Σύμφωνα με το Έθνος, εδώ και πέντε χρόνια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δημιουργήσει για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τμήμα μαθημάτων αυτοάμυνας, με προπονητή έναν «θρύλο» της ελληνικής πάλης. Σκοπός του προγράμματος είναι να τονώσει το ηθικό των εφοριακών, με την ελπίδα οι φοροφυγάδες να θυμηθούν τους «Ράμπο» του ΣΔΟΕ.
Ο κ. Καλτσίδης μετά τις διεθνείς διακρίσεις του στις πολεμικές τέχνες εργαζόταν ως υπάλληλος στην ΑΑΔΕ και δέχθηκε να αναλάβει την εκγύμναση των συναδέλφων του. Στον απόηχο των κρουσμάτων βίας κατά εφοριακών, το τμήμα προσελκύει ολοένα και περισσότερους μαθητές, που διδάσκονται τα μυστικά της αυτοάμυνας προτού ριχτούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
«Οι πρώτοι που ήρθαν ήταν οι ελεγκτές, καθώς υπήρχε ο φόβος από τα περιστατικά βίας εναντίον συναδέλφων τους. Από τότε, αρκετοί είναι αυτοί που μου λένε ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ξυλοδαρμό. Εγώ αυτό που τους μαθαίνω είναι κάποιες λαβές αυτοάμυνας, πώς θα βάλουν τα χέρια ώστε να μην ανοίξει το κεφάλι τους αν δεχθούν χτύπημα, πώς θα προστατευτούν από μια δύσκολη κατάσταση» εξηγεί στο Εθνος ο κ. Καλτσίδης.
«Μαθαίνουν αυτοάμυνα μέσω της πάλης. Άμυνα σημαίνει πώς θα πέσουν σε ένα τέτοιο συμβάν και πώς θα γλιτώσουν ενδεχόμενα χτυπήματα, όχι πώς θα χτυπήσουν οι ίδιοι. Μιλάμε για υπαλλήλους του κράτους, δεν μπορείς να σηκώσεις χέρι ως υπάλληλος» λέει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και σημειώνει ότι το μάθημά του τονώνει το ηθικό και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των εφοριακών.
«Κάνουμε, κυρίως, ψυχολογική υποστήριξη, μαζί με βάρη και ασκήσεις για τη φυσική κατάσταση των υπαλλήλων. Όσοι δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια ελέγχου θα είχαν καλύτερη ψυχολογία αν είχαν τη γνώση. Αν εκείνη τη στιγμή φοβηθείς, “μπου” να σου κάνουν θα πέσεις κάτω» προσθέτει. Στις προπονήσεις του Αγίου Κοσμά συμμετέχουν περισσότεροι από 40 εφοριακοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες», αναφέρει.
«Πρόκειται για ανθρώπους άνω των 40 ετών οι οποίοι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι. Δεν μπορείς να πάρεις έναν 50άρη από το γραφείο του και να τον κάνεις… Ράμπο. Μπορείς, όμως, να τον μάθεις πώς να στέκεται ψυχολογικά, να μην τρέξει αν νιώσει απειλή. Να τον εκπαιδεύσεις στο πώς να πέφτει ή και πώς να σταθεί αν δεχθεί χτύπημα. Να του καλλιεργήσεις μια αυτοκυριαρχία και μια αντιμετώπιση στον κίνδυνο που να μην προκαλεί πανικό» επισημαίνει ο προπονητής των εφοριακών.
Έθνος