Με ένα μεγάλο ποσό, ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογείται και με τη βούλα πλέον η κυοφορούμενη, εδώ και περίπου μια διετία, ριζική αναβάθμιση-επέκταση του Ναυστάθμου της Σούδας ώστε να αποτελέσει τη δεύτερη μόνιμη μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τον σημερινό, κύριο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Αυτή τη φορά δεν πρόκειται απλώς για πληροφορίες, διαρροές και σενάρια, αλλά για επίσημη ανακοίνωση διά στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου, δηλαδή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος παρουσίασε στη Βουλή μια σειρά προγραμμάτων ενίσχυσης του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, στα οποία δεσπόζει η αναβάθμιση του Ναυστάθμου στη Σούδα με την αποδέσμευση 190 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματα και υποπρογράμματα ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και συγκεκριμένα του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασε προχθές Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Το πλέον σημαντικό αφορά στην αποδέσμευση περίπου 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης, εκ των προϋποθέσεων για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχτεί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού αλλά και προϋπολογισμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι.
Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη περιλαμβάνουν κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων για ελλιμενισμό υποβρυχίων και φρεγατών, κατασκευή νέων δεξαμενών καυσίμων, συστημάτων αεράμυνας, διαπλάτυνση των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την κατασκευή ενός οικισμού για τη διαμονή των αξιωματικών και των οικογενειών τους, ό,τι δηλαδή διαθέτει ένας σύγχρονος ναύσταθμος.
Η κίνηση αυτή αναβαθμίζει άρδην τον ήδη κομβικό στρατιωτικό-επιχειρησιακό ρόλο της Κρήτης, με το βλέμμα στραμμένο στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, διότι όπως γίνεται αντιληπτό άλλο είναι να υπάρχει μια πρόκληση από την Άγκυρα στα νότια της Κρήτης, για παράδειγμα, και να υπάρχει στη Σούδα ένα ορμητήριο πλοίων με 20 πλοία κάθε τύπου, και άλλο ο σημερινός Ναύσταθμός του Π.Ν., όπου σταθμεύουν σε μόνιμη βάση φρεγάτα, πυραυλάκατος και υποβρύχιο.
Με τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη, αντίστοιχου της Σαλαμίνας, θα μπορεί να ελλιμενίζεται ο μισός στόλος. Παράλληλα όμως τα καράβια δε θα έχουν εκεί απλώς δυνατότητες ανεφοδιασμού, αλλά θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις και υποδομές συντήρησης και επισκευών, όπως δηλαδή και στη Σαλαμίνα.
Το χρονικό – Οι τουρκικές προκλήσεις και η θωράκιση της Κρήτης
Οι ανακοινώσεις Παναγιωτόπουλου στη Βουλή δεν ήρθαν βεβαίως αιφνιδιαστικά. Ίσα-ίσα… Το τελευταίο διάστημα, θυμίζουμε, έπαιρναν και έδιναν τα σχετικά σενάρια και τα δημοσιεύματα με φόντο την περαιτέρω στρατιωτική-επιχειρησιακή θωράκιση της Κρήτης. Γεγονός εύλογο και αναμενόμενο, αν μη τι άλλο, αφού η Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει μπει κι αυτή για τα καλά στο «κάδρο» των σεναρίων για πιθανές τουρκικές προκλήσεις, ένεκα, βλέπετε, του περίφημου τουρκολιβυκού συμφώνου. Στην κατεύθυνση αυτή, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο η υπόθεση της δημιουργίας μιας δεύτερης μεγάλης Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα. Πρόκειται για μια απόφαση, μάλιστα, που έχει περάσει από τη Βουλή, και έχει εγκριθεί προ δύο ετών η Δομή Δυνάμεων 2021-2034, που θα έχει αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές που διαθέτει ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι τα σχέδια πλέον προχωρούν ακόμα πιο γρήγορα, με τις διαδικασίες να γίνονται αστραπιαία, αφού η προκλητικότητα από την Τουρκία δε λέει να σταματήσει.
Το στίγμα των ραγδαίων εξελίξεων είχε δώσει πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο προχωρά με γοργότερους ρυθμούς στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη. «Στόχος η αναβάθμιση της Σούδας», είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας με νόημα: «Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας με την Τουρκία. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας». Ο δεύτερος, λοιπόν, ναύσταθμος κρίνεται απαραίτητος, τόσο επειδή το Πολεμικό Ναυτικό περιμένει σε λίγα χρόνια τις νέες φρεγάτες, την αναβάθμιση των υπαρχουσών και τις νέες κορβέτες, όσο και επειδή θέλει να επεκτείνει την επιχειρησιακή δυνατότητά του στην περιοχή».
Η δήλωση-προαναγγελία αυτή του κ. Παναγιωτόπουλου, που βρέθηκε στο στόχαστρο δημοσιευμάτων στην Τουρκία, παίρνει πλέον τον δρόμο προς την έμπρακτη υλοποίηση, αφού, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδεσμεύει για τις ανάγκες επέκτασης του Ναυστάθμου στη Σούδα 190 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews