπου 3 ευρώ το λίτρο. Αντέχει σε ψηλές θερμοκρασίας και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές. Το βούτυρο είναι παρεξηγημένο».

Εξάλλου, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι με τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, γιατί παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν δύο ειδών “λίπη”: το ελαιόλαδο κατά κύριο λόγο στη Νότια Ελλάδα και το βούτυρο στη Βόρεια. Μετά σιγά-σιγά μπήκαν στη ζωή μας οι διάφορες μαργαρίνες, που έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο – γιατί αυτά χρησιμοποιούν για την παραγωγή μαργαρίνης. Το λάδι γίνεται στερεό με την υδρογόνωση. Ήρθε και ένα άλλο, το φοινικέλαιο, που χρησιμοποιείται, δυστυχώς, παντού. Η υδρογόνωση του φοινικέλαιου προκαλεί τα κακά λιπαρά, για αυτό και οι εταιρείες ανακάλυψαν το έλαιο που είναι το φοινικο-λίπος. Το πυρηνέλαιο του φοινικέλαιου είναι ακόμα χειρότερο. Πάντως, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, αυτά περιέχουν καρκινογόνες ουσίες». Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, το φοινικέλαιο δεν είναι καλό για την υγεία και το καλύτερο είναι να αποφεύγεται.

ΠΗΓΗ: neakriti,gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ