ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Πληθαίνουν τα «μαύρα σύννεφα» της ενεργειακής κρίσης

Την ώρα που πληθαίνουν οι ανησυχίες στην Ευρώπη για έναν «μαύρο» χειμώνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σπεύδει να απορρίψει τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως «όπλο» το φυσικό αέριο, δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει και πάλι να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Γερμανία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας, μέτρο που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Κομισιόν προς τους ηγέτες της Ε.Ε.

Τα άλλα τέσσερα που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα γνωστοποίησε η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων, και υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν.

Η πρώτη αντίδραση σε επίπεδο Ευρώπης αναφορικά με την πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο ήρθε από την Τσεχία. Ο αρμόδιος υπουργός της χώρας, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., είπε ότι το μέτρο πρέπει να αφαιρεθεί από την ατζέντα της αυριανής συνάντησης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρόταση πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία και όχι λύση. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ε.Ε. κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, «έκρουσε τον κώδωνα» του κινδύνου ότι «θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο “κόκκινο”: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται».

«Εκκενώστε την περιοχή γύρω από τη Ζαπορίζια»

Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια. «Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια… και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησής της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Από την πλευρά του, ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή της.

Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής. Η Ρωσία αρνείται ότι βάλλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό. Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε πως η Ουκρανία είναι αυτή που απειλεί την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό, και είπε πως η Ρωσία δεν έχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως εμπιστεύεται την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που επισκέφτηκε τον σταθμό την περασμένη εβδομάδα, αλλά επέκρινε τον Οργανισμό επειδή δεν ανέφερε πως η Ουκρανία ευθύνεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής. Επικριτικός ήταν όμως και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, για άλλους ωστόσο λόγους, για το ότι η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας περιγράφει μεν τη ρωσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του σταθμού, αλλά δεν προσδιορίζει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ