Να εξαιρεθούν η Κρήτη και τα άλλα νησιά της Ελλάδας από οποιοδήποτε άλλο κριτήριο εκτός της δήλωσης ΟΣΔΕ 2021, για την ενίσχυση για την οποία ζητάει από την Κομισιόν έγκριση η κυβέρνηση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ζητά η διοίκηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.
Τη ρητή και κατηγορηματική αυτή διεκδίκηση αποκάλυψε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, περιγράφοντας μία κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη για τη βιωσιμότητα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας και συνεπώς, τόνισε ότι είναι μονόδρομος η στήριξη του κόσμου, για να μπορεί να αγοράζει ζωοτροφές και να ταΐζει τα αιγοπρόβατά του, χωρίς να αναγκάζεται να σφάζει ακόμα και τα ζώα αναπαραγωγής.
Ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στη «ΝΚ», ξεκαθάρισε πως ετούτη τη φορά θα ήταν πολύ μεγάλη αδικία για τον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας ένα κριτήριο όπως αυτό που είχε μπει στις κορω-ενισχύσεις, όπως για παράδειγμα η παράδοση συγκεκριμένης ποσότητας γάλακτος.
«Να μην ισχύσει ούτε η παράδοση αμνοεριφίων. Ας ληφθεί υπόψη μόνο η δήλωση στο ΟΣΔΕ και ας πάρουν τα χρήματα αυτά ανά κεφάλι ζώου όλοι όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις και, αφού μιλάμε για κτηνοτρόφους, είναι γνήσιοι κτηνοτρόφοι και δεν μπορεί να μην είναι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»!
«Ουσιαστικά δεν πρόκειται για 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά για 90 εκατομμύρια ευρώ, που εμείς πιστεύουμε ότι θα φτάσουν τα 100. Από ’κει και πέρα, οι ζωοτροφές πια έχουν πάρει τεράστιες αυξήσεις. Έχουμε λοιπόν καταθέσει την πρότασή μας στον υπουργό, σύμφωνα με την οποία, τόσο η Κρήτη όσο και τα άλλα νησιά της χώρας να εξαιρεθούν από τα όποια κριτήρια. Και να δοθούν οι ενισχύσεις ανά κεφαλή ζώου και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και το λέμε αυτό, γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μιλάμε πάντα για τους γνήσιους κτηνοτρόφους», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος και συνεχίζει αναφερόμενος με τα πιο μελανά χρώματα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
«Έχουν εκτιναχθεί οι ζωοτροφές στα ύψη ως προς τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές τους. Έτσι οι κτηνοτρόφοι έχουν αναγκαστεί και έχουν μειώσει τα ζώα και την παραγωγή τους. Έτσι, για παράδειγμα, στο γάλα και στο αρνί αλλά και στο παραγωγικό ζωικό κεφάλαιο υπάρχει δραματική μείωση. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μπει κανένα όριο, ούτε σε γάλα και ούτε και σε αρνί για να πάρεις έκτακτη ενίσχυση από τα 90 ή τα 100 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.
Και προσθέτει ότι «για να μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος, να μπορεί να αγοράσει ζωοτροφές και να ταΐσει τα ζώα, να παράγει γάλα και να τυροκομήσει, αλλά και να πουλήσει το γάλα του, είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο. Μάλιστα, ούτε οι γαλατάδες πληρώνουν τοις μετρητοίς το γάλα στους βοσκούς, και έτσι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Άρα, λοιπόν, να μη δοθούν οι ενισχύσεις βάσει γάλακτος αλλά ούτε και αρνιού, για να μπορούν όλοι οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση. Αλλιώς θα δούμε ξανά το ίδιο φαινόμενο, όπως του 2015, του 2016, του 2017 και του 2018, που πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός των ενισχύσεων».
Για τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν, ο Γρύλλος Παπαδάκης λέει: «Ο πραγματικός κτηνοτρόφος είναι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Δεν είναι ούτε μισθωτός, ούτε τίποτε άλλο. Και ο πραγματικός αγρότης φαίνεται από το ΟΣΔΕ. Άρα, όσοι κτηνοτρόφοι παίρνουν επιδότηση πρέπει να πάρουν ενίσχυση».
ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ
Καταλήγοντας, λέει πως στην Ελλάδα είναι δηλωμένα 15.600.000 αμνοερίφια. Αλλά από αυτά, στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους ανήκουν γύρω στα 9 με 10 εκατομμύρια. Τα άλλα ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. Ας δοθούν λοιπόν οι ενισχύσεις στα 9 με 10 εκατομμύρια αμνοερίφια», ειπε ο κ. Παπαδάκης.
Τέλος, την επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την ενημέρωση για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιουνίου 2022, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο επόμενο πακέτο ενισχύσεων 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένει την έγκριση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews