Ένα από τα καλύτερα ισοζύγια ροών παρουσίασε η Κρήτη στην ελληνική επικράτεια, με τη διαφορά προσλήψεων και αποχωρήσεων να ανέρχεται στις 30.228 θέσεις τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για έναν αρκετά αισιόδοξο αριθμό, που σχετίζεται με την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Αυτό καταδεικνύεται και με τα επαγγέλματα που είχαν απορρόφηση, όπως είναι οι σερβιτόροι, οι ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων κ.λπ.
Όπως κάνουν σαφές εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης πρέπει να παγιωθεί, ενώ η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη γενικότερη κατάσταση μέσα από πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης.
Πιο συγκεκριμένα, ρεκόρ εικοσαετίας παρουσίασε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος “Εργάνη”, ενώ κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά, παρότι οι δύο πρώτοι μήνες του έτους επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις σε 173.553 (83.550 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 90.003 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας.
Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις, αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον προηγούμενο μήνα έγιναν 157.854 προσλήψεις.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, εκ των οποίων οι 337.946 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και οι 303.166 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων.
Είναι άξιο αναφοράς πως η Περιφέρεια έχει ένα από τα καλύτερα ισοζύγια προσλήψεων/αποχωρήσεων, με τις θέσεις να ανέρχονται σε 30.228. Τον μήνα Απρίλιο, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 41.586. Οι αποχωρήσεις, ωστόσο, άγγιξαν τις 11.358. Από τις 11.358 αποχωρήσεις, οι 713 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, οι 5.459 ήταν αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης και οι 5.186 ήταν λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
“Κλειδί” ο τουρισμός
Φορείς εργατικών σωματείων της Κρήτης έκαναν σαφές πως η μεγάλη διαφορά των προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων οφείλεται στον τουρισμό, που φέτος σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε νωρίτερα. Όπως είπαν, η βαριά βιομηχανία της εθνικής μας οικονομίας “αναπνέει” φέτος νωρίτερα, αλλά η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς κλίματος.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, είπε ότι «είναι θετικό στοιχείο που η Κρήτη παρουσιάζει τη μεγάλη αυτή διαφορά υπέρ των προσλήψεων. Αυτό οφείλεται στην εκκίνηση του τουρισμού νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Τον φετινό χειμώνα, οι ειδήσεις ήταν θετικές για το φετινό τουριστικό κλίμα και τώρα επιβεβαιώνονται. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη γενικότερη προσπάθεια και να μην αμελεί προσπάθειες και δράσεις. Η Πολιτεία οφείλει να ανασυγκροτήσει το κρητικό τουριστικό προϊόν, δίνοντας έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δει και την Τουριστική Σχολή στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι».
«Ο τουρισμός είναι η βασική αιτία που η απασχόληση πάει αρκετά καλά στην Κρήτη. Είμαστε χαρούμενοι και ταυτόχρονα αισιόδοξοι που το τουριστικό προϊόν δε διέρχεται σε τέτοιο βαθμό την απειλή που δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια από την υγειονομική κρίση. Υπάρχει δουλειά για πολλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στα λεγόμενα επισιτιστικά επαγγέλματα, στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ο τουρισμός τροφοδοτεί, επίσης, και επαγγέλματα που σχετίζονται με τις συντηρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.
Συνθήκες εργασίας – «Η εργασιακή επισφάλεια… παραμένει»
«Είναι θετικό το γεγονός πως οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις, αλλά αυτό το κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο πρέπει να μονιμοποιηθεί και να παγιωθεί. Οι προσλήψεις γίνονται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας. Αυτό βέβαια οφείλεται στην εκκίνηση της τουριστικής διαδικασίας, που μέχρι τη δεδομένη στιγμή έρχονται κύματα. Υπάρχει όμως έλλειψη εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, θα μπορούσε η απασχόληση να βρίσκεται πιο πάνω. Εάν συνδυάσουμε την κατάσταση των ξενοδοχείων με την κατάσταση των σούπερ-μάρκετ, θα δούμε πως δε δέχονται προσλήψεις και μένει ο αριθμός των εργαζομένων στάσιμος. Επίσης, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το καλό ισοζύγιο απασχόλησης σημαίνει ταυτόχρονα και καλές εργασιακές συνθήκες. Η εργασιακή επισφάλεια και η υπερεντατικοποίηση εργασίας συνεχίζουν», είπε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Αναστάσιος Ξενάκης.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr