ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Μήνας ελπίδας ο Νοέμβριος για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους

Οι αναμενόμενες βροχές σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και τις υγρασίες, κάνουν το Νοέμβριο, μήνα “χρυσό” τόσο για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης όσο και για τους γεωργούς, όπως εξηγούν στο neakriti.gr τόσο ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Παραρτήματος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης.

Προτρέπουν μάλιστα τους αγροτοκτηνοτρόφους, ιδιαίτερα φέτος με όλα τα κόστη εκτροφής και παραγωγής των ζωικών και φυτικών προϊόντων, να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, που μας φέρνει ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου στην Κρήτη και ευτυχώς, μετά τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές, δείχνει να μας προσφέρει απλόχερα, τις φυσιολογικές συνθήκες που όλοι περιμέναμε!

Ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει την σπορά των κτηνοτροφικών φυτών. Και όπως μας λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, “από τώρα και μετά, αρχίζουμε κανονικά να σπέρνουμε, κάτι που αποτελεί πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση, ιδιαίτερα για φέτος”…

Μάλιστα, ο κ. Στεφανάκης, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. “Είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί βρισκόμαστε στη φάση των τοκετών. Τα κοπάδια είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Απαιτούνται χρήματα για τη γέννα. Για την εκτροφή των αρνιών. Και ασφαλώς, είναι η περίοδος που κοστίζει η εκτροφή πολύ περισσότερο από τον υπόλοιπο χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα είναι στη διαδικασία της σποράς, γιατί οι βοσκότοποι δεν έχουν “ανοίξει” ακόμη. Περιμένουμε να “ανοίξουν” εκτός από τις ορεινές περιοχές όπου έβρεξε. Έτσι, έχουμε τη διαδικασία της σποράς. Και καταλαβαίνετε ότι τα κόστη είναι στα ύψη. Και των σπόρων – διπλάσιες τιμές – δηλαδή της βρώμης και του κριθιαριού και ασφαλώς τα λιπάσματα είναι “απλησίαστα”…

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, “επειδή υπάρχει μία τιμή στο γάλα που έρχεται να καλύψει το κόστος παραγωγής, υπάρχει μία αισιοδοξία και παλεύουν οι άνθρωποι”… Και φυσικά, ως προς το “όπλο” που μας δίνει η ίδια η φύση, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: “Οι βροχές που έχει κάνει, ήδη έχουν βοηθήσει σε ορισμένες περιοχές να ξεκινήσει η σπορά. Είναι τεράστιας σημασίας αυτό. Ο κόσμος πρέπει ιδιαίτερα από τώρα και μετά να βγει έξω και να σπείρει. Είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία”!

“Λάθος η εγκατάλειψη των οικόσιτων”

Την ίδια ώρα όμως, ανησυχητική είναι εικόνα στην Κρήτη ως προς την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων και κυρίως των κοτόπουλων. “Εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση που οφείλεται στο ύψος του κόστους των ζωοτροφών. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, γιατί βλέπουμε ότι το κόστος ανεβαίνει δραματικά στο κρέας και σε όλα τα ζωικά προϊόντα. Οπότε ας ανασκουμπωθούμε και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει ο τόπος για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα”… Όπως εξηγεί ο Αλέκος Στεφανάκης, η λύση που λέγεται “εκτροφή πουλερικών ελευθέρας βοσκής, είναι εξαιρετική γιατί βοηθούμε στην προστασία του περιβάλλοντος από τη μια και από την άλλη μειώνουμε δραστικά τη χρησιμοποίηση των ζωοτροφών”…

Στη φυτική παραγωγή ο Νοέμβριος φέρνει “ζωντάνια”

Στην φυτική παραγωγή, από τώρα και μετά, οι παραγωγοί μπορούν να αρχίσουν να φυτεύουν όλα τα λεγόμενα χειμερινά φυτά. Όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, “εκτός από τα κτηνοτροφικά φυτά για τα ζώα, μπορούμε να σπείρουμε σιτιρά για ανθρώπινη τροφή και έχουμε και τα χειμερινά φυτά, όπως μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλι, κρεμύδι, παντζάρι κ.λπ. Ακόμα και μπάμιες φυτεύονται ακόμα σε ορισμένες περιοχές. Σε κάποιες περιοχές λίγο αργότερα, προς το τέλος του Νοεμβρίου, θα φυτευτούν οι χειμερινές πατάτες, είτε σε Μάλια, είτε σε Μεσαρά για να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί τις βροχές”…

Επίσης, από τώρα και μετά, όπως τονίζει ο Γιάννης Σμυρνάκης, μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στα αμπέλια και τα λιόφυτα, κουκιά και άλλα ψυχανθή είτε για κτηνοτροφική χρήση είτε για κατανάλωση από εμάς. Πρόκειται για καλλιέργειες που γίνονταν τα παλιότερα χρόνια μέσα από τη λεγόμενη “χλωρά λίπανση”, αφού αυτά τα φυτά αποδεσμεύουν από την ατμόσφαιρα άζωτο και το διοχετεύουν στο έδαφος. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Σμυρνάκης, “τον τελευταίο καιρό βλέπουμε αυτές τις μεθόδους λόγω του κόστους των λιπασμάτων, να επιστρέφουν από πολλούς παραγωγούς”… Όπως ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Σμυρνάκης, για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτές τις καλλιέργειες αργότερα τις ενσωματώνουμε στο έδαφος. Αλλα ακόμα και αν φυτέψουμε τα λεγόμενα “χλωροκούκια” που είναι για τις ανάγκες του ανθρώπου, πάλι συγκομίζοντας τα κουκιά, κάποιο άζωτο θα μείνει στο έδαφος και πάλι θα έχουμε ευεργετικές επιδράσεις.

Τέλος, την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη, μετά την πτώση των φύλλων στα αμπέλια, είναι καλό ο αμπελουργός να κάνει μία επέμβαση με χαλκούχα σκευάσματα, για να “καθαρίσουν” τα φυτά από μύκητες. “Είναι καλό να γίνει ένας χαλκός για να “πιάσουμε” τους χειμωνιάτικους μύκητες και να καθαρίσουμε τα αμπέλια και να αρχίσει η επόμενη σεζόν με πολύ λιγότερα μολύσματα. Ενώ στην ελιά, όσοι ολοκληρώνουν τη συγκομιδή, επειδή έχουν γίνει και τραυματισμοί κατά την περίοδο της συγκομιδής, είναι εύκολο να εισβάλλουν από τα τραύματα αυτά μύκητες και βακτήρια. Οπότε, είναι καλό να γίνει κι εκεί μία επέμβαση με χαλκό για να “καθαρίσει” το δέντρο και να απολυμαίνονται οι πληγές”…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ