Ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα εύρεσης προσιτής στέγης αντιμετωπίζουν φέτος εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Κρήτη και σε άλλες νησιωτικές περιοχής, με «φόντο» τις χθεσινές εξαγγελίες για φθηνή στέγη σε νέους και νέα ζευγάρια, με ορίζοντα υλοποίησης ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Οι χθεσινές εξαγγελίες μοιάζουν σαν σταγόνα στον ωκεανό, αφού στην καλύτερη περίπτωση όλα τα μέτρα μαζί αφορούν σε λιγότερο από 25.000 ζευγάρια ή/και φοιτητές, ενώ τα μέτρα που αφορούν ειδικά στους φοιτητές θα επηρεάσουν εμμέσως άλλες 3-4 χιλιάδες ενοικιάσεις, την ώρα που το σύνολο εκείνων που ενοικιάζουν σπίτι στην Ελλάδα σήμερα είναι πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν να αντιμετωπίσουν τις κυριολεκτικά εξωπραγματικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.
«Φέτος θα έχουμε το φαινόμενο ο ίδιος εκπαιδευτικός να διδάσκει τα παιδιά το πρωί και να τους φέρνει φαγητό ως delivery το βράδυ» λέει στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης και συνεχίζει: «Οι συνθήκες διαβίωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νησιά εξακολουθούν να είναι τραγικές.
Οι καθηγητές έρχονται στο νησί μας, δεν έχουν πού να μείνουν, κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς, συχνά αναγκάζονται να νοικιάσουν πανάκριβα δωμάτια και να κάνουν δύο ή και τρεις δουλειές μαζί για να επιβιώσουν».
Στο Ηράκλειο, μάλιστα, παρουσιάστηκε ξανά περίπτωση εκπαιδευτικού ο οποίος το βράδυ κοιμήθηκε στο αυτοκίνητό του, ενώ σε νησιά όπως η Σαντορίνη, όπου το πρόβλημα της στέγης πλήττει σοβαρά και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που πηγαίνουν για σεζόν στο νησί, εκπαιδευτικοί κοιμούνται ακόμη και… μέσα στο νηπιαγωγείο.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών εκτιμούν ότι φέτος οι παραιτήσεις αναπληρωτών καθηγητών που θα κληθούν να δουλέψουν σε αντίστοιχες συνθήκες μπορεί να φτάσουν και το 20%, εκτινάσσοντας και πάλι τα κενά στις σχολικές τάξεις.
«Οι καθηγητές είναι στα όρια της εξαθλίωσης» περιγράφει ο Ζαχαρίας Ρηγάκης και προσθέτει: «Μόνο στο Ηράκλειο ήρθαν περίπου 500 αναπληρωτές και νεοδιόριστοι. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν εάν δεν έχουν εδώ ανθρώπους να τους φιλοξενήσουν. Οι άνθρωποι φτάνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς να ενδιαφέρεται για αυτούς κανένας. Πολλοί, δε, πρέπει να κάνουν και 30 ή 40 χιλιόμετρα την ημέρα μεταξύ των διαφορετικών σχολείων στα οποία διδάσκουν».
Σαντορίνη: Δάσκαλος μένει στο σχολείο γιατί δεν βρίσκει σπίτι να νοικιάσει – Άστεγοι οι εκπαιδευτικοί στα νησιά
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός εκπαιδευτικό που αναγκάστηκε να μένει στο σχολείο αδυνατώντας να βρει στέγη.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας και Νήσων, Γιάννης Μιλιάδης, «ο δάσκαλος αναγκάστηκε να μείνει για κάποιες μέρες μέσα στο δημοτικό. Πολλά σπίτια διατίθενται μόνο στο Airbnb και σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεν μένουν σπίτια για τους αναπληρωτές». Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να μένουν στα κάμπινγκ του νησιού, ακόμα και σε αυτοκίνητα.
Την ίδια στιγμή, ένας άλλος δάσκαλος στη Σαντορίνη περιγράφει τη δική του εμπειρία αφού μετέτρεψε το σπίτι του σε.. κοινόβιο. «Φιλοξενώ στο σπίτι μου δυο συναδέλφους, δεν είμαι ο μόνος, δεν είναι η πρώτη φορά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τα ενοίκια σε έναν παγκόσμιο προορισμό όπως την Σαντορίνη και την έλλειψη πρόνοιας για τους αναπληρωτές, ο δάσκαλος Σάκης Αγοραστός δήλωσε καυστικά «Απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελεύθερης αγοράς. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και ως τώρα δεν έχει δοθεί καμία λύση ενώ ο Δήμος επικαλείται είτε έλλειψη πόρων είτε έλλειψη αρμοδιότητας».
«Οι τιμές ενοικίων στην Σαντορίνη φέτος ξεκινάνε από 350 ευρώ για σπίτι στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έβαζαν τα παιδιά τους να μείνουν και φτάνουν τα 800 ευρώ για σπίτι στο οποίο θα μείνει οικογένεια».