Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο, αλλά και στην αντιπολίτευση η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη Βουλή από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς. Εξάλλου, το θέμα αναδείχθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στηλιτεύτηκε και μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΔΕΗ δημιουργεί νέα εμπόδια, σε μια κρίσιμη περίοδο για την άρδευση των καλλιεργειών, αφού επιβαρύνει απροσδόκητα το κόστος παραγωγής.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της τιμής του τιμολογίου αγροτικού ρεύματος, που είναι συνέπεια των αυξήσεων που ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή 30 Αυγούστου με άμεση εφαρμογή, ύστερα από την Υπουργική Απόφαση με αριθμ. ΥΠ.ΕΝ./ΓΔΕ/76979/4917, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους παραγωγούς.
Οι αγρότες πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα με μικρότερη χρέωση, αφού τα νέα δεδομένα φέρνουν ανατιμήσεις από 8,3% έως 9,6% (χαμηλή και μέση τάση) και συγκεκριμένα:
- Αγροτικό διακοπτόμενο χαμηλής τάσης: Από 0,06412 ευρώ/kWh σε 0,06944 ευρώ/kWh (+8,3%) και πάγιο από 0,53 σε 0,60 ευρώ/τον μήνα, δηλαδή αύξηση 13,2%. Αυξημένη είναι και η ελάχιστη χρέωση, καθώς από 4,20 ευρώ/μήνα ανεβαίνει σε 4,55 ευρώ/μήνα.
- Αγροτικό διακοπτόμενο μέσης τάσης: Από 0,05933 ευρώ/kWh σε 0,06503 ευρώ/kWh (+9,6%).
Επιπλέον σε όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης προστίθεται και χρέωση CO2 με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ “κόβεται” στο μισό και η έκπτωση συνέπειας.
Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικός αριθμός αγροτών, ΤΟΕΒ και αγροτικών επιχειρήσεων δεν έχει ήδη τη δυνατότητα άντλησης του αναγκαίου αρδευτικού νερού, αφού η ΔΕΗ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, συνεπεία και της αδυναμίας τους να ενταχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης παλαιών οφειλών.
Στον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα είναι εντελώς αντιαναπτυξιακό να εφαρμόζονται πολιτικές ανατιμήσεων και αύξησης του κόστους παραγωγής με μέτρα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα», αναφέρεται στο κείμενο της επίμαχης ερώτησης που κατατέθηκε προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών από τον κ. Κεγκέρογλου, μαζί με τους βουλευτές Α. Πάνα, Γ. Αρβανιτίδη και Κ. Σκανδαλίδη.
Τα 4 ερωτήματα
Στο τέλος του κειμένου της επίκαιρης ερώτησης, οι 4 βουλευτές απευθύνουν, εξάλλου, 4 ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς:
1) «Ποια αντισταθμιστικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα για τους αγρότες, δεδομένου ότι ανακοινώσατε εκπτωτική πολιτική από 1 Ιανουαρίου 2020 για τους καταναλωτές μέσω νέων πακέτων υπηρεσιών της ΔΕΗ;
2) Προτίθεστε να θεσπίσετε βιώσιμη ρύθμιση του συνόλου των μέχρι σήμερα οφειλών των αγροτών, χωρίς την απαίτηση προκαταβολής;
3) Προτίθεστε να στηρίξετε τους ΤΟΕΒ και τις αγροτικές επιχειρήσεις με ευνοϊκά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση;
4) Τι άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβετε για τη στήριξη των αγροτών;».
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»
Στο μεταξύ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «κατραπακιά» που επιφύλασσε για τους αγρότες η κυβέρνηση.
«Ένα μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι “ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής, στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον της χώρας”, και μόλις 10 μέρες από την τοποθέτηση του κ. Βορίδη από το βήμα της Βουλής για την “εν γένει προσπάθειά μας να μειώσουμε το κόστος παραγωγής”, η πρώτη κατραπακιά για τους αγρότες ήρθε: αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα που φτάνουν και το 10%.
Η αύξηση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι αγρότες είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω των επαναλαμβανόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές, μεταξύ των οποίων είναι η ΔΕΗ. Το ίδιο πρόβλημα ρευστότητας ισχύει και για τους ΤΟΕΒ.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση του Έλληνα αγρότη, προχώρησε σε μια σειρά μέτρων προς στήριξη και ανακούφισή τους, όπως μείωση ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6% και στήριξη των ΤΟΕΒ, ακατάσχετο αγροτικών ενισχύσεων, κατάργηση ΕΦΚ στο κρασί και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες. Αντί να συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του κόστους παραγωγής, το πρώτο μέτρο που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον αγροτικό τομέα είναι η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η οποία θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Όμως κάθε επιπλέον επιβάρυνση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμη περισσότεροι αγρότες και ΤΟΕΒ δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς τους, με συνέπεια τη στέρηση ρευστότητας από τη ΔΕΗ και όχι την τόνωσή της. Ταυτόχρονα θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και θα πλήξει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού. Περιμένουμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξηγήσει στους αγρότες πώς η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος εξυπηρετεί τον στόχο της μείωσης του κόστους παραγωγής και κατά πόσο συμφωνεί με αυτό το μέτρο», αναφέρει αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr