Αρνητικός στο ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς.
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες – που εκπνέει στις 31 Μαΐου – ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Νομού Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο υφυπουργός, μιλώντας στη Βουλή σε ότι αφορά την συγκρότηση των συμβουλίων και των επιτροπών δασών, ανέφερε ότι υπάρχει ο νόμος 4819/2021, στο άρθρο 149, που προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων συμβούλιων ιδιοκτησίας δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις ανθρώπων που έχουν εμπράγματες αξιώσεις έναντι του δημοσίου. Ειδικά για την Κρήτη, προβλέπεται η σύσταση του συμβουλίου με έδρα το Ηράκλειο και δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστούν περισσότερα συμβούλια, θα το εξετάσει και προκειμένου μάλιστα να αποσυμφορηθεί το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.
Για τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων δήλωσε ότι τρεις από αυτές βρίσκονται στο νομό Χανίων και βεβαίως εάν απαιτηθεί αύξηση, δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει.
Για το θέμα ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να δώσει το ΥΠΕΝ παράταση στις ενστάσεις γιατί δεν έκανε τίποτα εδώ και ένα χρόνο για να διορθώσει τα προβλήματα.
Ο κ. Σκρέκας παραδέχτηκε στη Βουλή ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κρήτη. Δεν είναι μόνο θέμα το ιδιοκτησιακό αλλά κινδυνεύουν να χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις. Αν δεν λυθεί το θέμα με τους δασικούς χάρτες στο νησί τότε όλοι οι παραγωγοί θα έχουν ένα αγροτεμάχιο που θα κοκκινίζει στο ΟΣΔΕ και ο αγρότης θα βγει εκτός επιδοτήσεων».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «το ΟΣΔΕ μπλοκάρει από τους δασικούς χάρτες. Έπρεπε να είχε ξεκινήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο αφού είχαν ολοκηρωθεί οι δασικοί χάρτες.
Στα πρόδηλα λάθη αναφέρονται εκτός από αγροτεμάχια που είχαν δασωθεί και σε 25 είδη φυτών που όταν τα βλέπει το σύστημα τα θεωρεί δασική έκταση (π.χ. αχινοπόδι κ.α.). Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στην Κρήτη και δεν έχει διορθωθεί από το ΥΠΕΝ.
Κοιτάζουμε να δούμε νομικά τι μπορούμε να κάνουμε αυτό το διάστημα γιατί αν τέλος Μαΐου σταματήσουν οι ενστάσεις αυτομάτως αμέσως τα αγροτεμάχια που φαίνονται δασικά θα πάνε στην ιδιοκτησία του κράτους. Επίσης μια ένσταση και ένας φάκελος (τοπογραφικό κ.α.) είναι πολλά χρήματα για τον παραγωγό. Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός ενστάσεων που δεν γνωρίζουμε πότε θα εξεταστούν. Την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΟΣΔΕ πολλά αγροτεμάχια».