Στην τελική ευθεία – με τον δάκο να καραδοκεί βιώνοντας ήδη… «παραδεισένιες» για τη… ζωή του καιρικές συνθήκες στο νησί μας – μπαίνουμε, με το πρόγραμμα της δακοκτονίας να έχει εφαρμοστεί για φέτος ναι μεν με προβλήματα, αλλά και με γενικότερα ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τα στοιχεία της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως αυτά δόθηκαν χθες στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και γεωπόνο, Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Αμέσως μετά την κρίσιμη συνεδρίαση, η Ειρήνη Χουδετσανάκη δημοσιοποίησε όσα σημαντικά της μετέφεραν τόσο οι επιστήμονες όσο και οι διευθυντές Δακοκτονίας, που και αυτοί με τη σειρά τους ενημερώνονται από τους επόπτες Δακοκτονίας σε παγκρήτιο επίπεδο.
Κατά περιοχές, όπως είπε, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την επέλαση του δάκου, αλλά γενικότερα στο νησί είναι μέχρι σήμερα ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, ενώ και οι δακοπληθυσμοί εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα μειωμένοι, παρά τις πρόσφατες βροχές, λόγω του γεγονότος ότι γίνονται με τον σωστό τρόπο οι δολωματικοί ψεκασμοί. Αρκεί, βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, να μην επαναπαυτεί κανείς, από τον επιστήμονα και τον αιρετό μέχρι και τον τελευταίο ελαιοπαραγωγό, από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.
«Τόσο από το ΕΛΜΕΠΑ, όσο και οι επιστήμονες που εργάζονται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης για την πορεία της δακοκτονίας μάς μετέφεραν αυτά τα στοιχεία. Όπως μας ενημέρωσε και ο κ. Καμπουράκης που ανέλαβε κάποιες αναλύσεις, αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα για να δούμε πώς πάει η ελαιοκομική περίοδος και είναι σε εξέλιξη», σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη.
Εξάλλου, από τους συμμετέχοντες επιστήμονες, όπως η ίδια μας είπε, ο κ. Γκούμας που παίρνει κάποια δείγματα ελαιοκάρπου για να γίνουν αναλύσεις για μυκητολογικές ασθένειες, ως απόρροια της προσβολής του δάκου, έκανε την ενημέρωση πως τέτοια κρούσματα δεν υφίστανται και πως, αν έχουν βρεθεί σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι στιγμής είναι τόσο λίγες που θεωρούνται άνευ σημασίας.
«Συμμετείχαν και όλοι οι διευθυντές Δακοκτονίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η εικόνα που μας μετέφεραν ήταν ότι σε κάποια σημεία της Κρήτης υπάρχει προσβολή. Στα Χανιά, ας πούμε, η εικόνα που μας μεταφέρθηκε είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανησυχία. Στο Ρέθυμνο το ίδιο. Στο Ηράκλειο το ίδιο. Οι προσβολές είναι σε κάποιες παραλιακές περιοχές και σε κάποιες ορεινές περιοχές. Περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στη Σητεία», σύμφωνα με την Ειρήνη Χουδετσανάκη και τα όσα μας μετέφερε χθες, από τη συνεδρίαση της Επιστημονική Επιτροπής.
«Περισσότερα προβλήματα έχουμε στις παραλιακές περιοχές. Στις Γούβες, για παράδειγμα, είχαμε σημαντικό πρόβλημα, αλλά κι εκεί σήμερα οι πληθυσμοί εμφανίζονται μειωμένοι. Είπαμε πάντως ότι ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός θα ήταν σε αυτή τη φάση καταστροφικός. Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί, όπως έχω αναφέρει, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τον δάκο, λόγω της υγρασίας», σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη.
Εξάλλου, χθες, συμφωνήθηκε σε λιγότερο από δέκα μέρες να ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή για να αποφασιστεί με βάση τα νέα δεδομένα το πότε θα ανοίξουν τα ελαιουργεία για την έκθλιψη του φετινού ελαιοκάρπου. «Εγώ ζήτησα να υπάρχει, λοιπόν, ένας συντονισμός με όλους. Να μεταφέρεται η πληροφορία από κάθε περιοχή και να είμαστε σε εγρήγορση. Αν χρειαστεί έκτος ψεκασμός να γίνει ο έκτος ψεκασμός όπου χρειάζεται. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη. Πάντως σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα της δακοκτονίας πάει καλά. Αλλά μην ξεχνάμε ότι και το 2019, από τον Οκτώβριο και μετά, είχαμε τις μεγάλες καταστροφές. Άρα όχι εφησυχασμός σε καμία των περιπτώσεων», όπως τονίζει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας η Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Πάντως, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης τονίζει κατηγορηματικά: «Δεν είναι ακόμα η περίοδος για να ανοίξουν τα ελαιουργεία. Και θα το ανακοινώσουμε αυτό για να ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιουργοί. Ωστόσο, αν κάποιος παραγωγός θέλει να παράγει αγουρέλαιο και έχει κάνει συμφωνία με έμπορο, είναι δική του η ευθύνη να προχωρήσει στην παραγωγική διαδικασία», σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη.
Τέλος, δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς το νέο φάρμακο. Αυτό θα έρθει αρχές Οκτωβρίου, όπως ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά χθες. Χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ολοκληρωτική αντικατάσταση του Success με το νέο φάρμακο. «Όπου χρειάζεται να συνεχίσουμε με το Success θα το κάνουμε. Αλλά αυτά θα τα δούμε στην πορεία», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.
Ανησυχία στο Ρέθυμνο
Πάντως, στο Ρέθυμνο οι αγροτικοί σύλλογοι περιγράφουν μια κατάσταση εντελώς διαφορετική, σε συγκεκριμένες βέβαια περιοχές. Συνάντηση με συνδικαλιστές των αγροτών είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός στην Κυριάννα του δήμου Ρεθύμνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γ. Κατσανέβας, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Κυριάννας Γ. Μανωλακάκης, Αμνάτου Γ. Κανακάκης και Χαμαλευρίου Δ. Σερλής, καθώς και ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο και τη διαφαινόμενη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, με δεδομένο ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής. Επεσήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν στη διενέργεια και αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας, ειδικά στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, και εξέφρασαν την ανάγκη εφαρμογής νέων μεθόδων. Εκδήλωσαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για την έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και γενικά για τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή του Ρεθύμνου.
Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η δακοκτονία στη χώρα μας διενεργείται με ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και ότι απαιτούνται μεγάλες τομές στον τρόπο διενέργειας του όλου προγράμματός της, με συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, με εμπλοκή των ενδιαφερομένων παραγωγών, με ενίσχυση μεθόδων βιολογικής καταπολέμησης του δάκου, με μέριμνα και για τους εγκαταλελειμμένους ελαιώνες και με σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την επιστημονική έρευνα και σύγχρονη τεχνολογία.
Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε να φέρει άμεσα με ερώτησή του στη Βουλή το θέμα της αυξημένης φετινής προσβολής της ελιάς από τον δάκο και των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή στο νομό Ρεθύμνου.
4,90 ευρώ το κιλό – «Χρυσό» το αγουρέλαιο
Τους πρώτους 300 τόνους αγουρέλαιου από την ποικιλία Αθηνολιάς αγόρασε η τοσκανέζικη Alta Maremma από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, με τα συμβόλαια να αποδίδουν στους παραγωγούς 4,90 ευρώ το κιλό.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες αποτελεί την πρώτη εμπορική κίνηση της νέας ελαιοκομικής περιόδου για την Ελλάδα, με τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων να συνιστά βαρύμετρο εδώ και μερικά χρόνια για την εγχώρια αγορά.
Μάλιστα, ορισμένοι παραγωγοί της περιοχής δυσαρεστήθηκαν από την έκβαση της συμφωνίας, αφού ο πήχης φέτος είχε τοποθετηθεί στα 5 ευρώ, ενώ πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε από τα 4,20 ευρώ το κιλό, για να υποχωρήσει μετά από μερικές ημέρες στα 3,70 ευρώ. Ο Συνεταιρισμός φέτος αναμένει γύρω στους 2 χιλιάδες τόνους έξτρα παρθένου αγουρέλαιου.
Στην Κρήτη τα πρώτα αγουρέλαια αναμένεται να αρχίσουν να παράγονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πηγή: neakriti.gr