ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επιστρέφουν στους αγρότες οι «δασωμένοι αγροί» – Ξεμπλοκάρουν μεγάλες εκτάσεις

Σημαντική λύση για πολλές εκτάσεις στην Κρήτη που είχαν χαρακτηριστεί ως «χορτολιβαδικές», και τις οποίες διεκδικούσε το Ελληνική Δημόσιο, δίνεται τώρα μέσα από την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, δηλαδή, μέσα από την εγκύκλιο αυτή οι λεγόμενοι «δασωμένοι αγροί», με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν στη διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου τίτλοι ιδιοκτησίας, επιστρέφουν στους αγρότες ως οι νόμιμοι πλέον ιδιοκτήτες τους!

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει μετά την πρόσφατη αντικατάστασή της με τον Ν. 4915/2022, ρυθμίζεται η διαχείριση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα στο παρελθόν είχαν αγροτική μορφή και δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης. Ειδικότερα, δε, όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω εκτάσεων, με τον ανωτέρω τροποποιητικό νόμο καταργήθηκε η μέχρι τούδε προβλεπόμενη στο άρθρο 67 ειδική διοικητική διαδικασία για την αναγνώριση των εν λόγω εκτάσεων ως ιδιωτικών και ορίστηκε ρητά ότι οι εν λόγω εκτάσεις θεωρούνται ιδιωτικές, εφόσον το Δημόσιο δε θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών βάσει τίτλου (όπως διαθήκη, δωρεά), μη αρκούσης εν προκειμένω για τη θεμελίωση δικαιωμάτων του Δημοσίου της επίκλησης του μαχητού τεκμηρίου της κυριότητάς του που ισχύει επί των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, δεδομένου ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται για ανέκαθεν δάση αλλά για πρώην αγροτικές εκτάσεις οι οποίες δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειάς τους.

Επομένως, σύμφωνα με την ανωτέρω ειδική διάταξη του άρθρου 67, προϋπόθεση για τον ιδιωτικό χαρακτήρα των υπόψη εκτάσεων είναι η μη ύπαρξη τίτλων του Δημοσίου, το οποίο και ερευνάται από την οικεία Δασική Υπηρεσία.

«Αφορά κυρίως την Κρήτη»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης, υποστηρίζει πως η απόφαση προς την Κρήτη θα είναι πολύ ευεργετική, αφού ξεμπλοκάρει από τα πλοκάμια του Δημοσίου πολλές και μεγάλες εκτάσεις!

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο θέμα στο νησί μας. Διότι υπήρχαν πάρα πολλοί μεγάλοι αγροί που κάποτε οργώνονταν με τα ζώα πριν την εκβιομηχάνιση. Διότι, η Κρήτη έχει παράξενες εκτάσεις ανά βαθμίδες κ.λπ. Όλα αυτά τα εδάφη πιο παλιά καλλιεργούνταν με τα ζώα. Αυτό γινόταν μέχρι και το 1975. Υπήρχαν τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα βόδια που όργωναν τις εκτάσεις αυτές. Με την έλευση των τρακτέρ, τα οποία δεν μπορούσαν να οργώσουν εκεί, αυτά τα χωράφια δάσωσαν. Δηλαδή έβγαλαν χορτολιβαδικά φυτά. Και με βάση τη δασική νομοθεσία, όλες αυτές οι εκτάσεις ήταν χορτολιβαδικές. Με τη νομοθεσία τώρα αυτή που ψηφίστηκε, αυτοί οι αγροί οι δασωμένοι επιστρέφουν στους ιδιοκτησίες τους. Και αν το Δημόσιο δεν έχει τίτλους, δηλαδή αν δεν πρόκειται αποδεδειγμένα για δημόσιες εκτάσεις, τότε αυτές οι εκτάσεις επιστρέφουν στους ανθρώπους που τις κατείχαν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, αυτό πλέον γίνεται με μεγάλη ευκολία και σε επίπεδο Κρήτης πρέπει να είναι σε πολύ σημαντικό ποσοστό. «Ξεμπλοκάρουν στην Κρήτη μεγάλες εκτάσεις και είναι μεγάλη ανάσα. Και αυτό κυρίως στην Κρήτη, αφού εμείς δεν έχουμε κάμπους. Αντιθέτως έχουμε μεγάλες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που θα πρέπει από τώρα και στο εξής να ξεκαθαριστεί, ώστε να δούμε τώρα σε ποιον ανήκει η καθεμία από τις εκτάσεις αυτές».

Έτσι λοιπόν, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, αναμένεται οι δασικές υπηρεσίες στο νησί να ασχοληθούν αναλυτικότερα και να ξεμπλοκάρουν επιτέλους πολλές από αυτές τις εκτάσεις.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ