Το Brexit φέρνει… τουρίστες στην Ελλάδα, με τις προκρατήσεις για το νέο τουριστικό έτος να ανέρχονται 10-20% πάνω σε σχέση με πέρυσι τον Νοέμβριο του 2021. Το γεγονός πως η Βρετανία βρίσκεται σ’ ένα ειδικό καθεστώς, ενεργειακά και πολιτικά αυτόνομο, φαίνεται, σύμφωνα με εκπροσώπους του κρητικού τουριστικού προϊόντος, να παίζει καθοριστικό ρόλο για τη νέα χρονιά η οποία θα έρθει με πολλές προκλήσεις. Παρά το γεγονός πως η αύξηση των προκρατήσεων είναι ένα θετικό γεγονός, την ίδια στιγμή προβλέπεται μείωση της αγοραστικής δυναμικής του Ευρωπαίου τουρίστα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται και στην αύξηση των ταξιδιωτικών πακέτων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα, η Βρετανία προτιμάει… την Ελλάδα και το αποδεικνύει όσο πιο έμπρακτα μπορεί. Τη δεδομένη στιγμή, οι προκρατήσεις από Βρετανία είναι 10-20% πάνω σε σχέση με πέρυσι, κάτι που φάνηκε στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου. Το ελληνικό περίπτερο είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, κάτι που προξένησε θετική εντύπωση στους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.
«Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις. Δεν ξέρουμε τα δεδομένα που θα ισχύσουν τον χειμώνα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η Βρετανία έχει μπει δυνατά για την επόμενη χρονιά. Το είδαμε και στη Διεθνή Έκθεση Λονδίνου, όταν το ελληνικό περίπτερο είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτή τη στιγμή, οι προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική χρονιά ανέρχονται 10-20% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Είναι προκρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Καμία άλλη χώρα δεν έχει δείξει τα χαρτιά της. Όλες οι χώρες θα αναμένουν τον χειμώνα και έπειτα θα βγάλουν τις αποφάσεις. Η Γερμανία είναι ένα καλό παράδειγμα», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.
Παρά το γεγονός πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού, ακρίβειας και εργασιακής επισφάλειας, οι Άγγλοι φαίνεται πως θα συνεχίζουν απτόητοι να κάνουν προκρατήσεις στη χώρα μας. Ποιος είναι ο λόγος; Ευθύνεται το γεγονός πως η Βρετανία δεν έχει τους πολιτικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να μην έχει τα εμπόδια που έχει ο μέσος Ευρωπαίος για να κλείσει τις διακοπές τους;
Στο ερώτημα αυτό τοποθετήθηκε ο Αντίπας Σηφάκης, ο οποίος υποστήριξε πως το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό και ισχύει. Το αυτόνομο πολιτικό και ενεργειακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε ο Βρετανός να νιώθει πιο σίγουρος και βέβαιος για τις διακοπές του την επόμενη τουριστική χρονιά.
«Το ιδιαίτερο και αυτόνομο καθεστώς της Βρετανίας είναι ένας προφανής λόγος γιατί οι Βρετανοί στηρίζουν τουριστικά τη χώρα μας. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι σωστό να κρίνουμε από τον Μάρτιο κι έπειτα την επικείμενη τουριστική χρονιά, όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και δεδομένα για το 2023 και πιο συγκεκριμένα για αφίξεις και για άλλα δεδομένα, όπως: ποιος θα είναι ο μέσος ευρωπαϊκός πληθωρισμός, ποια είναι η ψυχολογία του Ευρωπαίου πελάτη, τι θα γίνει με την πανδημία», υπογράμμισε ο κ. Σηφάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θεωρώ γενικά πως θα έχουμε ένα αρκετά καλό τουριστικό έτος την επόμενη χρονιά, με την απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρξουν έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις αυτές να αφορούν όλη την Ευρώπη. Θεωρώ πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα είναι κομβικός παράγοντας για την ψυχολογία του Ευρωπαίου».
Μειωμένη η αγοραστική δύναμη του Ευρωπαίου
Το 2023, η αγοραστική δύναμη του Ευρωπαίου πολίτη θα πέσει κατά 25%. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, ο μηνιαίος μισθός του Ευρωπαίου τουρίστα θα “τσεκουρωθεί” κατά 15% ένεκα του πληθωρισμού και της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα. Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί επιπλέον ένα 10% ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των ταξιδιωτικών πακέτων. Τα ταξιδιωτικά πακέτα κλείνονται κάθε Μάιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φετινά ταξιδιωτικά πακέτα έκλεισαν χωρίς την παρεμβολή του πληθωρισμού τον Μάιο του 2021, φέτος οι ξενοδόχοι έχουν ανεβάσει τις τιμές κατά 8-10%.
Ο κ. Τσακαλάκης μίλησε για την αγοραστική δυναμική του Ευρωπαίου λέγοντας: «Ο πληθωρισμός θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Το γνωρίζαμε πέρυσι όταν ξεκίνησε να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων από τον προηγούμενο Αύγουστο. Φέτος, λαμβάνοντας υπόψη πως ο πληθωρισμός θα λειτουργεί με τρόπο αποθαρρυντικό, ως ξενοδόχοι έχουμε καταλήξει πως ο μηνιαίος μισθός του Ευρωπαίου πολίτη ή εάν προτιμάτε η αγοραστική δυναμική (προθυμία να αγοράσει) θα περιοριστεί κατά 15%. Σε συνδυασμό με την αύξηση των τουριστικών πακέτων κατά 8-10%, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο Ευρωπαίος θα απωλέσει το εισόδημά του κατά 25% σε περίπτωση που επιθυμεί να πάει διακοπές».
Οι προκλήσεις για το 2023 – Πληθωρισμός και πανδημία απειλούν τη νέα σεζόν
Ο κορωνοϊός και ο πληθωρισμός θα είναι οι δύο βασικές προκλήσεις για το επικείμενο τουριστικό έτος, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη. Όπως είπε, την επόμενη τουριστική χρονιά θα δούμε κυρίως τουρίστες που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ άγνωστος Χ παραμένει η πανδημία και η όποια μετάλλαξη αναμένεται να δούμε.
«Ο πληθωρισμός θα είναι η μεγάλη απειλή φέτος. Και φαίνεται πως θα “ροκανίσει” τα εισοδήματα των Ευρωπαίων. Φέτος θα ταξιδέψουν κυρίως αυτοί που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ οι μικρομεσαίοι αναμένεται να ταξιδέψουν σε γειτονικές τους πόλεις στην ίδια χώρα. Είναι θολή ακόμα η εικόνα. Πάντως φέτος θα δούμε τον Ευρωπαίο τουρίστα να παραμένει στη χώρα του για διακοπές», σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δε γνωρίζω επίσης με την πανδημία τι θα γίνει. Πέρυσι τον Δεκέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είχαμε μηδενικές προκρατήσεις εξαιτίας της “Όμικρον”, που ήταν τότε η νέα παραλλαγή. Φέτος δε γνωρίζουμε τι είδους παραλλαγή θα έρθει. Είναι ένα ερωτηματικό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τα κρούσματα αυξάνονται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας ελπίσουμε πως δε θα εμφανιστεί κάποια ανησυχητική μετάλλαξη και κυρίως δε θα είναι μείζον πρόβλημα ο κορωνοϊός, όπως υπήρξε το 2020 και το 2021».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews