Με ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη, καθώς είναι πολύ πιθανόν κάποια από τα μέλη να ανοίξουν ζήτημα απόδοσης ευθυνών για τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστη το κόμμα στις δημοτικές εκλογές, τις περιφερειακές, τις ευρωεκλογές και βέβαια τις εθνικές.
Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αποφύγει όσο μπορεί μια τέτοια συζήτηση θεωρώντας ότι δεν προσφέρει τίποτα ουσιώδες στην παρούσα φάση η εσωστρέφεια. Αυτό που θα επιχειρήσει είναι να επικεντρωθεί στην στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από ‘δω και πέρα, ενόψει μάλιστα και της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός επιστρέφει πλέον στο παρελθόν μονάχα για να τονίσει τα θετικά σημεία της διακυβέρνησης, όπως έκανε μιλώντας στη Βουλή πριν τον Δεκαπενταύγουστο αλλά όπως έπραξε και μόλις προχθές με άρθρο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους εξόδου της χώρας από τα μνημόνια επεσήμανε ότι «φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ».
Η γκρίνια
Στην Πολιτική Γραμματεία όμως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με τον κ. Τσίπρα και επιθυμούν τον εντοπισμό των λαθών που οδήγησαν στις ήττες, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Ήδη υπάρχει μια γκρίνια για μια σειρά από επιλογές προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις – κλειδιά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικότερη αυτή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Σκουρλέτη που είχε και την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ιδίως αυτών που αφορούσαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πάντως είχε χθες συνάντηση μαζί του, παρουσία του διευθυντή του προέδρου κ. Μιχάλη Καλογήρου και του εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση.
Δυσαρέσκεια υπάρχει επίσης και για τη στάση που κρατάει κατά καιρούς η επονομαζόμενη «Ομάδα των 53» υπό τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και για τα όσα λένε κατά καιρούς δημοσίως στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Κοτζιάς παλαιότερα. Ο τελευταίος να τονίσουμε ότι έχει απομονωθεί στην Αλόννησο και γράφει βιβλίο για το πώς φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην Κουμουνδούρου, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν και κατά πόσο θα γίνουν αναφορές σε έξωθεν πιέσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκ μέρους των πάλαι ποτέ κυβερνητικών στελεχών. Αρκετός προβληματισμός υπάρχει όμως και για τον μετασχηματισμό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλει να μετατοπίσει τον πολιτικό σχηματισμό όσο γίνεται περισσότερο προς την κεντροαριστερά θεωρώντας ότι εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί η δεξαμενή νέων ψηφοφόρων.
Η επίθεση της Τασίας
Οι επικριτές του στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ΠΑΣΟΚοποίηση του κόμματος που επιχειρείται μάλιστα να υλοποιηθεί με δευτεροκλασάτα πρόσωπα που έρχονται με μεταγραφή από το ΚΙΝ.ΑΛ. και τους όμορους χώρους. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται άλλωστε η δριμεία επίθεση που άσκησε πριν από περίπου ένα μήνα η τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου προς τον κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της τελευταίας Πολιτικής Γραμματείας πριν τις θερινές διακοπές. κατηγορώντας τον ότι έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ήττα.
Όταν κάποιος έχει ένα τόσο σημαντικό μερίδιο στη νίκη, έχει εξίσου σημαντικό μερίδιο και στη νίκη, είναι το σκεπτικό της. «Αλέξη, φταις που χάσαμε» φέρεται να του είπε, αφού βέβαια νωρίτερα είχε κάνει και τη δική της αυτοκριτική καθώς φρόντισε προεκλογικά να βολέψει την κόρη της σε μια από της υπηρεσίες του Κοινοβουλίου προκαλώντας σάλο, κάτι που την ανάγκασε να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια.
Ο αντίλογος των «προεδρικών»
Το εάν θα ανοίξει ανάλογη συζήτηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα και στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή θα επικρατήσει η θερινή ραθυμία, μένει να αποδειχθεί. Πάντως από την πλευρά των επονομαζόμενων «προεδρικών» που στηρίζουν αναφανδόν τον τέως πρωθυπουργό κάνουν λόγο για αχαριστία εκ μέρους κάποιων συντρόφων τους, που «εάν δεν ήταν ο Τσίπρας δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους», όπως λένε χαρακτηριστικά παραφράζοντας την ατάκα που είχε πει πριν από χρόνια ο αείμνηστος Γιώργος Κατσιφάρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Άλλωστε η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών μπορεί να δυσαρεστήθηκαν για την ήττα, αλλά θεωρούν ότι το 31,53% των εθνικών εκλογών ήταν ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό που μπορεί να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Άλλωστε όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις και μετά βίας έπαιρνε 4% με 5% στις εκλογές.
Να θυμίσουμε ότι στο εν λόγω όργανο εκτός από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Σκουρλέτη μετέχουν επίσης (κατ’ αλφαβητική σειρά) η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Βούτσης, η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, η Έφη Καλαμαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Παππάς, η Ράνια Σβίγκου, ο Νίκος Σκορίνης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.