ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Τρία παιδιά αρνητών δεν πήγαν στο σχολείο ούτε μια μέρα

Προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική – και όχι μόνο – κοινότητα του Ηρακλείου για τρεις μικρούς μαθητές, οι οποίοι – αν και θα έπρεπε να φοιτούν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – δεν έχουν φανεί σε κανένα χρονικό σημείο στα σχολεία τους, από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Πρόκειται για δύο αδέρφια και έναν ακόμη μαθητή. Πρόκειται δηλαδή για παιδιά δύο οικογενειών με «αρνητές» γονείς, οι οποίοι, παρά τις συστάσεις της αρμόδιας εισαγγελέως στην αρχή της χρονιάς, αλλά και τις συλλήψεις «αρνητών» γονέων που ακολούθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, εκείνοι αρνήθηκαν πεισματικά να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι εν λόγω οικογένειες είναι… άφαντες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, οι δύο οικογένειες «εξαφανίστηκαν». «Δεν απαντούν στα τηλέφωνα, ενώ έχουν αλλάξει και διεύθυνση», ανέφερε με νόημα ο κ. Μπελαδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εκτός από τους τρεις συγκεκριμένους μαθητές δημοτικού.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνολικά 25 μαθητές δημοτικού, σε επίπεδο Ηρακλείου, έμειναν μακριά από τα διά ζώσης μαθήματα, επειδή οι γονείς τους δεν τα άφηναν να πηγαίνουν στο σχολείο τους, με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η σχετική λίστα είχε διαβιβαστεί πριν τα Χριστούγεννα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στην αρμόδια Εισαγγελία Ηρακλείου. Μετά τις γιορτές, η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός καλούσε τμηματικά τους γονείς στο γραφείο της, στα Δικαστήρια Ηρακλείου, όπου τους εξηγούσε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προσπαθώντας παράλληλα να διαπιστώσει εάν οι γονείς έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης.

Το εν λόγω μέτρο “ταρακούνησε” τότε κάποιους γονείς, οι οποίοι όντως έστειλαν ξανά τα παιδιά τους στα σχολεία τους. Εντούτοις, μερικοί από τους γονείς παρέμεναν αμετακίνητοι στην απόφασή τους και συνέχισαν να κρατούν τα βλαστάρια τους εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι συλλήψεις

Μέσα στον Φεβρουάριο του 2022 άρχισαν οι συλλήψεις “αρνητών” γονέων στο Ηράκλειο. Οι εν λόγω γονείς παραπέμπονταν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία και όσοι δε λάμβαναν αναβολή, δικάζονταν και καταδικάζονταν σε ολιγόμηνες ποινές φυλάκισης, με αναστολή.

Ο δικηγόρος Ηρακλείου κ. Γιώργος Στειακάκης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη, ο εισαγγελέας «μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των γονέων οι οποίοι δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις».

Ο κ. Στειακάκης επισήμανε, πάντως, ότι ο εισαγγελέας «έχει τη δυνατότητα να κινήσει και τη διαδικασία της αφαίρεσης επιμέλειας», με το παιδί είτε να δίνεται σε ανάδοχη οικογένεια, είτε ακόμη και σε ίδρυμα.

Δύσκολη η επανένταξη – «Τα παιδιά στερούνται την κοινωνικοποίηση που προσφέρει το σχολείο»

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι μικροί μαθητές (οι οποίοι στερούνται, εξαιτίας της αδιαλλαξίας των γονέων τους, την κοινωνικοποίηση που τους προσφέρει το σχολείο) ενδεχομένως αντιμετωπίσουν θέματα. Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό αποτελούν τις πρώτες “παραστάσεις” κοινωνικής συνύπαρξης των παιδιών με συνομήλικούς τους. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα παιδιά τα οποία στερούνται αυτήν την κοινωνικοποίηση, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια πρόβλημα.

Όπως επισήμανε ο ψυχολόγος κ. Νίκος Παπανικολάου, «το σχολείο δεν έχει να κάνει μόνο με το μαθησιακό κομμάτι. Έχει να κάνει κυρίως με το κοινωνικό κομμάτι, με τη συνύπαρξη των συμμαθητών και, αν το θέλετε διαφορετικά, με το κατά πόσο τα παιδιά συνυπάρχουν σε μια πολύ καλή κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά τα οποία μένουν μακριά από ένα τέτοιο περιβάλλον είναι παιδιά τα οποία δυσκολεύονται πολύ να επανέλθουν, είναι παιδιά που θα έχουν κάποια θέματα στην επανένταξη, είναι παιδιά τα οποία πιθανώς περιθωριοποιηθούν».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ