Το φαράγγι της Σαμαρίας αποκτά φέτος για πρώτη φορά ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τις πρώτες ημέρες «λειτουργίας» του φαραγγιού, πάντως, θα είναι προσβάσιμο μόνο το νότιο τμήμα του, λόγω πρόσφατων κατολισθήσεων και προβλέψεων για βροχοπτώσεις.
Αλλαγές στη διαχείριση των πόρων
Τα έσοδα, –περίπου 700.000 ευρώ ετησίως– θα καταλήγουν απευθείας στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος θα ελέγχει και την αξιοποίησή του υπέρ της φύλαξης και ανάδειξης του φαραγγιού.
Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι η μόνη προστατευόμενη περιοχή της χώρας στην οποία οι επισκέπτες (περίπου 150.000 ετησίως) πληρώνουν εισιτήριο, 5 ευρώ το άτομο, από το 1990. Μέχρι πέρυσι την ευθύνη είσπραξης είχε η Διεύθυνση Δασών Χανίων, με τα έσοδα να αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί το 30% στους δήμους της περιοχής.
Από φέτος η ευθύνη της περιοχής πέρασε στον ΟΦΥΠΕΚΑ και ως εκ τούτου προ μηνός άλλαξε και ο μηχανισμός είσπραξης των εισιτηρίων. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση (ΦΕΚ 1414Β), το εισιτήριο αποδίδεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ και από εκεί το 10% στην τοπική κοινότητα Λάκκων Πλατανιά, το 10% στην τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης Σφακίων και το ακόμα 10% επιμερίζεται ισόποσα στις υπόλοιπες όμορες κοινότητες των δύο δήμων.
Από φέτος θα ισχύσουν και δύο «πρωτιές» για προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας. Τα εισιτήρια θα μπορούν να αποκτώνται και ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση tickets-samaria.necca.gov.gr, θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες) ή μέσω κάρτας (προφανώς και μετρητών) σε όλα τα σημεία πώλησης: στα δύο φυλάκια εισόδου στον Ομαλό και στην Αγία Ρουμέλη και γραφεία της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Δυτικής Κρήτης. Μέχρι σήμερα τα εισιτήρια μπορούσαν να αγοραστούν μόνο με μετρητά.
Τα έσοδα θα καταλήγουν πλέον απευθείας στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Επιπλέον, με την πρόσφατη απόφαση θα καταβληθεί προσπάθεια να λυθεί ένα άλλο πρόβλημα στη διαχείριση του φαραγγιού: το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι. Η είσπραξη του 70% από τον ΟΦΥΠΕΚΑ διευκολύνει την ευκολότερη απόδοσή τους για όποια ανάγκη παρουσιαστεί. Οσον αφορά το 30% που αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι θα πρέπει να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, άρα να «δίνουν λογαριασμό» (είχε παρατηρηθεί ότι συχνά οι δήμοι χρησιμοποιούσαν τον πόρο για άσχετες με το φαράγγι δραστηριότητες, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, την τουριστική τους προβολή κ.ά.).
Αναλυτικά οι εξαιρέσεις για την καταβολή εισητηρίου
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις στην καταβολή του εισιτηρίου:
- Δεν πληρώνουν παιδιά έως 5 ετών ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης,
- Παιδιά ή νέοι έως 18 (και πολίτες άνω των 65 ετών) από χώρες της Ε.Ε,
- Φοιτητές στην Ε.Ε.,
- ΑμεΑ και συνοδοί αυτών,
- Πιστοποιημένοι ξεναγοί και συνοδοί βουνών,
- Ερευνητές,
- Άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ και άλλοι.
- Επίσης, προσφέρεται μειωμένο εισιτήριο για ομάδες άνω των 10 ατόμων και κάποιες ακόμα κατηγορίες.
Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, λόγω πρόσφατων κατολισθήσεων και την πρόβλεψη για βροχοπτώσεις, μέχρι μεθαύριο Παρασκευή η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο από τη νότια είσοδο στην Αγία Ρουμέλη και μόνο έως τον χώρο ανάπαυσης «Αφέντης Χριστός».
Μιλώντας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο κ.Σύψας είπε πως μετά τον κορωνοϊό, η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».
Μάλιστα ο καθηγητής παθολογίας πρόσθεσε «περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».
Πηγή: kathimerini.gr