ΚΡΗΤΗ

Πανελλαδικές 2022: Όνειρα και χαμόγελα από τους πρώτους των πρώτων της Κρήτης

Το τέρμα ενός δρόμου και η αρχή της επόμενης περιπέτειας στη ζωή νέων, φερέλπιδων κοριτσιών και αγοριών, έφτασε. Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, με λίγες εκπλήξεις και… μπόλικη ελπίδα.

Αναφορικά με τις βάσεις, σημαντική πτώση καταγράφηκε στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ στις ιατρικές σχολές δεν έπεσαν οι βάσεις στον βαθμό που προβλεπόταν. Η αγωνία των υποψηφίων έλαβε τέλος με το μήνυμα που έλαβαν στο κινητό τους, ενώ μπορούσαν και διαδικτυακά, στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, να δουν τα αποτελέσματα.

Ο αριθμός των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φτάνει στους 61.682, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφηκε στη Νομική Αθήνας, η οποία έπεσε κάτω από τα 18.000 μόρια.

Κάτω από τα 18.000 μόρια έπεσε και η Οδοντιατρική Αθήνας. Μικρότερη πτώση από αυτή που αναμενόταν καταγράφηκε στην Ιατρική Αθήνας, ενώ μικρή πτώση παρατηρήθηκε και στο Μαθηματικό Αθήνας.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ σε 75.154, έναντι 71.833 το 2021.

Κατά την ίδια πηγή, το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε σχολή-τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ αυξήθηκε στο 62,1%, έναντι 61,1% το 2021. Ο απόλυτος αριθμός εισαχθέντων 2022 σε ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682.

Το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέδειξε μια δημόσια εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή, η οποία ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης σε επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης και απορρόφησης, όπως προγραμματιστής ψηφιακών συστημάτων και ιστοσελίδων (Web – design), τεχνικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βοηθός νοσηλευτής, μεταξύ άλλων.

Η ανταπόκριση των υποψηφίων ήταν ευρύτατη: 13.472 υποψήφιοι είναι επιτυχόντες σε Δημόσια ΙΕΚ, ενώ άλλες περίπου 10.000 θέσεις θα δοθούν για πρόσθετες εγγραφές σε Δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο.

Το 24,8% όσων υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό έχει επιλέξει Δημόσιο ΙΕΚ σε διαφορετική περιφέρεια από αυτή του μόνιμου τόπου κατοικίας, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω τον αναβαθμισμένο ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Φέτος, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ανακοινώνονται ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό επετεύχθη, καθώς, επίσης για πρώτη φορά, υπέβαλαν ηλεκτρονικά μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 τον μήνα Μάιο, αντί για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η φετινή επίσπευση της ανακοίνωσης αποδίδεται στο γεγονός ότι οι πρακτικές δοκιμασίες για τις σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας ολοκληρώθηκαν μέσα στην άνοιξη (έως πέρυσι ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι).

Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τα τελικά αποτελέσματα εντός του Ιουλίου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά έπειτα από 58 χρόνια, θα εκδοθούν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου. Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και την ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό».

Οι 20 σχολές με τις υψηλότερες βάσεις

Στην τριάδα των υψηλότερων βαθμολογικά σχολών η Αρχιτεκτονική Αθηνών με 19.285 μόρια, η Ιατρική Αθήνας με 18.800 μόρια και η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με 18.600 μόρια.

Ακολουθούν, στην επόμενη τριάδα, η Ιατρική Θεσσαλονίκης με 18.550 μόρια, η Ιατρική Πάτρας με 18.505 μόρια και η πολυτεχνική σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με 18.470 μόρια.

Δεύτερη σε δυσκολία εισαγωγής από τις πολυτεχνικές σχολές οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί με βάση 18.196 μόρια. Ως επί το πλείστον, την 20άδα των υψηλότερων σχολών απαρτίζουν οι ιατρικές, ενώ μέσα στη λίστα και η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη με 18.275 μόρια.

Στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ο «πρώτος των πρώτων» της Κρήτης

Ικανοποιημένος και δικαιωμένος νιώθει ο αριστούχος των πανελλαδικών εξετάσεων Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, με την ανακοίνωση των βάσεων να βρίσκει τον νεαρό Ηρακλειώτη στην δεύτερη θέση εισαγωγής της σχολής Ιατρικής Αθηνών.

Το παραπάνω κατόρθωμα μοιάζει μάλλον αναμενόμενο αν συλλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος κατά τις περασμένες πανελλήνιες εξετάσεις είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 19.580 μόρια. Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος είχε καταφέρει να γράψει 20 στα μαθήματα της Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας ενώ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έγραψε 17,9.

Όνειρα και χαμόγελα από τους πρώτους των πρώτων της Κρήτης

Φωτεινό παράδειγμα αριστούχου αποφοίτου ΕΠΑ.Λ. και μάλιστα σχολείου της ενδοχώρας της Κρήτης αποτελεί η Γιάννα Τζαγκαράκη από την Παλαιόχωρα. Έχοντας συγκεντρώσει 19.480 μόρια, πέτυχε να εισαχθεί 8η στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών, η Γιάννα είχε εξασφαλίσει την εισαγωγή της σε ιατρική σχολή, ωστόσο η ανακοίνωση των βάσεων χθες το απόγευμα, που επιβεβαίωσε την επιτυχία της, την έκανε να πετάξει στα ουράνια.

«Από τα 12 χρόνια μου ονειρευόμουν να γίνω γιατρός. Αυτός ήταν ο στόχος μου από την Στ’ δημοτικού», είπε στη “Νέα Κρήτη” η 18χρονη από την Παλαιόχωρα, η οποία μάλιστα λίγο πριν ετοιμάσει τις αποσκευές της για να ταξιδέψει στην όμορφη πόλη του Βορρά και να ζήσει τη φοιτητική της ζωή, εργάζεται στον χώρο της εστίασης. Η χαρά της είναι απερίγραπτη, όπως και της οικογένειάς της, ενώ την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι καθηγητές και καθηγήτριες της από το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου, που τη στήριξαν για την πραγματοποίηση του στόχου της.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις η Γιάννα Τζαγκαράκη έγραψε 19,8 στα Μαθηματικά, 17,6 στα Νέα Ελληνικά, 20 στην Ανατομία-Φυσιολογία και 20 στο μάθημα ειδικότητας Υγιεινή. Η ίδια δυσκολευόταν να πιστέψει ότι πέτυχε τόσο υψηλή βαθμολογία.

«Ο αρχικός μου στόχος ήταν η Ιατρική. Στόχευα υψηλότερα, αλλά δε φανταζόμουν πως θα τα κατάφερνα. Η επιλογή μου να φοιτήσω σε ΕΠΑ.Λ. με δικαίωσε», ανέφερε.

Ωστόσο όπως είπε, φρόντιζε παράλληλα με το διάβασμα να αφιερώνει χρόνο και στον εαυτό της. Όπως είπε, την περίοδο των Χριστουγέννων έλειψε για δύο ολόκληρες εβδομάδες στο εξωτερικό, όταν όμως επέστρεψε είχε γεμίσει τις μπαταρίες της και απέδιδε ακόμη περισσότερο στα μαθήματα.

Η καθηγήτρια της Γιάννας Τζαγκαράκη, κ. Διαλεχτή Αλεξούδη από το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου, είπε ότι «η Γιάννα ήρθε στο σχολείο μας με στόχο να περάσει Ιατρική. Ήταν μια πολύ δυνατή μαθήτρια, που διάβασε και έβγαλε τα τέσσερα πανελλαδικά μαθήματα από τη Β’ τάξη. Ήδη από πέρυσι οι καθηγητές θεωρούσαν ότι θα αρίστευε στις πανελλαδικές και δε διαψευστήκαμε. Το παιδί μας έγραψε δύο 20 στα μαθήματα ειδικότητας και 19,8 στα Μαθηματικά».

Χαμόγελα ικανοποίησης όμως σκόρπισε σε χιλιάδες ακόμη μαθητές από τα Χανιά η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, που ήρθε να επιβεβαιώσει στις περισσότερες των περιπτώσεων το ήδη καλό κλίμα που αποτυπώθηκε για χιλιάδες αποφοίτους από τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ιεράπετρα: Ετοιμάζουν βαλίτσες για το όνειρο

Τα παιδιά που αποφοίτησαν από τα Λύκεια της Ιεράπετρας και πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις υψηλές βαθμολογίες, που τους δίνουν το “διαβατήριο” για την εισαγωγή τους στη σχολή της πρώτης επιλογής τους, είναι πολλά και φέτος. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά δέχτηκαν να μοιραστούν τη χαρά τους μαζί μας. Μας μίλησαν για τους κόπους τους, που πλέον απέδωσαν καρπούς και τώρα ετοιμάζουν βαλίτσες για το όνειρο.

Μαργαριτάκης Μιχάλης

«Με 18.060 μόρια κατάφερα να εισαχθώ στην πολυτεχνική σχολή (ΗΜΜΥ) του ΑΠΘ. Πιστεύω ότι η φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Διάβαζα με μεθοδικότητα, χωρίς υπερβολές, αξιοποιώντας καλά τον χρόνο μου. Ευχαριστώ πολύ όλους εκείνους που με βοήθησαν για να επιτύχω τον στόχο μου. Τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου και πάνω απ’ όλα τους γονείς μου, που με στηρίζουν σε κάθε μου επιλογή».

18.060 μόρια, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ

Πλακογιαννάκη Εμμανουέλα

«Με 17.770 μόρια είχα βάλει στόχο να εισαχθώ στην Οδοντιατρική, καθώς θέλω να εξασκήσω το επάγγελμα του πατέρα μου Σπύρου Πλακογιαννάκη, γιατί από πολύ μικρή ακολουθώ τα χνάρια του και αυτό είναι το όνειρό μου. Δεν τα κατάφερα όμως και πέρασα στην Κτηνιατρική. Θα εγγραφώ κανονικά, αλλά θα προσπαθήσω ξανά του χρόνου για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα».

17.770 μόρια, Κτηνιατρική

Παραουλάκης Μάνος 

«Με 15.810 μόρια πέτυχα να εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές, τους φίλους και ιδιαίτερα την οικογένειά μου, που με στήριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

15.810 μόρια, Οικονομικών Επιστημών Πειραιά

Αβρονιδάκη Φωτεινή

«Πέρασα με τα μόρια που συγκέντρωσα στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν η πρώτη μου επιλογή. Για να πετύχω τον στόχο μου διάβαζα πάρα πολύ και είχα υπομονή και συνέπεια, μη αφήνοντας πίσω μου κενά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές μου και ειδικά την κυρία που μου έκανε φροντιστήριο στις Αρχές Οικονομίας και τον κύριο που μου έκανε Μαθηματικά. Ευχαριστώ τους γονείς μου και όλη μου την οικογένεια, που ήταν πάντα ψύχραιμοι δίπλα μου, στηρίζοντας την προσπάθειά μου».

16.375 μόρια, Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Παπαδάκης Χριστόφορος

«Νιώθω ικανοποιημένος από την προσπάθειά μου, η οποία μου απέφερε 16.270 μόρια. Έτσι πέτυχα τον στόχο μου, που ήταν να εισαχθώ στη σχολή της Αστυνομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον φιλόλογο φροντιστή μου για την υπέροχη συνεργασία μας, καθώς και τους γονείς μου για την ψυχολογική υποστήριξη που μου παρείχαν».

16.270, Σχολή Αστυνομίας



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ