Η Ελληνική γαστρονομία έχει επανειλημμένα και με ποικίλους τρόπους προβληθεί στο εξωτερικό. Αυτό όμως που πραγματικά δεν έχει ποτέ εξαχθεί και προβληθεί εκτός των συνόρων μας είναι η σπουδαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΑΣ» . Δηλαδή το ελληνικό παραδοσιακό ψήσιμο στη φωτιά, στη σχάρα, στη γάστρα, στην τσερέπα, στη σούβλα, το κρητικό αντικριστό, το κλέφτικο. Όπως και τα αντίστοιχα κρέατα, οι ιδιαίτερες κοπές τους και τα κρεατοπαρασκευάσματα που αξιοποιούνται από την «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ της ΠΥΡΑΣ».
Η Meat & Fire Chef Μυρσίνη Λαμπράκη, πρόεδρος του World BBQ Association στην Ελλάδα και η ομάδα της , συμμετέχει για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο Brazilian BBQ Festival της Μεσογείου στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019 στο Parque Municipal de Parades , ένα καταπράσινο πάρκο στην πόλη Paredes , 40 χλμ από το Porto.
Πραγματοποιώντας ένα όραμα πολλών χρόνων η Ελληνική ομάδα ταξιδεύει την δική μας «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» στο εξωτερικό ,επιλέγοντας να ψήσει αποκλειστικά και μόνο ελληνικό κρέας από Προβατίνα και Αρνί. Με στόχο να προβάλει τα ελληνικά αμνοερίφια σε διεθνές επίπεδο και να καταξιώσει τη μοναδική γευστική υπεροχή που διαθέτει το ελληνικό κρέας.
Το κρέας έχει επιλεχθεί εδώ και τρείς μήνες από την ίδια την Meat & Fire Chef Μυρσίνη Λαμπράκη, ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν οι διοργανωτές στο εξωτερικό. Δηλαδή αρκετό ενδομυϊκό λίπος και περιφερειακό λίπος, σωστή εκτροφή καθώς και σωστή διαχείριση πριν και μετά την σφαγή.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Bbq Portugal Assosiation , κάτω από την ομπρέλα του World BBQ Association. Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος του Paredes , η COCA COLA , τα MAKRO Πορτογαλίας, οι ψησταριές WEBER GRILL,LA FOGATTA PARILLA από την Βραζιλία.
Συμμετέχουν μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες BBQ & Grill στον κόσμο , όπως η Βραζιλία , η Αργεντινή, η Πορτογαλία, το Μαρόκο , Αγγλία, Ιρλανδία και το Μεξικό , με 25 συνταγές και διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και bbq , όπως parilla, asado και robata.
Παράλληλα, γίνονται πολλές εκδηλώσεις meat and fire master classes, γευστικές δοκιμές και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και εμπόρους συσκευών & αξεσουάρ ψησίματος και αναψυχής να επιδείξουν τα προϊόντα τους και να επεκτείνουν το πελατολόγιό τους αλλά και τους λάτρεις του ψησίματος να βρουν τον εξοπλισμό που τους ταιριάζει φέρνοντας τις δυο αυτές πλευρές σε επαφή.
Προβατίνα και ελληνικό αμνοερίφιο από τα «αλώνια» στα Ευρωπαϊκά σαλόνια!
Το κρέας της προβατίνας , χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, ξεχωρίζει από όλα τα άλλα είδη κρέατος, αποτελώντας θα λέγαμε ,ένα ανεξάρτητο κεφάλαιο στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας. Σύμφωνα με όλους, όσους ασχολούνται με την επεξεργασία και την παρασκευή του, το πρόβειο κρέας είναι ένα αδικημένο, συχνά κακοποιημένο προϊόν, που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει βγάλει και κακή φήμη. Πολλοί για παράδειγμα θεωρούν πως μυρίζει, πως είναι σκληρό ή πως έχει πολύ λίπος. Στην πραγματικότητα, αν το επιλέξει κάποιος σωστά και ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία ωρίμανσης και ψησίματος , σίγουρα κερδίζει ένα επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα το οποίο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο!
Οι προβατίνες που επιλέχθηκαν είναι από την ΑΡΓΟΛΙΔΑ και συγκεκριμένα από τον εκτροφέα και κρεοπώλη «ΖΟΥΡΑΣ-ΣΤΑΙΚΟΣ» στο Λυγουριό, ενώ τα αρνιά είναι από την ΚΡΗΤΗ και από τον εκτροφέα ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ και το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ» από τη Φαιστό.
Η Μυρσίνη Λαμπράκη εξηγεί γιατί η ομάδα επέλεξε ελληνικό κάρβουνο από πυρήνα ελιάς για να ψήσει στην Πορτογαλία:
Γιατί αγαπάμε το περιβάλλον και δεν το καταστρέφουμε !
Γιατί το πυρηνοκάρβουνο Olea Briq https://oleabriq.com/en/ παράγεται από πυρήνα ελιάς στην Καλαμάτα , χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο!
Είναι καινοτόμο, Ευρωπαϊκά βραβευόμενο , ελληνικό κάρβουνο, ανάβει εύκολα, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα, αναδεικνύει τις γεύσεις των ψητών και έχει μεγίστη θερμογόνο δύναμη 6366 kcal/kg.
Το ελληνικό Menu στο Festival
• Αρνί κρητικό, αντικριστό με αφράλατο Γαύδου
• Σουβλάκια προβατίνας με τζατζίκι από ελληνικό γιαούρτι και γλιστρίδα
• Φιλέτο & παιδάκια προβατίνας με καπνιστή μελιτζανοσάλατα
• Λουκάνικα προβατίνας με δίκταμο και χαρουπόμελο