Μετά την πανωλεθρία στα πρώιμα και τα μεσοπρώιμα επιτραπέζια σταφύλια εξαιτίας, κυρίως, της ευδεμίδας, που φέτος έδρασε ανεξέλεγκτα λόγω της κλιματικής αλλαγής, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου στο Ηράκλειο εξέδωσε νέες οδηγίες, αυτή τη φορά για να επισημάνει τους κινδύνους της νέας επίθεσης του εντόμου στα όψιμα επιτραπέζια σταφύλια. Αλλά ταυτόχρονα, προχωρεί σε σημαντικές οδηγίες και προς τους αμπελουργούς εκείνους που έπαθαν ό,τι έπαθαν, ολοκλήρωσαν τον τρύγο τους, αλλά δε θα πρέπει να αφήσουν το αμπέλι τους χωρίς να κάνουν τίποτα, γιατί θα έχουν και του χρόνου προβλήματα λόγω της επιβάρυνσης που φέτος έχει δημιουργηθεί από τα έντομα και τις ασθένειες!
Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες τις οποίες υπογράφουν οι Ν. Μπαγκής και Ε. Λαρεντζάκη αναφέρονται για την παρούσα φάση στην ευδεμίδα (για την αντιμετώπιση στα επιτραπέζια σταφύλια του ν. Ηρακλείου που τρυγούνται όψιμα), στη μύγα της Μεσογείου (στα επιτραπέζια σταφύλια και για συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα), στο ωίδιο (για προστασία μετά τον τρύγο στα αμπέλια με προσβολές του φυλλώματος) και στο σύμπλοκο ίσκας (όπου χρειάζεται σήμανση των ύποπτων πρεμνών την περίοδο αυτή).
Αναφέρεται ξεκάθαρα μάλιστα προς τους καλλιεργητές: «Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι υψίστης σημασίας ιδιαίτερα σε χρονιές με μεγάλη πίεση προσβολών, όπως τη φετινή. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται κατά την καλλιεργητική περίοδο, ώστε το εσωτερικό του πρεμνού να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η ζώνη των σταφυλιών πρέπει να διατηρείται ελεύθερη, ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός, αλλά και να φτάνει το φυτοπροστατευτικό προϊόν στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από φυτοπαράσιτα που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα (όπως ευδεμίδα, ψευδόκοκκο, βοτρύτη, όξινη σήψη κ.ά.)».
Για την ευδεμίδα
Αναφορικά με την ευδεμίδα, που φέτος έχει κάνει πολλούς αμπελουργούς να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να ελέγξουν και να καταπολεμήσουν τους πληθυσμούς του εντόμου, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών αναφέρει ότι:
- Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και στη μεγάλη έκταση των αμπελιών οι πληθυσμοί του εντόμου ήταν πολύ υψηλοί και η πίεση προσβολών πολύ μεγάλη.
- Η διαχείριση των πληθυσμών του εντόμου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, διαπιστώθηκαν προσβολές σε πολλά αμπέλια, ενώ η ποιότητα των σταφυλιών υποβαθμίστηκε περαιτέρω από δευτερογενείς σήψεις που ευνοήθηκαν με τις βροχοπτώσεις κοντά στην ωρίμαση.
- Μια αύξηση της δραστηριότητας (4η πτήση) έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και μπορεί να ζημιώσει επιτραπέζια σταφύλια που τρυγούνται όψιμα.
Οδηγίες:
– Τα επιτραπέζια σταφύλια που θα τρυγηθούν όψιμα συνιστάται να προστατευτούν.
– Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης 17-18 Σεπτεμβρίου. Υπογραμμίζεται έντονα, μάλιστα, ότι θα πρέπει να επιλέγονται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής πριν τη συγκομιδή. Παρέχεται, εξάλλου, και η λίστα με τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, από την αρχή της φετινής χρονιάς, οι αμπελουργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τόσο έντονη και μεγάλη επιθετική συμπεριφορά του εντόμου, που ακόμα και οι πιο έμπειροι και εργατικοί αμπελουργοί δεν κατάφεραν να σώσουν τη σοδειά τους. Μάλιστα, υπάρχει και η γενική διαπίστωση ότι το θέμα της ευδεμίδας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να διεκδικήσει η χώρα μας από τις Βρυξέλλες γενναίες ενισχύσεις των αμπελουργών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Για τη μύγα της Μεσογείου
Έχουμε όμως την περίοδο αυτή και τη μύγα της Μεσογείου. Όπως αναφέρεται:
– Ενώ οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) την περίοδο αυτή είναι μέτριες, οι προσβολές που έχουν παρατηρηθεί σε φρούτα-ξενιστές, όπου η ωρίμανσή τους προηγήθηκε αυτής των σταφυλιών, μαρτυρούν ότι υπάρχουν δυναμικοί πληθυσμοί κατά θέσεις.
– Η μύγα προσβάλλει τους καρπούς των φυτών-ξενιστών της από την έναρξη της ωρίμασης. Επειδή όμως την περίοδο αυτή δεν υπάρχουν πολλά φρούτα-ξενιστές της μύγας που να ωριμάζουν, είναι αυξημένος ο κίνδυνος για προσβολές σε χονδρόρωγα σταφύλια και θέλει προσοχή.
Οδηγίες:
Στα επιτραπέζια χονδρόρωγα σταφύλια που συγκομίζονται όψιμα συνιστάται να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.
Για τον περονόσπορο
Μάλιστα, να και ένα καλό νέο για τη φετινή δραματική – κατά τα λοιπά – περίοδο για τους αμπελουργούς της Κρήτης: Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο μύκητας του περονόσπορου πέρασε σχεδόν απαρατήρητος στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές του νησιού. Η παρατεταμένη ανομβρία που επικράτησε μετά την έκπτυξη της βλάστησης δεν ευνόησε δυναμικές προσβολές του μύκητα. Στην Κρήτη, η εμφάνιση και η εξέλιξη του μύκητα στα αμπέλια δεν είναι δεδομένη κάθε χρόνο, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται οι συστηματικές καταπολεμήσεις.
Για το σύμπλοκο ίσκας
Συμπτώματα του συμπλόκου της ίσκας παρατηρούνται κάθε χρόνο στα αμπέλια. Τα προσβεβλημένα πρεμνά επισημαίνονται εύκολα κατά το καλοκαίρι και την περίοδο αυτή, καθώς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως:
- Μεταχρωματισμό φύλλων (χρώμα κεραμιδί και εμφάνιση τριχρωμίας με καστανή, κίτρινη και πράσινη ζώνη – σύμπτωμα “τίγρης”).
- Σταδιακή ή απότομη ξήρανση βλαστών και σταφυλιών.
- Καστανό μεταχρωματισμό του ξύλου σε τομή του βραχίονα.
Οδηγίες:
– Να γίνει η σήμανση των ύποπτων πρεμνών αυτή την περίοδο.
– Ικανοποιητικός έλεγχος της ασθένειας επιτυγχάνεται προληπτικά:
- με καλλιεργητικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά τα κλαδέματα και
- με επαλείψεις ή ψεκασμούς που γίνονται αμέσως μετά το κλάδεμα, κυρίως στις μεγάλες κλαδοτομές. Αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν σε δελτίο την περίοδο του χειμερινού κλαδέματος.
Για τη χολέρα
Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τον μύκητα
Σε αντίθεση με τον περονόσπορο, το ωίδιο εκδηλώνεται κάθε χρόνο στον αμπελώνα του νησιού. Ειδικότερα, τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τον μύκητα. Οι έντονες προσβολές του ωιδίου προκαλούν την εξασθένηση της βλάστησης και έχουν αρνητική επίδραση στη φυτοϋγεία του αμπελιού και κατά συνέπεια στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Οδηγίες:
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για τη μείωση του μολύσματος της επόμενης χρονιάς, συνιστάται σε αμπέλια με έντονες προσβολές ιωδίου αντιμετώπιση μετά τον τρύγο, κατά προτίμηση με βρέξιμο θείο.
Πηγή: neakriti.gr