ΕΛΛΑΔΑ

Ρεύμα: Στα 55 έως 60 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό

Πολιτική οριζόντιας παρέμβασης ώστε να πιάσει και καταναλώσεις μεγαλύτερες των 300 κιλοβατώρων, θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης για το ρεύμα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Όπως όλα δείχνουν οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις με το πρώτο κύμα παρεμβάσεων στην αγορά, να προγραμματίζεται εκτός απροόπτου για την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά το πακέτο ενίσχυσης των καταναλωτών (οικιακών και επιχειρήσεων) για τον Μάιο.

Πρόκειται άλλωστε για τον μήνα, που αναμένεται να πέσει η αυλαία του προγράμματος επιδοτήσεων που ξεκίνησε αρχές του έτους το ΥΠΕΝ και περιόρισε την ψαλίδα των «ευνοημένων» καταναλωτών καθώς οι επιδοτήσεις χορηγήθηκαν μόνο για την κύρια κατοικία. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα διευρυνθεί το πλαίσιο των χρηστών ώστε να καλύψει όλους τους οικιακούς χρήστες.

Για τον Απρίλιο, όπου η χονδρεμπορική τιμή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα από τον Μάρτιο (272 ευρώ η μεγαβατώρα), η επιδότηση στο ρεύμα προβλέπεται μεταξύ 55 και 60 ευρώ /MWh από 72 ευρώ που ήταν το περασμένο μήνα.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αγοράς, η οποία έχει υποστεί ένα βαρύ φορτίο λόγω των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών.

Για τις επιχειρήσεις αυτές με καταναλώσεις 25kVA που αφορούν σε αρτοποιεία, ψιλικά, γραφεία και κομμωτήρια τον περασμένο μήνα η επιδότηση ανήλθε σε 230 MWh καθώς  χορηγήθηκε πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης.

Η ζήτηση λόγω ανόδου της θερμοκρασίας περιορίζεται για αυτό και η κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που αφορά 540.000 καταναλωτές χωρίς να είναι σαφές αν θα παραμείνει η αντίστοιχη στήριξη από την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Θα ακολουθήσει εντός του α’ 15ενθημέρου  το «βαρύ» πακέτο μέτρων με τις παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά, το οποίο θα αποτελέσει την ελληνική πρόταση στο ενεργειακό κόστος και θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων που στόχο έχει να ανακουφίσει όλα τα νοικοκυριά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022 και να χτυπήσει δραστικά και την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή διατίμησης στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο) που μελετάται να είναι στο ύψος των 100 ευρώ η μεγαβατώρα ώστε η τιμή να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα των προ κρίσης τιμών των καυσίμων. Όταν οι τιμές θα ανεβαίνουν, τότε το κράτος θα αποζημιώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για να καλύψουν το αυξημένο κόστος. Με τις παρεμβάσεις αυτές στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στην κιλοβατώρα που χωρίς τις επιδοτήσεις ανέρχονται σε πάνω από 0,33 ευρώ ώστε να υποχωρήσουν περίπου στα 0,16 ευρώ και να πλησιάσουν τις τιμές που ήταν το α΄εξάμηνο του 2021.

Εξετάζονται όμως και συνδυαστικά μέτρα με διατήρηση των επιδοτήσεων, οι οποίες  στήριξαν την αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και κυρίως εκείνους που είχαν χαμηλές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που οριστικοποιούνται σταδιακά μέσα από διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία και θα ανακοινωθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα με την κυβέρνηση να εκδηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της προσπάθειας για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ