Νέα δεδομένα, τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τους χρηματοδοτικούς φορείς, σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην επέμβει νομοθετικά, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, το οποίο έχει προκύψει, αναφορικά με τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς.
«Πράγματι, μας προτάθηκε από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επιστρέφοντας, ουσιαστικά, το μπαλάκι της ευθύνης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επίμαχη εξέλιξη είναι θετική για τους οφειλέτες, αλλά όχι όλους. Κι αυτό γιατί, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που, ουσιαστικά, επιτρέπει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, κατόπιν προσφυγής στη δικαιοσύνη, αφορά σε όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε funds.
Όσοι εξακολουθούν να έχουν να κάνουν με τις τράπεζες δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και επομένως, θα πρέπει να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το newmoney, οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων έχει πραγματοποιηθεί με τον παλαιότερο νόμο του 2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως, ωστόσο, εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, ο νόμος για τον «Ηρακλή» του 2019 στηρίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε τη μεταβίβαση μόνο μέσω τιτλοποίησης, δηλαδή, μέσω Securitization και όχι μέσω της μεταβίβασης δανείων, με βάση το εσωτερικό μας δίκαιο. Για τον λόγο αυτό και μόνο για αυτό εφαρμόσαμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον νόμο του ‘Ηρακλή’ που παρέπεμπε στο νόμο του 2003. Δεν έγινε ούτε για φορολογικούς ούτε για άλλους λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που, ίσως, πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες είναι πως πέραν της μίας απόφασης, η οποία ήταν αρνητική για τους servicers, όλες οι υπόλοιπες ξεκαθαρίζουν πως αυτοί έχουν τη νομιμοποίηση να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και να γίνει πλειστηριασμός. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 11 αποφάσεις του Αρείου Πάγου, οι οποίες λένε ότι νομιμοποιούνται οι εταιρείες διαχείρισης. Μία μόνο λέει ότι δεν νομιμοποιούνται και μάλιστα, η τελευταία από τις 11 είναι μετά από την αρνητική. Άρα, η τελευταία που λαμβάνει υπόψη του όλες τις πρόσφατες εξελίξεις είναι θετική και υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων σε εφετειακό επίπεδο που είναι υπέρ της νομιμοποίησης. Η κρατούσα άποψη, λοιπόν, η δική μας είναι ότι η νομιμοποίηση είναι επαρκής», σημείωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης.