ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Κοινωνική πληγή” η απασχόληση ανηλίκων

Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται η απασχόληση ανηλίκων στον νομό μας (νόμιμη ή παράνομη) δημιουργώντας  τριτοκοσμικές εικόνες, που μας προσβάλλουν ως κοινωνία αλλά και ως εικόνα στα μάτια εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τον τόπο μας“.
Αυτό αναφέρει σε δημόσια καταγγελία το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι μόνο οι αιτήσεις μέσω της νομίμου οδού έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2020, οπότε και είχαν γίνει 120 αιτήσεις. Το 2021 έγιναν 385 αιτήσεις, ενώ για φέτος οι αιτήσεις έχουν ήδη φτάσει τις 727 και προβλέπεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν ξεπεράσει τις 1000 στον νομό μας.

Παράλληλα η Διοίκηση του ΕΚΗ επισημαίνει ότι:”έπειτα από επιτόπιους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας  έχουν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων, που αφορούν αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε δουλειές  που δεν επιτρέπονται  για ανηλίκους όπως μηχανουργεία, λάντζα,  παραλίες κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ξενοδοχείο στην Ανάληψη Χερσονήσου, του οποίου το 1/5 του προσωπικού,  που  απασχολεί  είναι ανήλικες. Μεγάλη, όμως, κοινωνική πληγή αποτελούν και άλλοι κλάδοι, όπως οι   κατασκηνώσεις, ο επισιτισμός κτλ  που στην πλειοψηφία τους απασχολούν ανηλίκους εργαζομένους, ως φθηνά εργατικά χέρια”.

Το ΕΚΗ στην ανακοίνωσή του καλεί τους γονείς “να προστατεύουν τα παιδιά τους και πριν δώσουν την έγκρισή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά θα εργαστούν σε ένα προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον, που θα τηρεί όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε διαφορετική περίπτωση να μην διστάσουν να προβούν σε καταγγελίες είτε στο Εργατικό Κέντρο, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας”.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι:
Το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο την δύσκολη θέση, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικογένεια, με τους γονείς να αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το Ε.Κ.Η. είναι αποφασισμένο εκτός από την Δημόσια Καταγγελία, να προχωρήσει  στην ανάδειξη του ζητήματος της απασχόλησης εργασίας ανηλίκων στην Κυβέρνησης, ενώ από κοινού με την ΓΣΕΕ θα αποστείλουν και σχετικό έγγραφο-καταγγελία και στο διεθνές Γραφείο Εργασίας, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι η διαδικασία έκδοσης κάρτας εργασίας για ανηλίκους προσθέτει επιπλέον βάρος, λόγω γραφειοκρατίας, στο προσωπικό του ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα οι Επιθεωρητές Εργασίας να μην μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους και να απενεργοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός”.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ